Am jucat un titlu exclusiv pentru Playstation, Detroit: Become Human, care a fost lansat recent. Povestea m-a atras la acest joc, acțiunea are loc într-un viitor apropiat în care tot mai mulți roboți autonomi circulă prin oraș, sunt făcuți să semene cu oamenii cât mai bine, dar statutul lor este sub nivelul oamenilor. Cineva compara acest lucru cu modul în care erau priviți negrii în America înainte de războiul civil. Dar să revenim, suntem în viitor și putem influența rezultatul jocului.Mai exact, poți parcurge acțiunea prin prisma a trei roboți, Markus, Connor și Kara, iar în funcție de acțiunile lor jocul se va termina cu un război între oameni și roboți sau cu o situație mult mai fericită. Ceea ce surprinde din prima este grafica realistă, aproape te uiți la un film polițist, însă personajul poate alege între diverse replici și în funcție de atitudinea jucătorului se dezvoltă o poveste. Deocamdată am mers pe versiunea optimistă și calmă, o să joc curând și varianta agresivă / violentă să vedem ce se întâmplă.

Acțiunea nu este rapidă și nu ai parte nici de lupte, nici de împușcături, ceea ce pentru unii se va dovedi foarte plicticos. Pe de altă parte dacă vă plac experimentele și aventurile cu final neașteptat, atunci merită jucat.

Jocul începe cu Connor, care este trimis ca negociator să rezolve o situație. Un android și-a omorît gazda și a împușcat un polițist și apoi a răpit un copil pe care amenință să îl arunce de pe o clădire. Descoperi cum investighezi, cum scannezi obiecte, apoi scanezi și așa mai departe. În final salvezi copilul respectiv.

Partea pe care am jucat-o eu începe cu Markus, întâi își descoperă talentul de pictor realizând un prim tablou, care pare să simbolizeze lupta pentru eliberare a roboților, este o mână prinsă în lanțuri, dar care se ridică în sus, un semn clar de victorie. Apoi Connor este trimis într-o misiune ca asistent al poliției, este pus să îl găsească pe locotenetul Anderson, care e ascuns într-un bar. Acolo înveți să scanezi fețele și să identifici persoane, iar pînă la urmă îl găsești. Mergi cu el la un caz, un individ a fost omorât de un robot, care a scris apoi cu sânge pe perete: „I am alive”, cu niște litere care arată că e scris de robot, nu de om.

Te plimbi prin scenă și descoperi toate indiciile pentru a rezolva crima. Cum spuneam, ai de ales deseori dintre diverse opțiuni – să fii pașnic sau agresiv, vesel sau trist, iar în funcție de opțiunile tale se desfășoară restul acțiunii.

Am citit că roboții care luptă pentru libertate au și un centru de comandă, unde personajele ajung pînă la urmă. O să joc în varianta în care ajungi acolo doar pentru a vedea dacă putem începe revoluția. Nu știu dacă ați citit sau văzut filmul, dar se aseamănă cu părți din I, robot, precum și cu nuvela Omul bicentenar. Sunt foarte multe dintre temele discutate acolo prezente în joc. Iar oamenii sunt văzuți deseori ca fiind sursa răului – o altă temă pentru multe alte producții pe tema asta, gen Terminator.

Concluzii

Detroit: Become Human este un joc exclusiv pentru Playstation cu o poveste foarte consistentă și actuală. Dacă vreți jocuri tip shooter, nu este cazul. Este o aventură interesantă, cu o grafică excelentă și o acțiune care variază în funcție de opțiunile tale. Cred că ar putea deveni super-hit dacă ai putea juca în VR cu controller. Cred că ar fi primul joc care ar putea populariza tehnologia VR mai mult de lumea pasionaților. Să sperăm că va veni pe viitor.

Galerie foto