Primele informații neoficiale privind Exynos 9820 al Samsung, eventual procesorul Galaxy S10, arată că acesta va fi mai performant decât nou lansatul ARM Cortex-A76 și peste ceea ce va lansa Huawei cu ocazia debutului Mate 20 Pro. Samsung a dezvoltat pentru procesor un nou CPU, botezat Moogoose 4, construit pe sistemul de fabricație pe 7 nanometri, adică exact ceea ce se spune despre Apple A12 și Kirin 980.

Sursa: PhoneArena

Știm despre Samsung Exynos 9820 că va fi următorul procesor, care vine probabil pe Samsung Galaxy S10. Deocamdată, din ce se știe, Galaxy Note 9 nu va avea procesor nou, ci mai degrabă va folosi același Exynos 9810 de pe Galaxy S9. Cu varianta americană care vine cu Snapdragon 845.

Noul procesor construit pe 7 nanometri are la bază nucleele ARM Cortex-A76 abia prezentate oficial, dar inginerii Samsung au reușit să optimizeze CPU-ul pentru a rula la frecvențe mai înalte. Cu cât scade dimensiunea procesorului, cu atât scade nivelul de încălzire și crește eficiența energetică, consumă mai puțin curent la aceeași putere comparat cu generația anterioară care era pe 10 nanometri.

Despre A12 al Apple se știe doar că va fi produs de TSMC și că va fi realizat tot prin procesul pe 7 nanometri. Cele mai multe detalii le avem de la ARM, care a prezentat deja pasionaților de tehnologie nucleele de performanță Cortex-A76.

Anticipând goana după mobile tot mai performante, cei de la ARM au reușit să ia fața tuturor, inclusiv Intel sau AMD care erau acum 10 ani marii producători de procesoare. Realizând prorpiul design pentru CPU și GPU, ARM este acum cel mai mare producător de SoC-uri, iar arhitectura lor este folosită și de Samsung, Qualcomm, Apple și de Huawei. Multe din procesoarele de top încă folosesc arhitectura Cortex-A72 (Galaxy A8 și altele). Dar de atunci s-au lansat generații noi, Snapdragon 845 merge pe ARM Cortex-A75, evident, fiecare cu modificările făcute de inginerii săi.

ARM Cortex-A76 promite performanțe de nivelul laptopului în dispozitive de mărimea unui telefon. Se continuă arhitectura BIG.Little, dar acum în varianta DinamiQ, rezolvând multe dintre problemele generației anterioare, pentru viteze de procesare mai mari. Este a cincea generație de procesoare, iar creșterea anuală se păstrează la 35% peformanță în plus. Consumul de energie scade cu 40%, iar procesoarele vor suporta mai bine Machine Learning și Artificial Intelligence. Procesorul va atinge 3.0 GHz, iar conform Ice Universe unele versiuni vor atinge 3.3 GHz, frecvență pe care Samsung o va depăși cu al său Exynos 9820.

Tehnologia ARM DynamiQ permite realizarea de procesoare cu configurații neobișnuite, de exemplu octa-core de tipul 1 nucleu de putere și 7 economice. Vor fi și formatele clasice, cel mai popular rămâne de 4+4, adică octa-core cu 4 nuclee de putere și 4 economice. Oricum, se anunță terminale tot mai bune și tot mai ieftine, așa că vremea în care telefoanele ieftine erau petarde a cam trecut. Revin cu informații imediat ce avem ceva oficial.

Via: IceUniverse