Am văzut astăzi un anunț cu un smartphone care imită design-ul general Poco și promite niște specificații tehnice flagship, dar costă …. 500 de lei. Apoi se observă imediat cum au scris logo-ul: PCOC pe una din imagini și PQCQ pe cealaltă. Adică vor să crezi că este Poco dacă nu ești atent.

Telefonul este botezat M4 Pro și este adevărat, copiază elementele vizuale de la Poco M4 Pro 5G. Cutia prezintă și un logo 5G+, este clar fake pentru că nu există această tehnologie la ora actuală.

Numele 10 Core lasă să se înțeleagă că ar avea procesor cu 10 nuclee, nu mai avem deocamdată proiecte de astfel de procesoare.

Dotările tehnice sunt de asemenea exagerate la maxim. Telefonul ar avea 12 GB RAM și 512 GB de stocare internă. Singura explicație pentru asta ar fi dacă modifică softul să raporteze fals capacitatea.

Camerele foto sunt listate ca fiind 16 megapixeli + 32 de megapixeli, deși se văd clar mai mulți “senzori foto” pe spate.
Cel care a făcut imaginile se pricepe foarte bine la falsuri. Sunt 100% convins că nu arată așa.

telefon PQCQ

Imaginile fake mai prezintă alte detalii. Ecranul ar fi de 6.99 inch, n-au prea mai fost telefoane de aceste dimensiuni. Iar bateria este menționată de 5.800 mAh. Cu alte cuvinte ar fi un flagship de nivel maxim, dar disponibil la 500 de lei.

Altfel un telefon de genul ăsta ar costa cel puțin 3000 de lei, în funcție de ce procesor folosește.

Îți dai seama că este țeapă când vezi prețul la care este vândut aceste telefoane: 500 de lei. Asta înseamnă că fabrica din China le produce undeva la 200 de lei bucata. Poate chiar mai ieftin, dar ne gândim la costuri de trasport, taxe și profit. Evident că un telefon de genul ăsta nu poate oferi o experiență de utilizare bună. Probabil are cel mai lent procesor posibil și o baterie relativ mică. Componente de care voiau să scape de pe stoc.

Oricum, este o experiență bună. După ce iei o astfel de țeapă online începi să fi mai atent la detalii. Oamenii trimit și colet cu verificare pentru cei care nu au încredere și chiar menționează că oferă factură. Deci sunt clar clone vândute de un producător din China.