La Iași am stat de vorbă azi cu fondatorul IntelligentBee, Costi Teleman, care ne-a explicat planurile companiei și strategia de dezvoltare pe viitor.

Înființată în 2010 cu focus pe outsourcing, compania din Iași a ajuns anul acesta la 35 de angajați. Au fost patru tineri la început, lucrau de acasă și se întâlneau la cafenea.

Primul client a fost SendGrid din Los Angeles, tot start-up la început, dar care acum a trecut de 400 de angajați și 100 de milioane de dolari venituri pe an. Este o colaborare pe termen lung.

Le oferă americanilor programare și suport tehnic. I-au ajutat să își finalizeze produsul lor și îi ajută să acorde suport tehnic pentru utilizătorii finali. Românii lucrează când americanii dorm, oferind astfel suport 24/7.

Compania din Iași are acum 15 clienți, cam toți în contracte pe termen lung. Printre ei se numără Cloud Elements, Grapefruit, Carnegie Technologies, dar cei mai mulți sunt străini. Alte start-up-uri precum Snug din Australia, o companie din real-estate, dar și clienți din Dubai, Event Cloud.

Anul trecut cifra de afaceri a fost peste 800.000 de dolari, iar anul acesta au ca target atingerea nivelului de 1 milion de dolari. Vizează aproximativ 10-15% creștere în 2018, iar anul viitor vor să crească mai rapid, cu 20%.

Nu fac doar outsourcing, ci au început să facă produse proprii care să genereze venituri și profit. Eventway de exemplu, o platformă digitală pentru vinderea de bilete electronice. Ideea a pornit de la crearea unei soluții pentru festivalul Afterhills, au făcut o soluție dedicată și acum se poate folosi la orice eveniment.

Investiția este estimată la 200.000 de dolari pînă la finalul lui 2019, ideea fiind să dezvolte o platformă cât mai bună ca să fie atractivă pe viitor. S-au vândut în total 40.000 de bilete prin platformă, majoritatea la Afterhills, iar anul viitor targetul ar fi 130.000 de bilete, venituri de 100.000 de dolari.

Sunt tot mai greu de găsit oameni buni în IT în zona Iașului , dar având produse proprii este mai ușor să atragi specialiști care cunosc industria. Există și angajați care lucrează de acasă. Anul acesta folosesc inclusiv programatori din Republica Moldova, unii în procesul de a obține cetățenia română acum.