Cifra de afaceri pentru industria de software și servicii IT din România este de 11% pentru următorii 3 ani, în condițiile în care rata medie de creștere ar putea depăși 20%, spune ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii). Frâna este lipsa de specialiști IT, există cerere mare pentru oameni buni, dar nu există destui oameni. Chiar și locurile de muncă pe care le-am anunțat adaugă la o cerere existentă deja.

software-developer

Principalul factor care blochează dezvoltarea mai rapidă a industriei românești de software este disponibilitatea resurselor umane; numărul absolvenților de la specializările cu profil tehnic este prea mic în comparație cu cererea de pe piață, iar competențele lor sunt limitate la ceea ce pot asimila în timpul cursurilor universitare.

Estimările pentru anul viitor depășesc 5.000 de noi poziții deschise, doar în companiile mari. Foarte probabil, numărul final de posturi noi se apropie de 9.000-10.000, a explicat Valerica Dragomir, director executiv ANIS. În același timp, numărul anual de absolvenți de la specializările tehnice nu depășește 7.000, cu o rată de absorbție pe piața muncii de 100%.

Industria încearcă să compenseze decalajul între cerere și ofertă prin măsuri dintre cele mai variate – de la programe de stagii, la burse, programe de pregătire interne, școli de vară, evenimente și competiții de codare, precum și programe de training de durată scurtă care au ca obiectiv să pregătească angajați pentru poziții entry-level. ANIS vrea de asemenea să lanseze programe de recalificare de durată scurtă și medie și să facă programe de educație formală superioară de scurtă durată . De asemenea, organizația susține creșterea cifrelor de școlarizare la specializările tehnice.