Asus RT-AX82U este un router Gigabit cu WiFi 6, cu performanțe peste media produselor testate până acum. Pe de altă parte nu este un produs buget, ci un dispozitiv pentru cei care caută performanțele.

 

Pro și contra Asus RT-AX82U

Avantaje:

  • viteze maxime de conectare pe fir sau wireless;
  • design premium;
  • semnal puternic și acoperire mare;
  • port USB pentru stocare externă;
  • tehnologii multiple;
  • aplicație mobilă pentru gestionare;

Dezavantaje:

  • preț relativ mare;
  • nu are semnal bun în ultima cameră;

Detalii tehnice

Standarde: IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Procesor: 3-core la 1.5GHz
Memorie:

  • 256 MB Flash
  • 512 MB RAM

Antene: 4x antene externe
Frecvențe: 2.4GHz / 5GHz
Securitate: Open system, WPA/WPA2/WPA3-Personal, WPA/WPA2-Enterprise
Greutate: 740 g
Tehnologii: WAN/LAN/USB 3.2,
Preț:

Mai multe specificații găsiți pe site-ul Asus.

Exeriența cu Asus RT-AX82U

Eu folosesc în mod obișnuit unul dintre routerele Asus de mare performanță, mai precis . M-am obișnuit cu modul de administrare, cu setările lor, cu toate chichițele sistemului. Ambele au tehnologia de ultimă generație, mai precis WiFi 6. Pentru a putea folosi această tehnologie, trebuie ca și dispozitivul conectat să o suporte. Pentru laptopuri nu am găsit adaptor WiFi 6. Deci ori vine cu tehnologia din fabrică (procesoarele de ultimă generație vin cu WiFi 6), ori situația se complică. Pentru desktop există dispozitive care se pot conecta și sunt compatibile cu WiFi 6. Dar pe slot de M.2 sau ca placă de rețea plus antena externă. La laptop nu prea ai, cele disponibile pe USB sunt în general WiFi 5 (ac).

Telefoanele moderne, lansate recent, au și ele WiFi 6, dar nu toate. În special cele de tip flagship. Foarte multe nu au această tehnologie. În schimb toate dispozitivele se pot conecta la viteză mare pe 5GHz, mai aproape de router. Nu trebuie să fie WiFi 6 pentru viteze mari.

Instalarea a fost simplă și am folosit aplicația Asus Router pentru gestionarea noului dispozitiv.

Instalare și teste de utilizare Asus RT-AX82U

Doar l-am conectat la cablul principal de internet și am conectat alimentatorul la priză. Rețeaua apare instant, iar cu ajutorul telefonului am făcut restul de configurări. Trebuie să te conectezi prima dată la rețeaua afișată pe spatele lui. Iar apoi aplicația Asus Router detectează automat dispozitivul și puteți face alte setări. Schimbați parolele de acces și ascundeți denumirile rețelelor. Altfel, persoane răuvoitoare pot afla ce tip de dispozitiv aveți și se pot conecta la ele.

Am făcut testele pe Fiberlink 1GBps și pe cablu merge de zbârnâie. Culmea este că merge foarte bine și wireless. În camera cu routerul am atins în teste 629Mbps download și 692 Mbps upload. Este singurul care a trecut bariera de 500Mbps la upload. Am testat multe dispozitive și multe configurații. Foarte puține ating un nivel comparabil.

În camera a doua, la aproximativ 5 metri de router și doi pereți distanță, viteza scade, dar atinge 147Mbps upload și 259 Mbps upload, un rezultat foarte bun. Alții au lângă router astfel de viteze, iar în camera doi nimic. În fine, în a treia cameră, la circa 11-12 metri distanță de router și trei pereți, vitezele au fost de 66 Mbps download și 73Mbps upload. Un rezultat decent, utilizabil. Cu obțin acolo cam 90Mbps download și upload, poate susține Zoom, Meet sau Teams.

Pentru mai multe teste și date suplimentare vă recomand super-articolul de test Digital Citizen.

Informații generale

Asus RT-AX88U este un router dual-band, care oferă canale de 160MHz pentru obținerea unor conexiuni fară fir mai rapide. Asigurând o viteza totală de circa 6.000Mbps — 1.148Mbps în banda de 2.4GHz și 4804Mbps în cea de 5GHz acest router este de 2.3X mai rapid decât modelele dual-band 802.11ac.

Combină tehnologia OFDMA cu MU-MIMO, standardul 802.11ax oferă capacitate și eficiență de până la 4X mai mari în mediile cu trafic intens. Tehnologia TWT (Target Wake Time) îi permite routerului Asus RT-AX88U să programeze intervale prestabilite în care dispozitivele pot trimite date. Aceasta le permite să fie inactive atunci când nu este necesara așteptarea unui semnal de la router, reducând astfel consumul de energie cu până la 7X, pentru o îmbunatățire considerabila a duratei de viață a bateriei.

Asus RT-AX88U oferă semnal WiFi extins și o acoperire mai buna prin împărțirea fiecărui canal în sub-canale mai mici. Aceste sub-canale au o lățime de banda mai mică, ceea ce le permite să străbată distanțe cu până la 80% mai mari, rezultând conectivitate WiFi îmbunătățită la nivelul întregii locuințe.

Soluția QoS adaptivă cu care este prevăzut routerul RT-AX88U prioritizează pachetele de date generate de jocuri pentru o experiență online mai cursivă. Totodată, el încorporează tehnologia wtfast, cu ajutorul căreia detectează și utilizează cea mai scurtă cale disponibilă pentru conexiunea dintre dispozitivul de joc și server, reducând astfel timpul de ping și decalajele.

Pentru a-ți proteja dispozitive și datele confidențiale împotrivă atacurilor ce au că punct de origine Internetul, RT-AX88U oferă în mod gratuit și fară limita de timp funcția AiProtection Pro, bazata pe tehnologie Trend Micro și prevăzută cu actualizări de securitate furnizate în mod automat și regulat. Aceasta soluție de securitate include opțiuni de control parental avansate, precum abilitatea de a bloca anumite tipuri de pagini web sau aplicații mobile.

Mulțumită celor opt porturi LAN Gigabit cu care este prevăzut, RT-AX88U este soluția ideala atunci când deții mai multe dispozitive cu fir, precum echipamente de tip NAS, PC-uri și switch-uri. Iar daca intenționezi vreodată să organizezi un LAN party acasă, RT-AX88U face posibil și acest lucru.

Concluzii

Asus RT-AX82U este un router Wifi 6 premium. Oferă lărgime de bandă mare, acoperire mare, gestionare inteligentă pentru trafic. Este ușor de instalat și se gestionează din aplicația mobilă. Totul simplu, din câteva click-uri. Este pentru cei care vor un produs de mare putere, care să reziste mult timp. Pentru cei care au buget pentru o astfel de achiziție. Pentru gameri în special, dar și cei care se ocupă cu streaming video. Și consumatorii de filme și multimedia. Are acum un preț de circa .

Galerie foto