În plimbarea prin halele IFA am ajuns, ca în fiecare an, la standul Deutsche Telekom, care este unul dintre cele mai mari de la eveniment. Am văzut anul acesta un focus tot mai mare pe soluții conectate, Internet of Things, soluții inteligente pentru acasă. Bineînțeles, au început deja pregătirile pentru 5G în linie cu promisiunile făcute.

Erau la stand multe demonstrații ale viteze tehnologiei 5G, principalul atuu al tehnologiei, pe lângă capacitatea mare de download/upload îl constituie latența foarte mică, concurând astfel cu serviciile oferită pe fibră optică. Erau demonstrații de realitate virtuală și realitate mixtă oferite prin streaming peste conexiunea 5G, lucru aproape imposibil de realizat cu o tehnologie anterioară. De asemenea, la alt stand puteai fi scanat în 3D, iar modelul tău este trimis prin 5G către server unde este procesat, iar apoi modelul îți este trimis la loc pe tabletă sau telefon pentru a putea fi controlat în timp real, totul prin conexiuni 5G.

Grupul Telekom continuă să susțină ofertele integrate, reunite în Germania sub brandul Magenta One, la noi sunt oferte fix-mobil foarte interesante. De asemenea, continuă să lanseze gadgeturi sub brandul propriu. Anul acesta, vedeta expoziției de la IFA Berlin a fost boxa smart realizată de Deutsche Telekom în colaborare cu Fraunhofer Institute for Digital Media Technology. Botezată Smart Speaker, boxa se conectează la router și este realizată cu tehnologia Alexa de la Amaxon, iar utilizatori vor putea da comenzi vocale privind serviciile oferite acasă de Deutsche Telekom.

Boxa are și toate funcțiile Alexa, deci pune muzică, controlează becurile smart, instalația de climatizare și poate rula filme de pe Amazon Video. Dar se conectează și la routerul oferit de Deutsche Telekom și poate controla și conexiunea la internet și programele afișate. Chiar dacă este mică, boxa are două speakere cu o putere totală de 25W, pe vremuri aveai nevoie de două dulapuri pentru așa ceva. Iar boxa are un preț final de circa 150 de euro, nu va fi extrem de scumpă.

De asemenea, grupul Telekom a prezentat la stand și noi routere pentru acasă, în rețea de tip mesh, pentru ca acoperirea să fie extinsă peste tot în casă. Noul Speedport Smart 3 are un preț de circa 150 de euro sau poate fi închiriat cu 5 euro pe lună.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!