Celebrul joc boardgame Catan, apreciat de multă lume din România, se lansează în versiune VR pentru Oculus Rift și Samsung VR, pînă la finalul acestui an, conform dezvoltatorului. Jocul are cam 25 de ani și producătorul său spune că nu s-a așteptat niciodată la atâta succes.

Cu peste 25 de milioane de cutii vândute la nivel mondial, Catan pare să fie un al doilea Monopoly. Lansat prin 1993, jocul rămâne cel puțin 10 ani în umbră, iar creatorul său consideră că 2008 a fost anul în care a devenit un hit mondial. Pe lângă factorul de distracție în familie, Catan a devenit jocul numărul unu în team-building-urile corporatiste, ajungând astfel și mai faimos.

“Am vrut doar să fac un joc care să reunească familiile, să joace împreună”

, spune Klaus Teuber.

Bun, jocul Catan este despre cucerirea de noi teritorii și despre utilizarea mai bună a resurselor. Focusul trebuie să fie pe construirea de noi așezări, legate între ele prin drumuri. Fiind bazat pe zaruri, evident că mult din evoluția jocului este la noroc. După ce ai așezări, trebuie actualizate la orașe și așa mai departe.

Ediția VR a Catan nu schimbă deloc regulile jocului. Doar că participanții vor purta ochelarii pentru VR, ceea ce în opinia mea, scade interacțiunea socială pentru care a fost creat acest joc. Sau poate va crea interacțiune între oameni aflați în locații diferite. Pentru că noul Catan VR va permite și multiplayer online, adică familiile vor putea juca online chiar dacă sunt la distanță unii de alții.

Dezvoltatorul este Experiment 7, o companie producătoare de jocuri care a lucrat la versiunea Dungeon Chess, un joc VR bazat pe Dungeon & Dragons. De asemenea, pentru Oculus Rift au făcut jocul video Magic Table Chess. Ulterior, Magic Table a fost transformată într-o platformă unde prietenii se pot întâlni în realitatea virtuală pentru a juca mai multe tipuri de jocuri. Compania spune că vrea să construiască expriențe VR “mai bune decât realitatea”.

VideoSursa: Engadget