Wi-Fi 7 (aka IEEE 802.11be Extremely High Throughput) este următorul standard al industriei fără fire, după noul Wi-Fi 6e. Majoritatea device-urilor folosesc tehnologii mai vechi, dar vă recomand să treceți la Wi-Fi 6 dacă nu ați făcut-o deja. Odată cu noua generație vom avea nevoie iar de routere noi, de plăci de rețea și adaptoare, până când noua tehnologie va deveni comună și va fi înglobată automat  în noile terminale lansate.

Wi-Fi 7 viteze

Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Ce este Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7 este o nouă versiune a tehnologiei fără fire. Se bazează pe proiectul standardului 802.11be, publicat în mai 2021, care nu a fost încă finalizat sau aprobat de FCC. Cea mai impresionantă caracteristică a Wi-Fi 7 este că ar putea face ca conexiunile Ethernet prin cablu să fie învechite pentru o anumită clasă atât de utilizatori casnici, cât și pentru profesioniști. Wi-Fi 7 poate suporta teoretic lățime de bandă de până la 30 gigabiți pe secundă (Gbps) per punct de acces. Ceea ce este de puțin peste trei ori mai rapid decât viteza maximă de 9,6 Gbps a Wi-Fi 6 (cunoscută și sub numele de 802.11ax). Autorii schiței numesc acest lucru „Debit extrem de ridicat” sau EHT.

În prezent, tehnologia Ethernet cu fir disponibilă în mod obișnuit atinge 10 Gbps (10GBASE-T), deși practic este inexistentă în dispozitivele de consum în acest moment. Și, deși viteze mai mari (cum ar fi Terabit Ethernet) există în setări specializate, cum ar fi centrele de date, sosirea acesteia în mediul de acasă sau de afaceri mici – dacă se întâmplă vreodată – este probabil departe. Deci, pentru utilizatorii actuali atât Gigabit, cât și 10 Gigabit Ethernet, Wi-Fi 7 ar putea fi capabil să înlocuiască nevoia de conexiuni prin cablu în condiții optime.

Alte funcții Wi-Fi 7

  • Compatibilitate inversă: specificațiile preliminare Wi-Fi 7 precizează compatibilitatea cu dispozitivele vechi din benzile de 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz, ceea ce înseamnă că nu veți avea nevoie de dispozitive sau hardware complet noi pentru a vă conecta la un Wi-Fi. Router 7-activat;
  • 6 GHz: utilizează complet noua bandă de 6 GHz (de fapt 5,925–7,125 GHz), acceptată pentru prima dată în Wi-Fi 6E. Banda de 6 GHz este ocupată în prezent doar de aplicațiile Wi-Fi (deși acest lucru s-ar putea schimba), iar utilizarea acesteia are ca rezultat o interferență dramatic mai mică decât benzile de 2,4 GHz sau 5 GHz;
  • latență și mai redusă: proiectul de specificații Wi-Fi 7 vizează „latență mai mică și fiabilitate mai mare” pentru rețelele sensibile la timp (TSN), care este esențială pentru cloud computing (și cloud gaming). Este, de asemenea, o cerință critică pentru înlocuirea conexiunilor Ethernet prin cablu;
  • MLO: Wi-Fi 7 oferă Multi-Link Operation (MLO) cu echilibrare a sarcinii și agregare care combină mai multe canale pe frecvențe diferite pentru a oferi performanțe mai bune. Aceasta înseamnă că un router Wi-Fi 7 va putea utiliza toate benzile și canalele disponibile în mod dinamic pentru a accelera conexiunile sau pentru a evita benzile cu interferență ridicată.
  • actualizări față de 802.11ax: în conformitate cu proiectul de specificații, Wi-Fi 7 va oferi îmbunătățiri directe ale tehnologiilor Wi-Fi 6, cum ar fi lățimea canalului de 320 MHz (până la 160 MHz în Wi-Fi 6), care permite conexiuni mai rapide și Tehnologia de modulare a amplitudinii în cuadratura (QAM) 4096 care permite mai multe date înghesuite în fiecare hertz;

Primele procesoare Wi-Fi 7

Broadcom a anunțat disponibilitatea soluțiilor chipset pentru ecosistemul Wi-Fi 7. Acest lucru va îmbunătăți considerabil experiența utilizatorului, oferind comunicații fiabile, cu latență scăzută și o rază extinsă. Dublează lățimea de bandă a canalului Wi-Fi odată cu introducerea canalelor de 320 MHz.

„Wi-Fi 7 va fi benefic peste tot, de la spațiul general al întreprinderii pentru întâlniri virtuale mai bune cu video până la orice piață verticală care necesită rate de date mai mari și/sau conectivitate mai fiabilă”, a spus Phil Solis, analist la IDC. „Adaugă valoare multor tipuri diferite de produse și în special dispozitivelor primare, cum ar fi smartphone-urile, care au o combinație de volum mare și utilizare intensă a datelor într-o mare varietate de aplicații, atât în setările consumatorilor, cât și în companii”.

Broadcom a anunțat o familie de soluții de conectivitate disponibile pentru dispozitive rezidențiale (BCM67263, BCM6726), întreprinderi (BCM43740, BCM43720) și dispozitive client (BCM4398).

Evident, rivalul Qualcomm nu putea rata această invenție. De zeci de ani, Qualcomm Technologies a fost pionier în invenții critice pentru Wi-Fi, inclusiv tehnici de configurare și integrare rapidă a dispozitivelor în rețelele Wi-Fi, arhitecturi avansate de antene, design de forme de undă radio pentru a crește viteza și raza de acțiune și tehnologiile de rețea Wi-Fi. Invențiile noastre transformă Wi-Fi-ul, contribuind în același timp semnificativ la standardele Wi-Fi, prin inovație neobosită și căutarea activelor de spectru fără licență. Continuăm să sprijinim creșterea Wi-Fi 6 și 6E, conducând în același timp dezvoltarea standardelor Wi-Fi 7.

Urmează cu siguranță un val de routere Wi-Fi 7. Apoi dispozitivele cu Wi-Fi 7 integrat. Va fi esențial și pentru jocuri, dar și pentru divertisment, pentru videoconferințe și pentru metavers.