Pînă acum doi ani nu mă interesa subiectul SEO Google și râdeam copios de toți „experții” și de sfaturile lor. Mă feream să apelez la optimizare on-site sau la servicii de înscriere în directoare web. Dar mă nemulțumesc câteva chestii și nu mă las pînă nu le arăt cu degetul. Am testat și demontat vreo 50 de sfaturi pentru SEO, absolut inutile. Detaliez.
SEO Google
Specialiștii care cunosc în amănunt industria online știu că SEO este foarte mult comparabil cu achiziția de trafic cu banii jos. Optimizarea (care oricum costă) aduce mai mulți oameni din Google, dar sunt ei importanți – relevanți – potențiali clienți? Nu prea sunt. Pentru bloguri contează conținutul și mai ales comunitatea creată în jurul blogului. Cititorii și încrederea pe care o au, reacțiile stârnite.
Dar în ultimii doi ani, foarte mulți oameni din industrie au fost presați să ofere statistici, cifre, rezultate. Iar traficul și audiența blogurilor nu se poate compara cu presa, cu site-urile ziarelor sau cu cele ale publicațiilor 100% online. Și atunci, unii responsabili din agenții și companii se panichează. Unii au renunțat la proiecte, alții le-au modificat.
Pentru mine, repet, traficul nu este o măsură. Și eu și orice alt blogger putem raporta la hectar, putem cumpăra 10.000 de unici din China sau din America de Sud la prețuri decente. N-ar trebui să vă doriți asta. Pe mine mă deranjează însă că traficul meu din Google.com și Google.ro a scăzut în ultimul an, în timp ce site-urile de SEO spam sunt tot acolo. Detaliez mai jos.
SEO pentru Google
Oricum, ceea ce contează dacă urmărești traficul este doar Google. Restul motoarelor de căutare nu prea sunt folosite la noi și oricum, dacă optimizezi pentru Big G, ar fi cam aceleași sfaturi și pentru Bing sau Yahoo Search. Ai putea crește pe Google cu AdWords, la fel, achiziție de trafic, natural. Dar nu, românii preferă să cheltuie pentru SEO. Adică e mai bine să cheltui pentru optimizare decît pentru promovare directă cu aceleași rezultate?. Mă rog, discutabil pînă la un punct.
Problema este că aceleași 100 de strategii de optimizare pentru Google circulă online de 10 ani încoace și sunt majoritatea false. Sau nu sunt aplicabile la noi, o fi valabile în US. Sau poate tot fenomenul SEO este o țeapă și creșterea este după bunul plac al Google.
Strategii de optimizare
Am adunat un top al celor mai periculoase mituri legate de SEO. Și mai jos am niște probleme de rezolvat.
1. WordPress este deja optimizat. Am auzit asta foarte des și multe firme mizează pe asta. Bagă un WordPress și speră în minuni, creștere naturală și descoperirea de clienți noi. Este fals, e mult mai SEO-izat Blogspot de exemplu și cu avantajul că aparține Google și este băgat mai în față. Dar un blog nu va beneficia de SEO natural nici pe Blogspot, nici pe WordPress. Trust me, I’ve been there 🙂
2. Conținutul de calitate face SEO. Fals. Dacă ar conta atât de mult conținutul original, atunci n-am vedea în primele locuri site-uri de spam. Multe bloguri ar fi înainte de Hotnews, Ziare sau Realitatea.net. Nu mai zic că sunt telefoane și produse pe care le-am testat primul din România – am scris detaliat, am pus poze și clipuri. Multe au fost preluate și link-uite pe zeci de site-uri. Dar credeți că ies în rezultatele căutării? Spre pagina 30 încolo.
3. Plug-in-uri de SEO. Pentru fanii WordPress nu există plăcere mai mare decât să instaleze plug-in-uri SEO. Un singur plug-in mi-a dat rezultate concrete la SEO pentru poze – de parcă eram vreun blog de fotografie. Dar și ăla a durat câteva luni, după care rezultatele au căzut iar spre coada clasamentului. Așa că să mă lase experții cu All-in-One SEO și alte chestii de gen. Poate într-o fază de început te ajută, dar per-total sunt nemulțumit.
