Update: avem și un comentariu oficial Lenovo, mai jos.
După ce a impus Intel și AMD să instaleze doar Windows 10, acum Microsoft are o nouă inițiativă: vor să blocheze instalarea Linux pe laptopuri. Încă din anii 1990 Microsoft și-a făcut de cap blocând rivalii care deveneau populari prin metode neortodoxe. Au luat amenzi de miliarde de dolari pentru asta.

tux_linux_by_deiby_ybied-d70w4xk

Sursa foto.

În anii 1990 Microsoft a impus pe piață utilizarea DOS în detrimentul aplicațiilor rivale, cu ajutorul IBM și a altor companii. Investigația a durat ani de zile, se încheie în 1994 cu un acord. Apoi încalcă acest acord și începe o nouă investigație. Apoi, Microsoft se folosește de puterea sa de corporație dominantă pentru a îngropa Netscape, care avea un browser mai popular decât Internet Explorer. Apoi, ajung la o nouă înțelegere. În 2000 este acuzată de monopol în SUA și este forțată să se separe în două companii, dar câștigă procesele la apel.

ads

Cu Uniunea Europeană sunt iarăși o serie de cazuri de abuzuri monumentale. Întâi refuzau să instaleze orice alt browser. Apoi construiesc tehnologia astfel încât aplicațiile rivale să nu funcționeze niciodată corect. Iau amenzi de câteva miliarde, dar nu fac schimbările promise în software.

Pe piața locală, este celebru cazul denumit Dosarul Microsoft. Probabil este doar vârful iceberg-ului, dar măcar aici s-a văzut corectitudinea, fair play-ul și entuziasmul față de tehnologie. Unii continuă să recomande Microsoft ca un partener serios de afaceri. Gândiți-vă de două ori, indiferent de segmentul de business, dacă merită așa ceva.

Linux este un ghimpe în coasta Microsoft din mai multe puncte de vedere. Este un sistem de operare gratuit, care poate fi modificat și personalizat de pasionați, care poate înlocui oricând Windows și este mai stabil și mai rapid decât OS-ul Microsoft. De aceea, de ani de zile se chinuie să blocheze Linux, dar nu găsesc cum să facă asta.

Update: declarație oficială Lenovo

Primită pe mail:

Lenovo nu blochează intenționat utilizarea altor sisteme de operare precum Linux pe produsele Yoga sau pe oricare dintre celelalte dispozitive ale sale și depune eforturi intense pentru a oferi certificări și ghiduri de instalare Linux pentru o gamă extinsă de produse corespunzătoare.
Dispozitivele Yoga 900 / 900S cu balamale de 360 de grade sunt special create pentru a maximiza funcționalitatea touch a sistemului Windows 10. Designul-ul nostru Yoga presupune driveri specifici și unici care necesită testarea îndelungată, pentru a asigura performanțe de top în baza sistemului Windows 10. Pentru a susține produsele noastre Yoga și designul nostru bazat pe inovatoarele balamale de 360 de grade în mod optim am utilizat un modul de controller de stocare care, din nefericire, nu este suportat de Linux și, drept urmare, nu permite instalarea Linux. În afara acestei limitări din perspectiva configurației controllerului, este posibil ca și alte capabilități avansate ale designului Yoga să nu funcționeze cu sistemele actuale de operare Linux.

Lenovo a încercat să ascundă situația

Utilizatorii au descoperit restricțiile încercând să utilizeze Linux pe un Lenovo Yoga 900S sau Yoga 710S. Nu se poate instala Linux,Lenovo a implementat o tehnologie RAID care nu poate fi citită de installer-ul Linux. Mai mult, compania chineză a încercat să ascundă situația, angajații au șters mesajele de pe forumuri, au schimbat declarațiile de fiecare dată. Apoi au răspuns:

Aceste măsuri au fost luate în urma unui acord cu Microsoft.

Sunt curios dacă și alți producători hardware vor avea probleme similare în viitor.