Am testat Acer ConceptD 5 Pro (CN515-71P), un laptop destinat creatorilor de grafică și video, un adevărat birou mobil pentru creativi. Oferă putere maximă de calcul într-un dispozitiv compact și relativ portabil. Este bine dotat la capitolul conectivitate, are multă memorie RAM și stocare pe SSD.
Sumarul articolului:
Pro și contra Acer ConceptD 5 Pro
Avantaje:
- display mat validat Pantone;
- procesor Core-i7-8750H;
- Nvidia Quadro T1000;
- stocare pe SSD;
- 2,25 kilograme;
Dezavantaje:
- prețul rămâne mare;
- nu cititor de carduri;
Detalii tehnice Acer ConceptD 5 Pro
Ecran: 15,6″, 3840 x 2060 pixeli, IPS, 60 Hz, non-tactil, mat, certificare Pantone
Procesor: Intel Core i7-8750H
Memorie: 32 GB RAM
Stocare: 512GB SSD
Dimensiuni: 362 x 263 x 19.9 mm
Greutate: 2,25kg + acumulator
Baterie: 58 Wh
OS: Windows 10 Pro
Tehnologii: 2 x USB-A 3.1, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C, HDMI 2.0, LAN, Bluetooth v 5.0, WiFiax
Preț: 9.000-12.000 lei
Mai multe detalii tehnice sunt pe site-ul Acer.
Review Acer ConceptD 5 Pro
Modelul testat este foarte bine dotat și echilibrat prin perspectiva raportului calitate/preț. Ave un procesor de top cu șase nuclee, chiar dacă este generația a opta, puterea de procesare este foarte bună. Sigur, odată cu noile lansări, modelele de laptop vor fi actualizate pe parcurs. Avem o placă video dedicată pentru grafică intensă, dar nu pentru jocuri, ci pentru creatorii de conținut digital. Stocare de mare viteză, la care se pot adăuga fie HDD-uri de mare capacitate, fie stocare M2 tot pe SSD. Un ecran mat, validat Pantone. Totul într-un corp destul de compact să fie luat peste tot. Are și autonomie bună, dar și opțiuni de conectare multiplă, cu puțin peste 2 kilograme, deci este un adevărat birou mobil.
Realizarea este foarte bună, exteriorul este metalic, din aliaj de magneziu, un negru clasic, serios. De asemenea are un design special pe spate datorită grilei de aerisire. Dispune de foarte multe opțiuni de conectare, USB 3.1, USB Type-C, HDMI, mufă LAN și altele. Evident, este compatibil cu noua generație de WiFi (ax) și cu Bluetooth 5.0. Tastatura este confortabilă, cu butoane mari și spațiate bine, poți să scrii eficient. Este luminată și arată foarte bine pe lumină slabă.
Este adevărat, nu are cel mai performant ecran, dar pentru creatorii de conținut este ok. Un panel de 15.6 inch cu rezoluție FullHD, mat și cu refresh de 60Hz. La baterie puteau să mai lucreze, este una de 58 Wh, are rezultate bune dacă nu faceți mare lucru, dar nu rezistă extraordinar la aplicațiile intense.
Procesorul Intel Core i7-8750H are șase nuclee tactate la 2.2 Ghz, care pot urca la nevoie la 4.1 Ghz (atinge 3.9GHz cu toate nucleele simultan). Din păcate răcirea este un pic subdimensionată la acet model. Dacă rulează aplicații mai intense pornește coolerul la maxim și face zgomot destul de sănătos. Ar fi avut nevoie de o soluție mai avansată. Vă recomand să luați un stand cu ventilator de răcire pentru o experiență mai plăcută. Dispune de 9MB memorie Smart Cache și un bus speed de 8 GT/s. Poate face 12 task-uri simultan prin Hyper-Threading și este produs pe 14 nanometri.
Laptopul de test a venit cu 32GB ceea ce este foarte util pentru aplicații intensive, mai ales pentru grafică 3D sau VR. Placa video Nvidia Quadro T1000 este de nivel profesional, realizată pe arhitectura Turing (TU117). Are 768 nuclee (shaders), este produsă pe 12 nanometri și este optimizată față de generația anterioară. Conform Nvidia, procesează cu 50% mai eficient și consumă cu 40% mai puțină energie decât generația Pascal.
Teste hardware și autonomie
Am făcut pe laptop majoritatea testelor hardware pe care le utilizez pentru review. Stă destul de bine pentru un laptop office, dar nu se ridică la nivelul computerelor realizate pentru gaming. De altfel și testele sunt realizate pentru pasionații de gaming și reflectă direct tipul de hardware utilizat. Cele mai mari scoruri vin de la procesoare și GPU de tip desktop și duse la extrem de pasionații de tehnologie folosind soluții de răcire speciale. Pentru un laptop de birou acest lucru nu este deloc potrivit.
Legat de scorurile obținute, are 2.700 de puncte în Novabench, ceea ce îl situează cu mult peste medie. Un laptop de nivel mediu scoate 1500 de puncte, iar un sistem de gaming pe la 3.500 de puncte. Deci stă foarte bine, nefiind nici printre cele mai scumpe sisteme. În teste precum 3DMark sau PCMark stă undeva la nivelul „peste 60% din sistemele testate” ceea ce, la fel, mi se pare bun. Mai ales când te gândești că are 2,25 kilograme. Vedeți mai jos câteva teste, specificații și informații suplimentare despre acest sistem.
Mai multe teste hardware găsiți în review Giz.ro.
Concluzii
Acer ConceptD 5 Pro CN515-71P este un laptop de birou echilibrat pentru profesioniști care au nevoie de putere hardware, dar și de mobilitate. Este pentru designeri, pentru cei care lucrează cu grafică 3D, cu editare foto sau video, dar nu vor cel mai scump laptop sau cel mai avansat sistem portabil, ci doar un notebook cu care să poată face treabă când sunt pe drum. Este bine dotat hardware, bine realizat și destul de mobil, iar prețul este relativ mare, dar comparat cu dotările hardwar este foarte bun.