O să încerc să vă introduc în atmosfera The Last of US Part II fără spoilere (deși este aproape imposibil să faci asta). Vorbim despre un joc de acțiune cu grafică avansată, specific PlayStation. Am jucat anul trecut The Las of US (Remastered), iar acum am avut ocazia să testez partea a doua. Mi se pare unul dintre cele mai bune jocuri din ultima vreme și cu siguranță își merită toți banii.

Scurtă recapitulare

Jocul inițial este din 2013 și a fost urmat în 2014 de un expansion pack, Left Behind. Este un joc dezvoltat de Naughty Dog pentru Sony Computer Entertainment. Eu am jucat ambele jocuri reunite în ediția Last of US Remastered anul trecut. Acțiunea este destul de similară cu filmele gen Walking Dead sau Z Nation. Are loc un eveniment neașteptat și o parte din oameni devin un fel de zombie (se numește Cordyceps Brain Infection). Diferă prin aspect sau acțiuni, dar în general ideea este aceeași, sunt mai agresivi și te atacă când te apropii, unii doar de văd, alții doar te aud și sunt și unii foarte mari. Supraviețuitorii noștri încearcă să scape cu viață și să ajungă în zone mai ferite.

În jocul original, Joel fuge cu fiica sa Sarah și fratele său Tommy, au un accident de mașină și ea este rănită, iar după un timp este ucisă de un militar. Apoi autorii ne lasă în ceață, timpul se scurge 20 de ani înainte, iar Joel este un traficant în noua lume post-pandemie. El trebuie să ajute altă tânără, Ellie, să fugă prin țară și îl tot caută pe Tommy. Sunt mai multe grupuri umane supraviețuitoare, Hunters – care sunt agresivi și nu primesc noi membri și Fireflies – care devin importanți pe parcurs. Multe misiuni vor fi legate de găsirea lor sau a lui Tommy care a fost și el membru în grup. Caută sedii ale lor și tot întâlnesc diverse surprize. În varianta actualizată se pote juca și din perspectiva lui Ellie și puteți adera și la Hunters.

Joel este apoi rănit într-un incindent și îngrijit de Ellie pe parcusul iernii. Apoi ea este răpită și Joel trebuie să își revină și să o salveze iar. Finalul este în ceață, Joel minte că a găsit supraviețuitori care sunt imuni la boală, dar în realitate nu a făcut-o, iar de aici încep să se întrevadă acțiunile din partea a doua.

Partea a doua

Nu am terminat de jucat pentru că vreau să savurez tot jocul și nu să mă grăbesc pe repede înainte. Acțiunea se reia la cinci ani după evenimentele din prima parte, evident că nu au scăpat și nici nu au rezolvat mare lucru. Totuși, au trăit în pace, au o comunitate, prieteni noi. Aici iar intervine ceva neașteptat – am zis că nu dau spoilere prea multe – și Ellie pornește să caute răzbunarea. Noul grup vizat este botezat Seraphites și ea se decide să-i găsească pe toți.

Sunt patru capitole diferite în noua aventură. Tot ce știam din prima parte se regăsește aici, iar grafica este, ca de obicei, excepțională. Ellie este acum personajul principal și are atât atitudinea lui Joel, dialoguri similare, dar și arme similare.

Sunt și facțiuni noi, noi inamici, fiecare cu specialitățile lui. Perioadele în care trebuie să găsească artefacte sau arme sunt cam repetitive, dar descoperi lucruri noi depsre abilitățile personajului. Se poate mișca mai vioi, alergă mai bine, se poate ghemui și multe altele.

Bonus: are și conținut controversat 🏳‍🌈 care i-a adus o tonă critici de la mulți oameni nefericiți. Deci merită cu siguranță încercat.

Jocul poate fi găsit în magazinul Playstation în două ediții, cea simplă costă 309.90 lei, iar cea deluxe costă 359,90 lei.