Intel a anunțat azi că anul acesta vor fi cinci elevi români cu proiecte la competiția de tehnologie ISEF. La acest eveniment de anul trecut a câștigat marele premiu Ionuț Budișteanu. După cum vă spuneam sunt tot mai mulți tineri români câștigători în concursuri de tehnologie. Cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair are loc anul acesta la Los Angeles, în perioada 10 – 16 mai.
Proiectele tinerilor din România intră în competiție pentru premii de peste 5 milioane de dolari. Peste 1.700 de elevi din toată lumea vor intra însă în competiție.
Tinerii sunt din București, Solca şi Suceava, fiind însoţiţi de dr. ing. L. Dan Milici de la Universitatea Suceava. Proiectele lor merită menționate.
Octavian Coca și Ștefan Dascălu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Suceava, participă în acest an la Intel ISEF cu un proiect ce își propune să trateze, prin joacă, afecțiuni precum ADHD (Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetică). Aceasta afectează aproximativ 5% dintre copii, fiind o importantă problemă socio-psihologică.
Daniel Cosovanu (foto) a realizat un generator de aer cald, low-cost, care nu poluează, și care poate fi folosit pentru încălzirea locuințelor. Proiectul său ”Generator Solar de Aer Cald: Construcție și Aplicabilitate” constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, care poate fi folosit la încălzirea unei incinte.
Ștefan Iov și Alexandru Glontaru merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea în construcția clădirilor a unui adeziv similar cu cel produs de paianjenul de grădină. Cei doi elevi susțin că acest tip de adeziv este o soluție în problema pierderilor umane și materiale cauzate de seisme, fiind ieftină, ecologică și ușor de aplicat. Rigidizarea la șocuri, vibrații și umiditate conferă adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice si apoi de a o elibera lent.ț
Felicitari celor cinci elevi romani care au ajuns la competitia ISEF, le urez succes si sa se centrenteze cu maxima seriozitate la ceea ce au de facut.
 
Sunt multi tineri cu potential in Romania..Sper sa castige si in competitia aceasta 😀
 
Felicitari si mult succes celor care au ajuns pana acolo! Go go Romania!
 
Nu pot decat sa-i felicit si le urez succes in competitie, avem si oameni valorosi in Romania
 
Nici nu reusesc sa imi dau seama care proiect este mai interesant, este absolut uimitor ce incearca acesti copii sa puna in practica. Parca totusi ies in evidenta „Peter Parker”-ii. Un adeziv industrial „elastic” iar face cu usurinta milionari
 
Si cu ce mandrie vor iesi cei de la ministerul invatamantului sa ne anunte succesele elevilor romani … de parca ar fi meritul politicienilor de prin minister.
 
@Petre, vor avea atata mandrie in ei sa faca acest gest?
Pe munca cui? a profesorului si a elevilor? sprijiniti financiar de parinti&sponzori?
Ei se ‘fufileaza’ cand trebui sa finanteze ‘drumul’ copiilor sa isi ridice premiile castigate la diferite concursuri, copii fiind nevoiti sa apeleaze la bugetul parintilor&sponzorilor, dapai sa organizeze&finanteze consursuri.
Ex: Fiica mea a castigat si ‘premiu special al juriului’ (care se acorda unui singur copil dintre toti copii participanti), la un concurs organizat la Suceava sau Iasi (nu mai stiu, sincer) intre toate scolile liceale din Romania si crezi ca ministerul a contribuit cu ceva?
Nu investesc nimic in scoli (ca nu au bani), de multe ori scolile fiind nevoite sa apleleze la parinti pentru a schimba sau repara un mobilier stricat,….etc.
De vre-o 3ani(de cand am copilul in aceasta scoala), noi impreuna cu mai multi parinti care au copii la aceasta scoala, donam cei 2% din venitul anual (e putin, dar fiind mai multe persoane se aduna), iar copilul are acum in clasa: bancute noi, dulapuri noi si un lcd 42inchi plus ca in toata scoala si in curtea scolii exista camere de supraveghere. Iar cat de curand va urma constructia unei anexe care va cuprinde 4 sali de clase, tot finantat din banutii stransi de parinti prin cei 2%.
Acestea este un exemplu de lucruri facute de noi, parintii.
Ce exemplu de realizari ar da ministerul?
Sper ca nu vor avea mandria de a se lauda cu realizarile copiilor nostrii, sprijiniti de noi!
Noi trebuie sa fim mandrii de copii nostri si sa-i sprijinim cat putem! ca ministerul……..
 
Foarte tare! Ma bucur ca avem cu cine sa ne mandrim. Felicitari si multa bafta in continuare!
 
Bine ca parlamentarii se mandresc cu succesele elevilor romani, dar nu ii sprijina in niciun fel.
 
Felicitări elevilor români.
Lor și altor tineri ca și ei le lipsesc susținerea financiară. Păcat că se găsesc alții din alte țări care ne „fură” geniile.