Dependența de jocuri de noroc reprezintă o problemă serioasă cu care se confruntă numeroși jucători. În ciuda efectelor cauzate de această dependență, mulți oameni se feresc în continuare să vorbească deschis despre acest subiect. Din păcate, evitarea subiectului contribuie la stigmatizarea acestei probleme. Pentru a putea înțelege ce este dependența și semnele acesteia, este important să abordăm subiectul cu o minte deschisă. O înțelegere în profunzime a dependenței și a semnelor poate ajuta jucătorii să recunoască indicatorii și să opteze pentru metodele de joc responsabil, care le permit să se bucure de oportunitățile din cazinouri, cum este și un bonus fără depunere, însă fiind expuși la mai puține riscuri.
Începi să te ascunzi de prietenii și familia ta
În mod normal, modul în care te comporți și iei decizii spune multe despre tine ca persoană. Un semn inițial al dependenței de jocuri de noroc este decizia de a ascunde această activitate față de prieteni și familie. Motivele pot fi diverse. Uneori este vorba de intenția de a ascunde cantitatea de timp și resurse financiare investite. Alteori, jucătorii se simt rușinați de comportamentul lor, fiind conștienți de stigmatizarea socială care există. Indiferent de motivele care stau la bază, această decizie de a se ascunde indică faptul că, fie conștient sau inconștient, există o conștientizare a comportamentului problematic la nivelul individului.
Cu atât mai mult, pot exista rețineri deoarece jucătorii știu că dacă se vor confesa, vor urma nenumărate încercări de convingere în ceea ce ține de renunțarea la această activitate. Astfel putem observa că deși conștientizarea problemei există, ambiția și determinarea de a renunța la această dependență nu este atât de ușor de setat. Preocuparea apropiaților poate genera sentimente de disconfort sau chiar jenă, ceea ce îi îndepărtează din a solicita ajutorul sau din a verbaliza existența unei dependențe.
Începi să joci jocuri de noroc cu bani pe care nu-ți poți permite să-i pierzi
Când alegi să frecventezi cazinouri, este important să conștientizezi riscurile la care te expui și să optezi pentru abordarea unui comportament responsabil. Acest lucru implică gestionarea eficientă a unui buget și setarea limitelor necesare pentru a evita întâmpinarea anumitor probleme. Odată ce dependența de jocuri de noroc își face apariția, nivelul de control asupra bugetului și alegerilor scade drastic. Jucătorii încep să joace cu bani pe care nu își permit să-i piardă, deoarece dorința de a câștiga bani și de a recupera pierderile devine obsesivă. În plus, dependența nu urmărește un fir logic. Riscurile implicate încep să fie ignorate. Deși poate exista o conștientizare a problemei, nevoia psihologică este atât de puternică încât jucătorii ajung să se bazeze pe iluzii și speranțe setate pe așteptări care nu sunt realiste.
Pariezi pe lucruri de care nu știi sau de care nu îți pasă
Dependența de jocuri de noroc implică dorința de a resimții, de nenumărate ori, acel entuziasm care vine împreună cu fiecare pariu. La un moment dat nu mai este vorba de atractivitatea unui joc preferat sau a unor elemente familiare. Jucătorii ajung să parieze oricând și pe orice, în căutarea senzațiilor intense. Din păcate se ajunge treptat la riscuri din ce în ce mai mari și constante, deoarece această dorință devine tot mai dificil de satisfăcut. În fuga după câștiguri rapide și ușoare, activitatea își pierde întregul sens. Nu mai există un interes specific pentru dezvoltarea aptitudinilor, divertisment sau aplicarea unor strategii interesante. Tot ce rămâne este dorința de a paria, alimentată de încercările în zadar de a îndepărta emoțiile negative, prin intermediul jocului.
Nu mai ai senzația de fior
Perioada de timp pentru fixarea dependenței variază de la jucător la jucător. Cu toate acestea, în acest proces este prezentă o perioadă de habituare. Practic, jucătorul se obișnuiește treptat cu jocurile de noroc și cu emoțiile resimțite la diferite intensități. Acest lucru face ca elementul surpriză să dispară. În absența lui, motivația inițială a jocurilor este înlocuită cu toleranța. Când senzația de fior dispare, tot ceea ce rămâne este necesitatea de a paria mai mult și de a plasa mize mai mari pentru a stimula acel entuziasm. Din păcate nu se mai atinge nivelul inițial de satisfacție, iar emoțiile pozitive durează din ce în ce mai puțin. Ce apare în schimb este o senzație de dezamăgire, frustrare sau chiar un gol interior. Această stare este pe urmă alimentată de pierderi și de problemele care apar la nivel social și personal.
Concluzie
După cum se poate observa, dependența față de jocurile de noroc reprezintă un subiect complex deoarece ea acoperă numeroase dimensiuni. Problemele pot apărea atât la nivel personal cât și social. Pe plan personal, emoțiile care ajung să fie trăite sunt de-a dreptul chinuitoare. Ceea ce este chiar mai rău este că ele influențează generarea unui cerc vicios, care orientează constant jucătorii către jocuri, adică către sursa problemelor. La nivel social, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă izolarea. Ceea ce începe din dorința de a ascunde o problemă ajunge să îndepărteze jucătorul de orice potențială sursă de ajutor. Este nevoie de o educație solidă pentru a putea începe procesul activ de conștientizare și de reconstruire a resurselor necesare, pentru a câștiga această bătălie cu dependența, de aceea nu uita să joci responsabil!