Update: Comisia Europeană a amendat Microsoft cu 561 milioane de euro pentru nerespectarea unei decizii anterioare legată de impunerea browserelor în Windows. Cei care țipă acum, compară mere cu pere, pentru OSX sau Android sau Ubuntu nu au avut poziție dominantă (adică 80-90%) în nicio industrie. Microsoft cu Windows a avut și s-a încăpățânat să blocheze alte produse, a îngropat Netscape și așa mai departe. pentru asta există reglementări. Nici ceilalți giganți nu sunt fair play, dar de-asta avem autorități.


browser_warsȘtirea era de ieri:

Mai țineți minte amenzile pe care le-a luat Microsoft pentru abuz de poziție dominantă (monopol) și refuzul de respecta legislația europeană? Ei bine, deși au plătit – cele mai mari sume din istoria Comisiei Europe, conform oficialilor de la Bruxelles – Microsoft tot nu respectă regulile de piață, nici în 2013, zic europenii. Iar Comisia Europeană pregătește o nouă amendă. Probabil și le-au trecut deja la contabilitate la „pierderi” și merg mai departe, tot în contra legii și a industriei în care activează. C-așa-i în tenis.

Amenda este legată de decizia de a opri integrarea Internet Explorer obligatoriu în Windows.  Aproape reușise să omoare toți competitorii, dacă Mozilla n-ar fi reușit un produs mai bun, cine știe unde eram azi. Doar Mozilla și ulterior Google cu Chrome au reușit să aducă alternative reale în piață. Am folosit și Opera și Safari, dar niciunul din browsere nu era la același nivel.

Pe atunci, MS și-a pus cenușă în cap și a promis că va renunța la impunerea IE, că utilizatorul va avea libertatea de a instala ce browser vrea, etc. Ei bine, după ce au scăldat-o câteva luni cu pagina care oferea mai multe browsere, au desființat iar chestia și „au uitat” de promisiuni.

Adevărul este că, atunci când instalezi prima oară Windows, ai nevoie de browser. Un gest frumos – pentru utilizator – ar fi fost să instaleze mai multe browsere, care să fie printre tile-urile de la Windows 8. Dar nici vorbă.