Tehnologia Wi-Fi 7 este oficial aici odată cu lansările de la CES 2024. Au fost prezentate primele device-uri certificate cu noua tehnologie de mare viteză.

Wi-Fi 7

Ce este Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7 este următoarea generație a tehnologiei fără fire. Se bazează pe proiectul standardului 802.11be, publicat în mai 2021. Vine în serie după noul Wi-Fi 6E, care a extins deja capacitățile versiunii mai vechi Wi-Fi 6.

Cea mai impresionantă caracteristică a Wi-Fi 7 este că ar putea face ca conexiunile Ethernet prin cablu să fie învechite pentru o anumită clasă atât de utilizatori casnici, cât și pentru profesioniști. Wi-Fi 7 poate suporta teoretic lățime de bandă de până la 30 gigabiți pe secundă (Gbps) per punct de acces. Ceea ce este de puțin peste trei ori mai rapid decât viteza maximă de 9,6 Gbps a Wi-Fi 6 (cunoscută și sub numele de 802.11ax). Autorii schiței numesc acest lucru „Debit extrem de ridicat” sau EHT.

În prezent, tehnologia Ethernet cu fir disponibilă în mod obișnuit atinge 10 Gbps (10GBASE-T), deși practic este inexistentă în dispozitivele de consum în acest moment. Și, deși viteze mai mari (cum ar fi Terabit Ethernet) există în setări specializate, cum ar fi centrele de date, sosirea acesteia în mediul de acasă sau de afaceri mici – dacă se întâmplă vreodată – este probabil departe. Deci, pentru utilizatorii actuali atât Gigabit, cât și 10 Gigabit Ethernet, Wi-Fi 7 ar putea fi capabil să înlocuiască nevoia de conexiuni prin cablu în condiții optime.

Stai, cum, nu existau deja dispozitive Wi-Fi 7?

Wi-Fi Alliance certifică acum în mod oficial dispozitivele care acceptă Wi-Fi 7. Odată venite cu această certificare, dispozitivele Wi-Fi 7 vor interopera garantat. Vom vedea noi produse tehnologice precum telefoane, laptopuri și routere dotate cu standard, care ar putea reprezenta câștiguri uriașe de viteză și eficiență în comparație chiar și cu Wi-Fi 6E.

Alianța spune în anunțul său că Wi-Fi 7 va fi mai bun decât standardele existente pentru lucruri precum streaming cu lățime de bandă mare și jocuri wireless cu latență scăzută, iar acest lucru este crucial pe măsură ce realitatea virtuală câștigă popularitate. Evident, vom avea sesiuni mai bune cu colegii de muncă prin Zoom. Wi-Fi 7 este „prima generație construită de la zero” pentru banda de 6GHz – gama mai rapidă și mai largă de spectru wireless folosită pentru prima dată de Wi-Fi 6E. dispozitive.

Da, routerele Wi-Fi 7 există deja, alte dispozitive și-au făcut reclamă pe tema asta. Ele nu aveau însă certificare oficială. Asta nu înseamnă că nu vor funcționa bine cu dispozitivele Wi-Fi 7 în viitor, dar certificarea permite producătorilor să garanteze că vor merge bine.