Am testat Mercusys MR70X, un router Gigabit cu WiFi 6, cea mai nouă și rapidă tehnologie. Este un dispozitiv compact și cu design plăcut, dotări bune, conectivitate bună. La un preț de numai .
Detalii tehnice Mercusys MR70X
Standarde: 802.11ax/ac/a/b/g/n
Viteze download: 1201 Mbps (5 GHz) + 574 Mbps (2.4 GHz)
Conexiuni: 1× Port WAN Gigabit + 3× Porturi LAN Gigabit
Antene: 4× antene fixe 5 dBi
Dimensiuni: 208.8 × 171.6 × 41.7 mm
Tehnologii: OFDMA, MU-MIMO, Beamforming, WPA3
Preț:
Tehnologii și funcții unice Mercusys MR70X
Am testat în special Mercusys MR70X pentru că este router WiFi 6. Este standardul de următoare generație pentru produsele wireless, anteriorul era WiFi ac. O evoluție așa cum 5G este pentru 4G: viteze și performanțe mai mari. Noul standard tehnologic IEEE Wi-Fi 802.11ax va oferi utilizatorilor viteze mari de transfer de date și o acoperire mai bună decât tehnologiile anterioare. De asemenea, tehnologia promite transferuri de date eficiente în zonele de birouri unde sunt multe dispozitive conectate, dar și un consum de energie redus. Desigur, pentru viteze mari sunt necesare dispozitive compatibile WiFi 6.
Datorită tehnologiei noi viteza totală a routerului MR70X ajunge până la 1.8 Gbps (1201 Mbps în banda de 5 GHz și 574 Mbps în banda de 2.4 GHz). Oferă de asemenea de patru ori mai multă capacitate de conectare. Are tehnologiile speciale OFDMA și MU-MIMO permit transmiterea simultană a datelor către și de la mai multe dispozitive, îmbunătățind eficiența generală a rețelei. Crește în plus aria de acoperire. Routerul dispune de patru antene High-Gain cu Beamforming. Adică detectează unde sunt dispozitivele folosite și le asigură bandă mai largă și semnal mai puternic lor. Indiferent de poziția față de router.
Mercusys oferă securitate WPA3, cel mai recent protocol de securitate Wi-Fi, o criptare mai puternică a datelor. Acest lucru este esențial în special pentru birouri, dar este bine să aveți și acasă.
Oferă bineînțels conexiuni Gigabit prin cablu, poți astfel să folosești întreaga putere a Internetului de tip 1Gbps pentru a transfera date la viteze mari, pentru performanțe maxime.
Totuși, este un dispozitiv responsabil, dotat cu tehnologii eco-friendly. Consumul redus de energie este dat de funcția Target Wake Time (TWT), care reduce consumul de energie, pentru dispozitivele mobile și IoT conectate la router, în timpul transmisiilor de date.
Cu ajutorul funcției BSS Color, se reduce interferența de la semnalele învecinate pentru a îmbunătăți eficiența transmisiei. Smart Connect selectează în mod inteligent cea mai bună bandă disponibilă pentru fiecare dispozitiv. Iar modul clasic Access Point permite extinderea unei rețele cu fir în forma wireless.
Instalare și teste de viteză
Este extrem de simplu de conectat. Doar pus la priză și introdus cablul de net în portul WAN. Apoi am conectat telefonul la rețeaua înscrisă pe spatele routerului. Ea apare instant după ce pornești routerul. La mine a pornit direct și autentificarea. Dacă nu pornește imediat, accesați din browser mwlogin net, pagina de administrare oficială. M-a pus să schimb parolele, ceea ce este un lucru bun. Apoi am schimbat numele rețelei și cam asta a fost tot.
Testul lângă router duce 450-550Mbps pe wireless, ceea ce mi se pare foarte tare. Eu am telefon cu WiFi 6. În general, ultimele modele Samsung sau modelele lansate în 2021 vin deja cu WiFi 6. Ce nu am găsit este un adaptor USB pentru laptop. Poate că vor lansa în cursul anului. Aș trece pe WiFi 6E, care folosește noua bandă de 6GHz dacă aș putea, dar și asta mai durează, probabil pe parcursul acestui an.
Testul de viteză în camera doi a coborât viteza la 180Mbps download, iar upload a scăzut la 90 Mbps. Apoi în camera depăratată de router viteza este mai redusă, abia 10-15 Mbps.
Concluzii
Mercusys MR70X este un router Gigabit cu WiFi 6, cea mai nouă și rapidă tehnologie. Este cea mai ieftină soluție pentru a adopta WiFi 6 și a trece la viteze wireless mai mari. Are acoperire bună, performanțe decente. Instalarea și administrarea e foarte simplă. Nu am avut probleme și totul a mers perfect. Testele sunt bune. Punctul slab ar fi acoperirea la mare distanță, peste 15 metri distanță. Însă sunt foarte puține produse care fac față, iar alea sunt mai scumpe.
Rotuerul este la ofertă la .