Am descoperit la MWC 2017 o serie de soluții mobile Mastercard pentru plăți mobile și online și am văzut la treabă niște scenarii demo care mi-au demonstrat încă o dată că ăsta este viitorul. Oferă simplitate și comoditate, securitate și în plus o utilitate suplimentară pentru smartphone.

Am stat de vorbă la standul Mastercard cu Michael Hoole – VP, Digital Payments & Labs Europe. Nu știam foarte multe despre inițiativele lor, am avut foarte rar ocazia să interacționez cu ei. Am citit despre PayPass și am folost tehnologia, dar desre Masterpass nu știam. Practic, este soluția de plăți digitale și management al plăților, foarte flexibilă și implementată cam peste tot în lume. Sunt acum 340.000 de pucte online și aplicații unde se poate folosi. În offline sunt peste 6 milioane de puncte în 80 de țări unde se poate plăti cu soluția asta. Poți folosi telefonul în loc de card, cu tehnologia NFC și aplicația corespunzătoare, poți plăti wireless cu smartphone.

Aplicațiile sunt oferite de Mastercard prin partenerii bancari, pentru ca aceștia să adauge partea de branding și să ofere utilizatorului o experiență cu care este familiar. La standul lor am văzut doar aplicația demo, unde în loc de numele băncii apărea chiar “bank logo” sau ceva de gen.

Mi-a plăcut ideea lor de a folosi conturi virtuale (MDES) separate pentru fiecare device. Dacă ai mai multe telefoane sau telefon, laptop, tabletă, se creează automat conturi virtuale pentru fiecare, iar istoricul fiecărei tranzacții este văzut mai ușor. Tehnologia Masterpass este similară celei de pe cip-ul cardului fizic, doar că digitală. Sunt la fel de sigure tranzacțiile și se adaugă constant măsuri de securitate pentru a împedica orice probleme.

La partea de demo, am văzut prima oară un chat-bot funcțional pe Messenger pentru achiziția de bilete de avion (foto). Practic îi scrii un mesaj că vrei să zbori – unde, data și ora – găsește o cursă și îți afișează rezultatul. Iar de-acolo ai doar Pay și totul merge ultra-rapid. Confirmarea pe mail și gata. Am văzut apoi un demo de mașină smart, care are integrat în bord – găsește parcare și plătești cu Mastercard. Sau cea mai apropiată benzinărie, chestii de gen. Plătești din meniu ca să nu mai pierzi vremea acolo. Am văzut plata online cu smatphone-ul, din doar câteva mișcări. De asemenea, o soluție pentru transport local bazată pe cod QR și plata cu aplicație instant. Toate datele sunt criptate și se duc în cloud, există și varianta pentru zonele din India unde totul se face cu SMS în loc de date mobile.

Pe scurt, mi-a plăcut. Iar simplitatea și securitatea trebuie să stea la baza experiențelor de plată mobilă.