Intrăm în era Quantum computing – computerul cuantic – un nou model de procesare dincolo de sistemul binar cu zero și unu. Am citit recent o serie de articole pe tema asta și-am observat ieri o poveste interesantă pe noul site PressOne. Trecerea de la 01010101 la procesarea quantum, în qubiți, în loc de biți, este comparată cu unele salturi tehnologice importante din istorie. Cu inventarea roții, cu inventarea primului aparat de zbor, cu … bomba atomică.


quantum computing

Schema de mai sus explică oarecum cum funționează Quantum Computing. Imaginea este extrasă din clipul video de mai jos care explică în engleză despre ce este vorba. Practic se folosesc conceptele din fizica cuantică, mai exact mecanică cuantică. Cum se mișcă particulele care fac parte din structura atomului.

În loc de biți, vorbim aici despre quantum bits, qubits. În loc de procesare bit cu bit, Quantum Computing procesează mai multe streamuri de informație simultan. Procesarea este este mult mai rapidă și culmea este că nu consumă la fel de multă energie ca un computer normal, iar creșterea capacității nu duce la creșterea consumului energetic. Dacă ai avea un procesor quantum în smartphone, autonomia telefonului ar crește exponențial.

ads

Google a stârnit nebunia cu Quantum Computing, anunțând colaborarea cu compania canadiană D-Wave pentru realizarea unui super-computer bazat pe tehnologia nouă.

google dwave quantum computing

Cei de la Google vorbesc despre asta drep cea mai mare invenție din istorie. Pentru ei, tehnologia asta este un salt față de generația anterioară similar celui făcut de omenire când a inventat avionul.  Computerul de mai jos, unul din primele sisteme bazate pe mecanica cuantică, costă vreo 10 milioane de dolari. Din păcate, nu știm să-l comparăm prea exact cu un sistem similar pe modelul de procesare actuală. Inginerii D-Wave spun că este de 100  de milioane de ori mai rapid ca un computer actual. Dar nu spun exact la ce fel de computer actual s-au gândit când au făcut comparația. Și oricum, ce înseamnă mai rapid ? Wired spune că Google a testat și demonstrat performanțele în câteva situații date, dar de asemenea nu explică exact care sunt acestea și cu ce sisteme normale au comparat ei, cu serverele proprii, cu un PC dektop sau cu un super-computer actual. Cei de la D-Wave spun că o problemă trebuie să fie „suficient de complexă” pentru ca viteza noului computer cuantic să conteze cu adevărat.

Pe de altă parte, există și oameni de știință care spun că modelul D-Wave nu este tocmai „quantum computing”. Că este doar un pas intermediar, că arată direcția spre care va merge tehnologia, că e doar o demonstrație, dar nu e chiar computer cuantic.

Provocarea pentru cercetători este acum să pună la treabă tehnologia cuantică și să demonstreze că este este eficientă și că este atât de eficientă energetic pe cât spun cercetătorii.

Următorul pas, este evident, Inteligența Artificială. Sunt câteva proiecte în direcția asta care se derulează chiar acum. Am citit mult pe tema asta și este un subiect pe care am să-l urmăresc pe viitor. Cred că trecerea de la inteligența pasivă – cea care învață și acumulează informații – la o inteligență artificială activă poate avea loc și în realitate, nu doar în filmele SF. Tocmai asta e interesant, că noi nu știm dacă se va întâmpla, ci doar că este posibil. Oricum, e un subiect de discutat.

Video – despre quantum computing