Am ales să compar Sony Xperia XZ3 cu Samsung Galaxy S9+ pentru că seamănă foarte tare ca design și un pic și ca specificații, iar prețurile lor nu diferă atât de mult. Pe lângă detaliile tehnice sunt și aplicații și servicii care diferă pentru fiecare model, așa că putem să discutăm care dintre cele două merită să fie cumpărate.


Am testat Sony Xperia XZ3 în cadrul programului deja cunoscut Orange Smartphone Tester. Puteți cumpăra telefonul Sony sau terminalul Samsung din magazinul online al operatorului. Toate detaliile tehnice în amănunt le găsiți pe site-ul Sony.

Detalii tehnice

Detalii tehnice / ModelSony Xperia XZ3Samsung Galaxy S9+
Ecran6.0 P-OLED, 2880x1440 pixeli, 537 ppi6.2 inch Super AMOLED, 2960x1440 pixeli, 529 ppi
ProcesorSnapdragon 845Exynos 9810
GPUAdreno 630Mali-G72 MP18
Memorie4 GB6GB
Stocare64GB64GB
Card microSDda, 512GBda, 512GB
Camera fotosingle, 19 megapixeli, F/2.0, 25mm, 1/2.3 inch, 1,22 nmduală, 12 megapixeli, F/1.5, 26 mm - 52mm, 1/2.55 inch, 1.4 nm
Camera selfiesingle, 13 megapixeli, f/1.9single, 8 megapixeli, f/1.7
OSAndroid 9Android 7 actualizat la 8
Baterie3.300 mAh3.500 mAh
Preț799 euro939 euro

Comparație pe scurt

Am ales aceste două modele pentru că seamănă efectiv destul de mult. Cei de la Sony au ales pentru prima dată să folosească un ecran P-OLED cu marginile curbate și este aproape ca dimensiuni cu cel de la Galaxy S9. De asemenea, caracteristicile celor două ecrane sunt destul de comparabile.

Terminalele sunt comparabile ca dimensiuni și ca realizare, eu am prins ambele modele pe negru lucios, le poți confunda destul de ușor. Sony are margini mai groase sub ecran și deasupra, are butoanele pe partea dreaptă cum te uiți la telefon, toate, inclusiv Power, Volum și buton de cameră foto. Samsung are doar Power pe dreapta, butoale de volum sunt pe partea stângă, cu un buton dedicat asistentului Bixby. Xperia a renunțat la mufa de căști, iar S9+ are lângă încărcare și mufa 3.5mm jack. În partea de sus ambele au slotul de SIM și carduri microSD.

Ecranul este de 6.0 inch la XZ3 și de 6.2 inch la S9+, primul este P-OLED, al doilea Super AMOLED, cu caracteristici și rezoluție similare. Modelul Sony are margini mai groase sub ecran și peste, cel de la Samsung e mai rafinat, ambele cu margini curbate. Procesoarele sunt relativ similare, Snapdragon 845 pentru Sony și Exynosy 9810 pentru Samsung, de când sud-coreenii produc procesoarele Qualcomm cele două sunt practic similare, cu performanțe similare. Acest lucru le permite celor de la Huawei și celor de la Apple să aibă în general scoruri mai bune. Sony Xperia XZ3 a ieșit peste celelalte terminale cu Android la testele de performanță, probabil fiind primul smartphone cu Android 9 Pie. Nu știu dacă vine și pe S9+, a fost actualizat la Android 8.

Telefonul Samsung vine cu 6 GB de RAM, iar Sony are doar 4GB de RAM, dar nu se prea simte diferența. Ambele sunt de 64GB și au slot pentru carduri de memorie pînă la 512GB. Sony are bateria mai mică, de 3.300 mAh, iar S9+ are baterie de 3.500 mAh, de unde și o mică diferență privind autonomia. Camerele foto sunt mai interesante la Samsung, vorbim despre sistemul dual, cu doi senzori de 12 megapixeli, unul cu lentilă care oferă zoom optic 2X, plus alte efecte. XZ3 are cameră foto simplă și suferă foarte mult la zoom, mai departe de 5X se văd artefactele de zoom digital și nu are nici procesare AI pentru a scăpa de probleme. Camera frontală este însă de 13 megapixeli la Xperia și doar de 8 megapixeli pentru S9+, sper ca pe viitor să schimbe și Samsung camera respectivă.

Avantajele Sony Xperia XZ3

  • putere hardware, ieste mai bine în unele teste de performanță, probabil datorită platformei Android 9.0 Pie. În alte teste iese la egalitate cu S9+, iar tehnic sunt destul de apropiate;
  • camere foto bune pentru fotografii clasice și filmare;
  • ecran P-OLED cu tehnologii de la televizoarele Sony, X-Reality, inclusiv HDR;
  • tehnologii de sunet ClearAudio+ și ClearBass;
  • Android 9, cu posibilitatea de a face actualizări anul viitor;

Citește tot review-ul Sony Xperia XZ3 ->>

Avantajele Samsung Galaxy S9 Plus

  • cameră foto duală pe spate, cu posibilitatea de a face zoom optic și alte efecte foto;
  • ecran Super AMOLED cu tehnologii de imagine bune;
  • sunet Dolby Atmos, tehnologie AKG;
  • inteligență artificială, Bixby și multe alte funcții;
  • baterie mai mare, de 3.500 mAh, cu un rezultat mai bun la autonomia totală;

Citește tot review-ul Samsung Galaxy S9 Plus ->>

Concluzii

Galerie foto