Asus Republic of Gamers (ROG) a lansat ROG Rapture GT-AXE11000, primul router din lume care folosește cel mai recent standard de rețelistică WiFi 6E (802.11ax). Adică WiFi6 pe 6GHz.

Specificații ROG Rapture GT-AXE11000

Antene: 8 x antene externe
Frecvențe: 2,4 GHz, 5 GHz & 6 GHz
Rate de transfer date: până la 4804 Mbps
Memorie: 1 GB DDR3 RAM
Stocare: 256 MB NAND Flash
Porturi: 1x RJ45 pentru WAN, 4 x RJ45 10/100/1000 Mbps pentru LAN, 1 x 2.5G WAN/LAN, 2 x USB 3.2 Gen 1
Dimensiuni: 328 x 328 x 179 mm
Greutate: 1.782 grame

Primul router WiFi 6E

Tehnologia WiFi 6E oferă suport complet pentru toate dispozitivele WiFi existente. Ea profită de noul spectru radio disponibil în banda de 6 GHz. Acesta are o lățime de bandă de 3 ori mai mare decât banda de 5 GHz, adăugând până la 7 benzi de frecvență de 160 MHz celor două deja existente în standardul curent WiFi 61.

WiFi 6E oferă, de asemenea, o capacitate de a conecta mult mai multe dispozitive, latențe mai mici, iar banda de 6 GHz este dedicată exclusiv dispozitivelor WiFi 6E pentru a se menține viteze mari, care să nu fie afectate de dispozitivele din generațiile anterioare.

O gamă largă de dispozitive cu suport WiFi 6E este așteptată pe piață în 2021, ceea ce face din GT-AXE11000 alegerea perfectă pentru jucătorii care vor să fie cu un pas înaintea curbei de performanță. GT-AXE11000 demonstrează angajamentul continuu al ASUS de a inova în rețelistică. Este un router de gaming puternic, care se bazează pe succesul realizărilor de pionierat anterioare, inclusiv pe primul router WiFi 6 din lume.

Routerul tri-band ROG Rapture GT-AXE11000 suportă viteze WiFi concurente combinate de până la aproape 11.000 Mbps. El dispune de agregare WAN pentru viteze ale conexiunii la Internet de până la 2 Gbps. Contând și pe suportul WiFi 6 4×4 și portul WAN/LAN de 2,5 Gbps, utilizatorii vor putea obține viteze multi-gigabit atât pe cablu, cât wireless.

Menținerea conexiunilor WiFi rapide la cele mai recente dispozitive poate fi problematică dacă o rețea WiFi este, de asemenea, partajată cu dispozitive din generațiile anterioare. WiFi 6E rezolvă problema permițându-le doar dispozitivelor WiFi 6E de înaltă performanță să se conecteze în banda de frecvențe de 6 GHz.

Banda de 6 GHz a WiFi 6E operează fără Dynamic Frequency Selection, o funcție care previne interferențele cu dispozitive de genul radarelor de control al traficului aerian, așa ca dispozitivele se pot conectat instantaneu, fără întârzierile impuse de DFS. În banda de frecvențe standard de 5 GHz, în WiFi 6 canalele de 160 MHz trebuie să opereze folosind DFS, ceea ce poate încetini procesul de conectare sau reconectare la o rețea WiFi.

Viteza, stabilitatea și acoperirea sunt factorii cheie de performanță pentru orice router. GT-AXE11000 este dotat cu un nou amplificator de alimentare de 6 GHz pentru a sporit atât puterea, cât și calitatea semnalului, și este motorizat de un procesor quad-core la 1,8 GHz pe 64 de biți, cu 1 GB de RAM pentru a permite procesarea în paralel atunci când primește date de la multiple dispozitive de înaltă performanță. Aceasta putere de procesare înseamnă că GT-AXE11000 poate administra cu ușurință traficul intens dintr-o rețea WiFi 6E dens populată.

Pentru a reduce pierderile de putere și pentru a maximiza acoperirea, inginerii ROG au minimizat distanța dintre conectorii plăcii de bază și antene. Un nou design al antenelor optimizează puterea semnalului în orice direcție, iar fiecare dinte cele opt antene este bine izolată de vecinele sale, o atenție specială fiind acordată celor patru antene pentru banda de 6 GHz.

Căldura poate distruge performanța, așa că GT-AXE11000 a fost proiectat pentru disiparea eficientă a căldurii. Are puncte termice de lipire suplimentare pe placă, decupaje precise în ecranarea dispozitivelor pentru montarea pad-urilor termice și un radiator mare din aluminiu, cu o suprafață de disipare sporită, pentru a îmbunătăți semnificativ transferul de căldură și performanța. Orificiile de ventilație special proiectate în partea de sus și în lateralele carcasei se aliniază perfect cu radiatoarele interne, iar acestea lucrează în tandem cu un orificiu de ventilație mare din parte de jos, pentru a crea o convecție verticală eficientă, care sporește semnificativ fluxul de aer pentru răcire.

Gândit pentru jocuri video

Pentru experiențe de gaming intense, GT-AXE11000 dispune de o accelerație a jocului la nivel triplu, pentru sporirea traficului de gaming. Routerul include un port de gaming dedicat, care prioritizează orice dispozitiv conectat prin cablu, asigurând faptul că traficul asociat cu acesta este întotdeauna în fruntea cozii: asta scade ratele ping-urilor și reduce latențele jocurilor pentru o experiență de gaming uimitoare.

Game Boost (QoS adaptiv) permite gamerilor să prioritizeze pachetele de gaming din rețea. GT-AXE11000 include, de asemenea, o perioadă de încercare gratuită de 90 de zile a rețelei de gaming Outfox™, care asigură o cale mai rapida și mai stabilă către serverul jocului tău.

GT-AXE11000 suportă ASUS AiMesh, care permite gamerilor să-și creeze propria rețea WiFi mesh acasă, prin conectarea altor routere cu capabilități AiMesh, cu roaming perfect, funcții sincronizate și control centralizat.

GT-AXE11000 include protecția pe viață AiProtection Pro, o soluție de securitate a rețelei din clasa comercială, bazata pe tehnologia Trend Micro, care protejează toate dispozitivele conectate la rețea. Actualizările automate la intervale regulate și semănăturile de securitate asigura faptul ca securitatea rețelei este întotdeauna la zi.

Orice dispozitiv WiFi mai vechi va funcționa fără probleme cu un router WiFi 6E, pentru că WiFi 6 este complet compatibilă cu toate standardele WiFi anterioare. WiFi 6E este o extensie a WiFi 6 și, în afară de noua bandă de frecvențe de 6 GHz, este bazată pe cea mai recenta tehnologie WiFi 6.

Combinația dintre tehnologiile OFDMA și MU-MIMO din WiFi 6 sporește eficiența rețelei și capacitatea de până la 4 ori comparativ cu WiFi 5 (802.11ac), cu o eficiență sporită în mediile cu multiple dispozitive. OFDMA permite semnalelor de la multiple dispozitive să fie combinate și transmise simultan, reducând latențele pentru o experiență WiFi mai fluidă și mai sensibilă.

WiFi 6 are, de asemenea, o funcție numită Target Wait Time, care permite programarea transmisiunilor de date, ceea ce face ca dispozitivele de genul senzorilor IoT să rămână în modul de hibernare pentru perioade mai lungi, astfel reducându-se de până la 7 ori consumul energetic al dispozitivelor, pentru o autonomie a bateriei semnificativ îmbunătățită.