Una din mantrele repetate în ultimii ani de oamenii din presă este asta: online-ul a distrus ziarele și revistele – publicațiile pe print. Mai mult, ei susțin că online-ul a obligat site-urile ziarelor să scrie mizerii, să pună filmulețe de toate felurile și să facă spam. Ei bine nu.Nu online-ul a distrus presa și ceea ce vreau eu să vă explic are legătură cu articolul lui Tudor. Unii „specialiști” din presă au omorât print-ul cu bună intenție și vor acum să distrugă online-ul, umplându-l cu rahat.

online vs print
Breaking News 🙂

Sursa.

Dragi companii și agenții,

În momentul de față, de voi depinde ce tip de online vom avea peste doi ani. Vom avea doar site-uri ale trusturilor media cu știri gen Yoda? Sau vom avea o competiție între bloguri, site-uri de content și site-uri de spam?

Cert este că lupta a început. Primii care preiau modelul sunt RTV, care vor lansa un site de IT zilele astea. Nu vreau să sugerez că vor semăna cu Yoda, doar că vor aglomera o piață deja sufocată. Probabil urmează site-ul IT al Realitatea, cel al Antena 3, Adevărul și cine se va menține în competiție. Asta va obliga companiile și agențiile să ia în proiecte și să stoarcă și mai mult bugetele deja secătuite. Evident, nici M.ro, nici RTV, nici ceilalți nu vor face bani din aceste proiecte, nici din Go4IT nu cred că se câștigă bani la nivel de trust – se pare ca da. Dar la sedintele lor, cand se cer idei noi, mai lanseaza un blog de IT – doar sa îi îngroape pe ceilalți.

Peste doi ani, dragi companii și agenții, dacă nu veți susține proiectele de conținut, veți avea nevoie de bugete imense ca să vă faceți reclamă pe site-uri a căror audiență va fi mare, dar formată prim spam și cu public din Turcia, America de Sud, China.

Spam site-urile nu vă aduc clienți

Știu, arată bine în statistici că ați băgat reclamă (ați dat produse la teste / ați invitat la evenimente) pe site-urile cu 15-20.000 de unici pe zi. Vi se pare că site-ul arată bine, că subiectele sunt scrise ok și credeți că acest trafic este unul natural, focusat pe subiect. Dacă aveți timp de teste, încercați să vindeți un produs prin aceste site-uri. Sau încercați să vedeți o statistică de click-uri oferite (deși și astea se mânăresc). Traficul ăla imens vine din SEO Spam, adică site-ul apare în Google orice ai căuta, dar când dai click nu găsești tocmai ce căutai. Fac trafic mare, dar nimeni nu stă acolo suficient să cumpere ceva, să vadă reclama sau să aibă vreo influență. Îi înjură tocmai vizitatorii care ajung acolo din greșeală. Deci o reclamă acolo vă dăunează, ca brand.

Moartea presei

Presa a început să moară după 2000, când toți s-au vrut tabloide. Sincer, cred că Libertatea și Național au avut la început noroc, sau poate au prins piața nepregătită și au vândut bine o vreme. Dar nimeni nu a gândit proiectele pe termen lung. Acum au dispărut majoritatea, iar cele care rezistă o duc foarte greu. Logic, pe format tabloid, nu ai ce scrie pentru că formatul este poză mare, titlu mare, text mic. Și atunci ce să cumperi ca să citești?

Tot atunci, rețeta lui Cristoiu cu găina care a născut pui vii a devenit un exemplu de succes pentru tabloide. Da, au vândut o vreme pe baza senzaționalism-ului, dar cititorii sunt în general mai deștepți. Și vor să dea bani pe ceva conținut pentru citit. Sincer, de-aia s-au vândut în draci ziarele cu cărți, oamenii vor să citească.

 

Cu presa în online

În fine, există și trendul general de a nu mai cumpăra publicații pe print, presa se consumă acum online. Așa că și-au făcut site-uri. Apoi și-au dat seama că, dacă pun conținutul din ziar și pe site, nimeni nu va mai cumpăra print-ul. Și-au dat seama de asta la mult timp după ce i-au obișnuit pe cititori să ofere informația gratis, pe site. A fost asta vina online-ului sau a management-ului? Așa că au distrus aceste site-uri:

1) Au aplicat la site rețeta tabloid-ului. Cele mai bune invenții aveau cele mai multe click-uri, așa că, inventați băieți, inventați!
2) Au descoperit SEO spam-ul și acum găsești orice ai căuta și un site de ziar, la concurență cu celelalte site-uri de spam.
3) Au descoperit că pot cumpăra trafic ieftin. Vând bannere cu 50 de eurocenți pe 1.000 de vizualizări tocmai pentru că ei cumpără trafic cu 5 cenți pe 1.000 de afișări și fac, deci profit. Păcat că Trafic.ro și Google Analytics dezvăluie la prima vedere că acest trafic nu este din România. Nu știe româna, nu vă cunoaște brandurile și nu va cumpăra produsele și serviciile voastre.

Ce va fi în IT?

Tudor Galoș are dreptate.

Este nevoie ca cei „vechi” din presa IT să crească noi talente pentru a lucra împreună la conținut atractiv. Și atunci cred că presa IT din România va primi cu adevărat o gură de aer.

Practic, acest lucru este imposibil acum. Cei vechi au proiecte personale, dar care nu sunt susținute pentru a angaja și a crește noi talente. Publicitatea merge către trusturile astea care dau afară oamenii cu experiență și angajează studenți care scriu chestiile alea de care râdeți sau vă enervați dimineața la cafea. Nu contează că site-urile alea sunt îngropate în reclame și enervează pe toată lumea, banii se duc tot acolo.

În următorii ani tot mai multe proiecte online de IT se vor închide. Veți fi la mâna trusturilor și veți ajunge în situația în care a fost Vodafone. Și sincer, puteți schimba asta, încă mai puteți.