4. Titluri și paragrafe. Mă chinui să urmez sfaturile de a scrie mai aerisit, cu paragrafe și titluri, cu intro și încheiere. Apoi mă uit în Google și ce văd: sunt site-urile care nu scriu românește și nu pun niciun paragraf. Doar repetă termeni și fac alte miș-maș-uri.
5. Tema include SEO. Într-adevăr, un layout prost pentru WordPress sau site în general poate dăuna. Dar nicio temă nu te va ajuta să crești în SEO oricât de bine făcută ar fi. Poate doar dacă merge și ea pe keyword stuffing sau mai știu eu ce mizerii.
Sfaturi SEO greșite
Unul din cel mai des auzite sfaturi este să limitezi accesul roboților Google la arhivele de autor, tag sau după dată. Toată lumea susține peste tot că asta e o chestie benefică și totuși, după ce am făcut-o anul trecut s-au întâmplat două fenomene: Google Webmasters mi-a trimis mesaj „You have a serious error on site, Google bots cannot crawl your site”. Apoi traficul din Google s-a diminuat. Thank you! Ce mă făceam eu fără acest sfat!
Dacă ne uităm în Google este clar că site-urile care au indexate tag-urile au mai mult trafic. Vezi ziare punct com sau blogurile tech care apar în rezultate domeniu/tag/telefon. Sunt destule. Ei da, ăla este SEO care dă rezultatele dorite. Dacă ziare com au indexat tot DEX-ul, iar aceste pagini goale au reușit să le aducă pe primul loc în Google, nu se cheamă că au fost eficienți?
Sau să ne uităm la site-urile cu telefoane mobile. Eu recunosc că îi admir. Cu aceeași bază de date copy+paste din GSM Arena ei reușesc să aibă zeci de mii de unici pe zi. Ba ies de trei ori – cu home page, articolul și tag-ul indexate toate unul sub altul. Iar eu care am făcut review primul din România ies în Google pe locul 25. Asta înseamnă SEO eficient și SEO greșit.
Concluzii
Tehnicile de SEO pentru Google te ajută să câștigi trafic pentru site și cam atât. Exact ca fanii inactivi pe Facebook sau cei zeci de mii de followers pe Twitter cu care nu faci nimic, traficul din SEO dă bine în rapoarte cantitative. Traficul te ajută când este targetat, natural, când oamenii găsesc pe site-ul tău exact ceea ce se așteptau să găsească. Iar dacă vrei cantitate, se obține foarte ușor, cu bani.
Multumesc foarte mult pentru aceste informatii foarte detaliate, am sa ma axez pe ce ai spus tu si in legatura cu wordpress. Eu din cate stiam wordpress este optimizat corect pentru SEO cat si pentru motoarele de cautare, deci nu este adevarat?
 
SEO este o parte foarte importanta a SEM, si face toti banii pentru un site care vinde ceva / ofera anumite servicii, etc.
Pentu un blog – optimizarea nu joaca un rol la fel de important, avand in vedere ca nu se promoveaza anumite cuvinte cheie.
Este bine sa setezi un titlu si o descriere meta, mai ales in cazul in care stii ca articolul respectiv contine informatii generice, cautate de multa lume.
In rest… pentru bloguri sunt alte metode de promovare.
 
E @Bloogaf e o combinatie de factori care te aduce in top. Stiu cum dar nu vreau sa comentez.
@Claudiu e clar ca pentru magazine este totul sau nimic SEO 🙂
 
Cine te-a suparat Dane zilele astea? Big G? Ne-a suparat pe toti dar mergem mai departe… altfel, revenind la oile noastre spun ca SEO e ca un iceberg: tot ce-i adevarat se afla sub nivelul marii si este inacesibil muritorilor de rand, adica la vreo 99,99% dintre proprietarii de site-uri.
In rest sa nu uitam ca SEO e doar o afacere care promite marea cu sarea… 🙁
 
Util, ms pentru informatii
 
Este necesar sa cream meta-description si pentru paginile statice din platforma blogger?