Marcăm un nou moment istoric pentru Salvamont România, cu sprijinul Vodafone: noi echipamente de ultimă generație vor permite salvarea de victime în lacuri, râuri sau în cazul viiturilor. Pentru prima dată Salvamont beneficiază de drone cu inteligență artificială, un detector performant de tip sonar, precum și un dispozitiv de salvare de tipul scubajet.

Vodafone scrie iar istorie alături de Salvamont

Angajament pentru salvarea vieților

Anunțul vine la un an după ce Vodafone oferea Salvamont acces la rețeaua sa 5G, drone pentru salvarea pe munte și alte tehnologii dedicate salvatorilor montani. Puterea și fiabilitatea rețelelor Vodafone GigaNetwork 5G și GigaNetwork Fibră ajută la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor și la salvarea mai multor vieți omenești.

În cei peste 25 de ani de existență și inovație în România, Vodafone a investit pe plan local peste 5 miliarde de euro. Și-a dorit să aducă un impact direct, pozitiv și real asupra vieții comunităților. Parteneriatul cu Salvamont România este un exemplu de bune practici, în care mediul privat și societatea civilă, precum și accesul la tehnologie de vârf pot schimba în bine lumea în care trăim.

Tehnologie nouă pentru Salvamont

Salvamont România beneficiază în premieră națională de noi echipamente de ultimă generație: cel mai performant detector subacvatic din lume, o dronă subacvatică de calibru industrial și un dispozitiv revoluționar menit să schimbe modul în care sunt salvați oamenii din ape deschise.

Echipamentele au fost achiziționate în contextul în care numărul de incidente care au loc în peșteri parțial inundate, canioane și pe cursurile râurilor montane este în continuă creștere, cele mai multe intervenții având un grad de dificultate ridicat.

Peste 80% din echipele Salvamont România folosesc drone și tehnologie Vodafone în misiunile de salvare montană, reducând astfel de până la zece ori timpul necesar pentru căutare. Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt despre victime ale unor accidente montane.

Peste 80% din echipele Salvamont România folosesc drone și tehnologie Vodafone

Echipamentele de salvare pentru misiuni acvatice

Este primul lor detector subacvatic de tip sonar, denumit AquaEye VODASAFE. La acesta se adaugă robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device). În plus, Salvamont a primit o dronă subacvatică și un scubajet pentru acces în locurile greu accesibile de sub apă.

Detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE se bazează pe inteligență artificială și folosește un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare la o adâncime de 50m sub apă. Algoritmii de detecție sunt antrenați pentru a face diferența între oameni și alte obiecte aflate în apă, marcând poziția exactă a unei persoanei, putând să acopere, astfel, o suprafață de peste 8000 m2 într-o singură operare.

 

Robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device) este un dispozitiv menit să schimbe modul în care sunt salvați oamenii din ape deschise, respectiv lacuri de munte. Robotul este operat de către un salvator, iar odată ce este lansat, acesta poate asigura plutirea pentru 4 persoane. Acesta poate fi pregătit pentru lansare în mai puțin de un minut, spre deosebire de misiunile clasice în care este nevoie de pregătirea bărcilor și a echipajelor de intervenție.

Drona subacvatică este una de calibru industrial, folosită exclusiv pentru scenarii profesionale, în cazul de față misiuni de căutare sub apă a persoanelor pierdute. Aceasta poate ajunge la până la 150m sub apă, având o autonomie de 5 ore, sistem topografic, cameră video și braț robotic.

Scubajetul este un sistem de tip propulsie subacvatică cu jet, folosit ca sistem de tracțiune pentru salvatori în locurile greu accesibile de sub apă sau in locurile îndepărtate, unde este nevoie de energie și putere suplimentare, și care nu permit accesul unei ambarcațiuni. Acesta este un sistem modular care permite diferite configurații, in funcție de specificul fiecărei misiuni de salvare și dispune de mai multe tipuri de motoare, elice și baterii.

Formarea de salvatori montani și alte utilizări ale tehnologiei

Vodafone continuă să ofere și sprijin pentru formarea salvatorilor montani, cel mai recent exemplu fiind exercițiul ”Aquares 2023”, primul stagiu de pregătire profesională a salvamontiștilor români în salvarea acvatica cu specific montan. Desfășurat în perioada 18 – 19 iulie, exercițiul a presupus activități practice de căutare – salvare din ape deschise de munte cu salvatori acvatici și scafandri, folosirea câinilor de salvare în mediul acvatic montan, respectiv organizarea punctului medical de triaj și de prim ajutor.

Totodată, soluțiile digitale cu drone Vodafone și Salvamont deschid noi orizonturi în ceea ce privește domeniile de utilizare. La un an de la lansarea programului, dronele sunt folosite, în premieră națională, pentru scanarea suprafețelor afectate de cutremure în zonele montane de interes turistic. Acțiunile recurente au drept scop identificarea rocilor de mari dimensiuni, potențial instabile sau dislocate de pe versanți. În cadrul etapei de analiză, zonele identificate cu eventuale probleme sunt cartografiate și inspectate ulterior de alpiniști profesioniști.

România a devenit, în ultimul an, singura țară din Europa cu acoperire națională pentru procesarea fotogramelor prin intermediul programului SARUAV, care se folosește de Inteligența Artificială pentru a detecta automat persoane. Acest program face parte din soluțiile puse la dispoziția Centrului Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ, analizează și procesează datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) în doar câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute).

Peste 100.000 de români au instalată aplicația Salvamont (disponibilă gratuit pe Android și iOS), un ghid complet de informare și orientare montană, care oferă, în același timp, și opțiunea SOS – funcționalitatea care le permite utilizatorilor să folosească un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin intermediul căruia dispeceratul poate fi notificat în timp real cu privire la coordonatele acestora.