Încă o inițiativă lăudabilă a la Dacian Cioloș: guvernul va oferi burse de 2.000 de euro pentru specialiștii IT care vor să se implice în rezolvarea problemelor din administrație. Am văzut ieri că va fi acest eveniment, dar nu am primit invitație și nu am obiceiul să merg neinvitat.

Detalii aici.
Acces direct pe platforma: ithub.gov.ro

dreamstime_s_27895358-compressor
© Alphaspirit | Dreamstime.com – programmer

Cert este că toate inițiativele de e-guvernare de pînă acum au fost deturnate de la scop de căpușele precum Siveco și prietenii lor, sub diverse nume și forme. Iar șansa României este să folosească la maxim tehnologia pentru a scăpa de corupție, pentru a scăpa de veșnicii câștigători ai licitațiilor, cei care sunt primii la contestații dacă a ieșit o firmă IT din afara cercului.

Premierul Dacian Ciolos, foarte iubit de altfel de către firmele IT apropiate PSD, a lansat azi programul GovITHub, o platformă unde se vor recruta specialiști IT. Aceștia vor primi de la Guvern o bursă lunară de 2.000 euro, pe o perioadă de 6 luni, dacă doresc să se implice în eficientizarea administrației publice. Sigur, nu se compară cu salariile lor de la firmele private, iar de muncă va fi sigur, dar măcar există șansa să facem pași înainte.

De mai multe ori am scris despre faptul că eliminarea birocrației și a fraudei începe cu unelte high-tech. Cum ar fi să avem și noi vot online – mai ales pentru diaspora? Cum ar fi să nu stai la cozi și să depui actele electronic? Slavă Domnului, putem plăti taxele și amenzile online.

Exemplul nostru trebuie să fie Estonia, dar e bun și micul pas făcut cu GovITHub.

Citez:

Platforma GovITHub va reuni oameni care pot contribui la un grad mai înalt de informatizare a administrației publice astfel încât serviciile furnizate cetățenilor să fie de o calitate mai mare. Premierul a susținut că Guvernul a investit până în prezent sute de milioane de euro în diversele pltaforme IT cu care lucrează administrația, dar acestea nu lucrează la deplină lor capacitate, iar rolul viitorului Chief Information Officer – Coordonator pentru Tehnologia Informației de la nivelul Guvernului – va avea rolul de a le integra.

Și un lucru discutabil:

Membrii aleg pentru reprezentare Comitetul GovITHub (CoRe), format din antreprenori, experţi şi membri ai administraţiei
Acest prim consiliu interimar este alcătuit din: Florin Talpes (BitDefender), Radu Georgescu (GECAD), Bogdan Iordache (HowToWeb), Andrei Avadanei (DefCamp), Dan Nechita (CPM), Radu Puchiu (CPM).

Ei vor decide ce e bine și ce nu.

Via Hotnews