Europenii discută un proiect de lege care conferă mai multe puteri comisarului anti-concurență, inclusiv posibilitatea să interzică o anumită companie să opereze pe bătrânul continent. Știrea a apărut după ce Facebook se plânsese ieri că riscă să iasă de pe piața europeană din cauza răilor de le Bruxelles.
Proiect european anti-concurență
Comisarul european pentru concurență, Thierry Breton, a declarat pentru Financial Times că giganții americani au devenit prea mari ca să le pese de reglementările din Europa. Ei în general se aleg cu niște amenzi insignifiante și continuă să opereze la fel. Tind să-i dau dreptate cel mai bun exemplu fiind Microsoft. Ei au luat vreo cinci pînă acum (2013, 2016) iar acum fac la fel cu browserul Edge. Dacă instalezi acum Windows 10, ai doar Edge vizibil, fără opțiunea de a selecta. Și caută folosind Bing automat. Dacă de exemplu cauți Google Chrome, va bloca automat accesul la pagină. Cel puțin în cazul meu așa a făcut.
Sigura soluție a fost să accesez Internet Explorer și din el să descarc Chrome.
De asemenea, Google a fost mai multe ori acuzat de abuz de poziție dominantă. Au avut și ei parte de amenzi, dar tot nu au schimbat practic absolut nimic pentru a opri aceste abuzuri.
Conform noului proiect, Comisia Europeană va putea decide nu doar amenzi, ci și separarea unor structuri economice. Poate chiar interzicerea unui jucător american dacă se constată abuzuri de poziție dominantă repetate. Desigur, vor trebui întrunite toate criteriile.
Ce debitează Facebook
Facebook este copt pentru că europenii cer ca anumite date ale cetățenilor de pe bătrânul continent să fie stocate local și nu trimise în SUA. Autoritățile europene au stabilit că în cazul ăsta cetățenii europeni nu sunt protejați în fața autorităților americane. Așa că anumite date ar trebui stocate local și să nu fie accesate de americani. Ceea ce nu convine Facebook și cu siguranță îl va enerva pe Trump.
Un avocat Facebook a declarat că în condițiile astea compania chiar ar putea părăsi Europa, de parcă cineva ar putea crede așa ceva. De fapt e doar un șantaj mediatic. Dar cerința mi se pare legitimă și la fel ar trebui și în cazul Google sau Microsoft.
Via: Ars