Am început să joc PUBG Mobile și Fortnite Battle Royale de câteva săptămâni, în puținul timp liber pe care îl am. Pe de-o parte pentru că joacă juniorul și mai fac echipă cu el. Pe de altă parte pentru că jocurile sunt distractive și te ajută să scapi de stres.

La ora actuală joc PUBG Mobile, versiune de Android pe Samsung Galaxy S9+, precum și Fortnite pe laptop și pe PlayStation 4 Pro. Cel mai distractiv mod este cu controller, evident, dar pentru că PS4 este mereu ocupat joc cel mai des pe laptop. Apropo, se mișcă bine, iar după ultima actualizare Samsung pentru S9+ a fost eliminată și problema de sacadare (throttling). Îmi permit să fac o comparație între PUBG și Fortnite și apoi vă zic cum am reușit să câștig.

PUBG versus Fortnite

Bănuiesc că știți jocurile, dacă nu am să vă zic pe scurt. În ambele sunt 100 de jucători, sunt luați de pe o insulă și parașutați pe alta, iar acolo doar un supraviețuitor (sau echipa care supraviețuiește) câștigă. Se poate juca atât solo, cât și în echipe de doi, de patru sau de 5o, depinde de joc.  Dar sunt și diferențe mari între cele două jocuri.

Cred că de PUBG am auzit cam acum vreun an, mai ales datorită pozelor cu Dacia de la Radu. Nu m-a tentat jocul, am apreciat grafica și cam atât. Apoi, la un eveniment Blogger’s Lan Party am văzut PUBG pe niște sisteme, mi s-a părut foarte aiurea. Cum adică, începi în pielea goală? Mi se părea bizar. Apoi, la un eveniment Asus cred că am jucat prima oară PUBG. Nu m-a prins acțiunea.

Într-o zi, vine juniorul și zice să jucăm Fortnite în echipă. Recunosc că nu știam ce joc e, iar când mi-a povestit acțiunea am zis că e PUBG. Dar nu este, sunt diferențe mari. Fortnite are o grafică mai de desene animate, chiar dacă ideea în sine e similară. Plus de asta, în Fortnite nu ai Dacia, nu ai mașini sau motociclete. Am găsit un jetpack care poate fi util, dar nu este același lucru. În plus, în Fortnite, ca la jocurile Minecraft, se poate construi. Ultima dată am ieșit pe doi pentru că șmecherul ăla construia ca disperatul. A făcut clădirea în jurul meu și apoi a pus o grenadă sau ceva și pa. Mie nici nu-mi place să construiesc, nici nu mă mișc la fel de rapid precum juniorii obișnuiți cu asta de mici 😀

Dar și Fortnite este simpatic, e distractiv în echipă pentru că te poate salva un prieten, puteți pune la cale capcane și strategii de câștig în doi sau mai mulți jucători. În PUBG am jucat o singură dată echipă de patru, ne-a luat un sniper pe toți când eram în mașină și am terminat rapid. Plus că nu erau cunoscuți.

PUBG Mobile are grafică mai de joc video adevărat, genul CS:GO, mie îmi place mai mult, poate de-asta am și câștigat. Cea mai mare diferență între PUBG și Fortnite stă în harta pe care o vezi în colțul din dreapta sus. Pe PUBG vezi acolo exact din ce zonă se aud focuri de armă, de unde se aud pași și alte chestii care te pot salva în situații extreme. Ce este nasol este că găsești greu bandaje și kit-uri medicale. În Fortnite ai niște licori care îți cresc rezistența, sunt relativ ok, poți scăpa de vreun jucător începător cu ele.

Resurse utile

Am să sumarizez la fiecare plusuri și minusuri mai jos.

Avantaje PUBG Mobile

 • grafică mai serioasă de joc tip shooter;
 • mașini și motociclete pe care le poți folosi;
 • vezi pe hartă de unde se aud împușcături sau pași;
 • poți pesonaliza mai bine personajul, încă de la început;

Dezavantaje PUBG

 • nu poți zbura sau sări foarte sus, dacă cazi de foarte sus mori;
 • versiunea de laptop este pe bani;
 • nu are încă versiune de PS4;

Avantaje Fortnite Batlle Royale

 • poți construi diverse structuri și poți sparge obstacole;
 • ai jetpack sau trambuline cu care poți sări;
 • te poți distra cu diverse mișcări (emote), echipamente interesante;

Dezavantaje Fortnite

 • nu poți folosi vehiculele de pe hartă;
 • încă îmi pune avatar random, chiar și fată, nu poți personaliza aproape nimic;
 • nu are încă versiune de Android;
 • grafica este mai de desene animate, este mai potrivit pentru juniori;

