De prin anii 2000 foarte mulți antreprenori și chiar și unele companii mari au adoptat conceptul de muncă de acasă sau de pe teren pentru că este mai eficient și reduce costurile pentru angajator. Nu exista o lege special pentru asta, dar acum s-a găndit PSD să dea una.

Foto: © Daria Filimonova | Dreamstime.com

Și în stilul lor caracteristic strică acum ceva ce mergea foarte bine. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat că ITM poate face verificări la domiciliu. De exemplu, ITM poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă, precizând că “domiciliul se transformă într-un fel de birou“.

Vă dați seama ce înseamnă asta. Recent a fost cazul cu stomatologii amendați pentru că au raportat un furt. În mod sigur, există o metodă prin care inspectorul te va amenda. Nu există nimeni care poate să respecte 100% reglementările pentru că acestea nu sunt cunoscute.

Nu ai analiza de risc. Nu ai ieșire de incediu. Nu ai asigurare specială pentru casă. Nici măcar nu știm exact toate lucrurile ce trebuie pregătite pentru o astfel de inspecție. Pentru că la noi legile se dau doar ca să fie făcute, nu sunt transparente, nu este informat nimeni coerent că are anumite obligații. Doar ulterior, după ce se întâmplă ceva, află că de fapt trebuia să…

Iar inspectorii de la noi sunt aceiași care au luat sacoșe de șpagă la Colectiv, ca să lase clubul deschis, cu consecințele cunoscute. Inspectorii au un talent de a pune întrebări ocolitoare, ca să te aducă la aceeași discuție: ați pregătit cele trebuincioase? Iar oamenii cu mici afaceri, mai ales cei care sunt convinși că nu respectă regulile, ce să facă – împing sacoșa. Pentru că știu că ăsta este mersul în România. Știu că nu au scăpare și decât să riște amenzi de zeci de mii de lei sau suspendarea activității le joacă în strună inspectorilor. Ce-ar mai dori domnul? O pungă cu cash și vă fac și o cafeluță?

Asta e România fraților. Scapă cine poate.