Anul acesta am fost printre primii care au văzut noile televizoare Samsung QLED 2019, iar ulterior am avut șansa să și testez unul, modelul entry-level Samsung Q60R QLED cu diagonala de 65″.

Samsung Q60R QLED 65 (27)

Pro și contra Samsung Q60R QLED 65″

Avantaje:

  • culori foarte bune în filme, sport, dar și jocuri video;
  • acțiune fluentă, fără probleme, vizualizare corectă pentru conținutul întunecat;
  • contrast foarte bun;
  • aplicații preinstalate cu acces din telecomandă;
  • modul Ambient foarte util;

Dezavantaje:

  • calitate audio medie;
  • nu atinge calitatea imaginii oferită de televizoarele OLED;

Experiența cu Samsung Q60R QLED 65″

Design-ul noii serii este minimalist, cu picioarele de suport mici aflate sub ecran și un display cu rama subțire, ca să te poți bucura de toată imaginea. Este însă un televizor mare, diagonala de 65 de inch (165 cm) mi se pare pare pentru orice apartament normal. Desigur, dacă ai un living de 100 de metri pătrați, atunci ai modelul perfect pentru a face o adevărată sală de cinema acasă.

Descoperisem deja principalele caracteristici ale modelelor TV Samsung QLED de anul acesta. Focusul noilor modele este pe calitatea imaginii, iar altă noutate despre care am aflat este acoperirea cu un strat anti-reflex care elimină reflexiile venite de la ferestre sau neoane și face astfel experiența de vizionare mai bună, mai ales dacă există surse de lumină naturală sau becuri puternice. Mi se pare că de asemenea contribuie la calitatea imaginilor. Panelurile noilor modele au fost îmbunătățite, astfel se reduc nu doar reflexiile, ci și afișarea albului când nu trebuie permițând o dispersie egală a luminii. Tehnologia Quantum HDR oferă niveluri de culoare fără competitor, cu mult peste ceea ce oferă simplul HDR de la unele modele. Practic, televizoarele 2019 redau 100% spectrul de nuanțe de culori, iar Quantum Dot este o tehnologie proprie Samsung.

Modelul Samsung Q60R este entry level pentru gama din 2019, iar gama include modele cu tehnologii mai avansate și cu dimensiuni mai mari. Totuși, este peste modelele din generațiile anterioare. Prețul acestui model este în jurul a 7.400 de lei.

La procesorul de imagine Quantum cei de la Samsung au adăugat Inteligență Artificială, care recunoaște mii de scene și cum să le optimizeze, folosește astfel Upscale pentru orice conținut, care poate fi redat pe ecranele mari și de mare rezoluție fără nicio problemă. Am testat cu videoclipuri Full HD. Prin Machine Learning unitatea AI poate să învețe în timp ce funcționează, astfel că va face lucurile din ce în ce mai bine. Procesorul poate optimiza conținutul digial și pentru ecrane 4K dar și pentru cele 8K, așa că nu trebuie să vă faceți probleme în privința accesului la clipuri și filme de calitate mai mare.

Este foarte bun la orice conținut peste nivelul Full HD. Sigur, optimizează și conținutul SD, dar la diagonală atât de mare, se văd pixelii. Dar de la Full HD încolo este totul perfect. Sunetul nu mi s-a părut impresionant, aveți nevoie de un sound-bar. Este însă foarte bun pentru gaming, pentru consolele de jocuri, în unele scenarii chiar și pentru jocurile de pe PC.

QLED este o tehnologie de următoare generație pentru televizoarele LED. Samsung a rămas pe această direcție, deși concurenții principali au trecut la ecrane OLED. Totuși, modelul rămâne destul de scump. Un televizor comparabil LED costă 3000 de lei, iar Samsung vrea să vândă QLED la prețul televizoarelor OLED. QLED vine însă de la Quantum Dot, mai eficientă decât LED, dar tot nu ajunge la calitatea OLED.

Pentru a avea un avantaj comercial, cei de la Samsung au adus rezoluția la 8K, dar la ora actuală conținutul disponibil la astfel de rezoluții este extrem de limitat. Este adevărat că avem mult conținut 4K, chiar dacă nu totul este realizat la calitate profesională, dar începem să avem 4K. Samsung vrea să arate că un astfel de model este pregătit pentru viitor, iar atunci când vom trece la camere foto 8K și telefoane care vor face filme 8K, tu poți avea deja în living un televizor capabil să redea imaginile la rezoluție maximă. Practic însă, utilizarea 8K este puțin probabilă în perioada următoare. Totuși, este bine că folosesc procesarea pentru upscaling, adică procesează conținutul la calitatea 8K, pentru a reda totul impecabil.

Concluzii

Samsung Q60R este un televizor de ultimă generație, de mari dimensiuni, cu tehnologii de imagini și procesare AI, cu aplicații și comenzi vocale, cam tot ce trebuie dacă vă doriți cea mai nouă tehnologie din domeniu. Design-ul este bun, calitatea imaginii bună, este pregătit pentru jocurile de pe console și pentru conținut digital la calitate peste Full HD. Pentru cei pretențioși și care au spațiu de locuit mare este o alegere foarte bună. Probabil și pentru sala de recreere de la companie este o alegere interesantă.

Galerie foto