Cum câștig la PUBG sau Fortnite

 1. Sunetul. În ambele jocuri este esențial sunetul din joc, cu cât aveți căști mai performante, cu atât mai ușor câștigați. Cum spuneam, este mai simplu la PUBG pentru că vezi pe hartă cam în ce zonă sunt zgomotele. Dar pentru mine pe telefon este mai greu, ecranul nu e foarte mare, butoanele de control sunt puse aproape și poți trage din greșeală câng mergi. Tot la capitolul sunet, se aude când se deschid uși, când sparge cineva lemne în Fortnite și așa mai departe. La PUBG vezi și prin ce zonă se trage, ca să nu te ia prin surprindere.
 2. Fă mai puțin zgomot. Logic, dacă sfatul unu era despre căști, tu trebuie să te ferești să nu fi auzit. Se aude mai puțin și faci mai puțin zgomot în poziția crouch. Dacă ai sniper, stai pe burtă să nu te vezi și trage doar la țintă.
 3. Sări primul din avion / autobuz. Din ce-am văzut eu cei mai buni sar primii. Sau poate chiar ultimii. Dacă sari la grămadă cu restul este tot mai periculos. Am câștigat de câte ori am sărit primul și în sensul opus de mers al avionului, înapoi. Eram liber sau maxim cu încă un jucător.
 4. Stai cu ochii pe cer. Ok, ai sărit cu parașuta, dar nu e bine să cazi direct jos, majoritatea fac așa și se luptă apoi între ei. Sări în spate, în stânga, în dreapta, cât mai departe. Când se deschide parașuta singură, rotește-te de jur împrejur pentru a vedea alți jucători sau alte parașute. Ține minte aproximativ unde erau. Dacă nu vezi nimic este perfect, dar uită-te și în sus și în jos. Dacă e înaintea ta acolo, ai pierdut.
 5. Pune mâna pe arme, bandaje, medicamente, tot. Adună tot ce poți cât mai rapid, fără să pierzi vremea. Verifică harta să nu fii prea departe de cerc, să nu pierzi. Dacă ești în PUBG caută din priviri un vehicul cu care poți merge repede. Dacă ești în Fortnite, uită-te după structuri construite de alții, deseori așa se dau de gol.
 6. Capcane, mine, grenade, rachete. Orice chestie inedită îți oferă un avantaj nesperat. Caută capcanele din Fortnite, caută minele, aruncător de rachete și alte arme diferite, nu doar pușca cu lunetă. Am avut lunetă cu 6 gloanțe și am pierdut cu ea de gât.
 7. Nu alerga spre cerc direct. S-a restrâns spațiul și poți să fugi direct spre cerc? Nu o face, în 90% din cazuri cineva așteaptă să faci asta și o să te împuște de la distanță. A trecut perioada în care nu te nimerea sau puteai scăpa cu săriturile, acum se fac kill-uri de la distanță lejer. Mergi spre margilea cercului, în dreapta sau stânga, cu mare atenție la teren. Să nu se audă pași – eu deseori mă opresc brusc, după un obiect sau copac și mă uit în spate. De cinci ori erau unii și i-am scos din joc lejer. Nu pricep de ce unii aleargă după tine, dar nu trag – sau poate nu aveau arme. Nu merge direct în centrul cercului, stai pe margine, urmărește zgomotele și ce se întâmplă.
 8.  Stai ascuns. Cea mai bună apărare este să nu știe rivalul că ești acolo. Pune o capcană între el și tine, o mină. O ușă care scârțâie. Stai cu spatele la zid și urmărește mișcările. Am câștigat stând în casă, privind spre ușă, poziție de crouch și cu arma pregătită. Omul a făcut ture cât a făcut, apoi a deschis ușa. Pa!
 9. Finalul e cel mai greu. Când vezi că mai sunt 10, mai sunt 6, mai sunt 4, mai sunt 2. Atunci e cel mai greu, iar pe Fortnite nu am reușit să mă concentrez să trag decisiv. Nu mi-a plăcut nici să construiesc, n-am găsit nici cele mai bune arme. O să câștig, dar este ok și locul doi deocamdată. Plus de asta, dacă sar să mă feresc de ăla nu mai pot ținti bine. În fine, am să actualizez și acolo când ies pe #1.

Tot mai multe jocuri Battle Royale

Din ce-am văzut, succesul PUBG și Fortnite a dus la anunțarea și lansarea multor jocuri care înglobează acum Battle Royale. H1Z1 este gratuit pe Steam și a ieșit din Early Access, un alt concurent similar este Radical Heights. Chinezii au făcut și un joc Europa, doar că nu e disponibil în engleză. Cel mai recent am citit după conferința E3 de zilele trecute că Battlefield V va avea mod Battle Royale. Cei de la The Verge trag concluzia greșită că Fortnite a schimbat industria de gaming, dar PUBG era disponibil cu cel puțin șase luni înainte de Fortnite.