Am testat Asus ROG Phone 2, noua variantă a telefonului de gaming, care în testele de performanță rulate a scos scoruri peste iPhone 11, Note 10 sau Mate 30 Pro. Desigur, am citit și eu diversele articole care spun că procesorul iPhone ar fi mai rapid, dar în realitate, în teste, situația a fost diferită.
Sumarul articolului:
Pro și contra Asus ROG Phone 2
Avantaje:
- design special cu inspirație de gaming;
- hardware foarte puternic;
- cea mai mare baterie disponibilă pe smartphone acum;
- cel mai puternic procesor în teste;
- cameră foto bună;
Dezavantaje:
- preț mare și accesorii scumpe;
- greu de găsit accesoriile;
Detalii tehnice
Display: 6.59″ AMOLED, 120Hz, 2340x1080p, 19.5:9, 391ppi, Gorilla Glass 6
Procesor: Qualcomm Snapdragon 855 Plus (7 nm), 1×2.96GHz & 3×2.4GHz Kryo Gold & 4×1.7GHz Kryo 485 Silver)
Memorie: 8/12GB RAM
GPU: Adreno 640 GPU (672MHz)
Stocare: 128 / 512GB, UFS3.0
Camera foto: 48MP, f/1.79 + ultra wide 13MP, f/2.4, 11 mm
Selfie: 24MP, f/2.2
OS: Android 9.0 Pie
UI: stock + optional ROG UI
Baterie: 6,000 mAh + HyperCharge 30W
Concectivitate: 2x USB Type-C + Wi-Fi a/b/g/n/ac/ad, WiGig Wi-Fi, NFC; Bluetooth 5.0, FM radio.
Dimensiuni: 171.0×77.6×9.5mm, 240g
Preț: 3.300/4.300 lei
Experiența cu ROG Phone 2
Anul acesta cei de la Asus au reușit să se impună pe piață cu două terminale smartphone foarte capabile și bine poziționate ca raport calitate/preț. Eu folosesc acum Asus Zenfone 6, mi se pare un smartphone excelent pentru ce am eu nevoie – foto, aplicații, online, scris și așa mai departe. Iar acum au adus a doua variantă a telefonului de gaming ROG Phone, cu dotări hardware foarte bune, compatibilitate cu accesoriile de gaming existente, dar și perormanțe foarte bune. Deocamdată doar o parte dintre accesorii se găsesc prin magazine, dar este posibil să le vedem pe viitor.
ROG Phone 2 împrumută o parte din ideile de la Zenfone 6, dar aduce și altele de la modelul anterior. Are design-ul specific de gaming, cu elemente luminate pe spate, cu răcirea evidențiată. Are un procesor mai puternic, Snapdragon 855+, care în testele de performanță a avut scoruri peste Note 10+, iPhone 11 sau Mate 30 Pro. Am citit și eu discuția cu procesorul Apple, în fiecare an, compania americană scoate toamna un procesor nou care este peste modelele cu Android. Dar de data asta nu au reușit exact ce trebuie, iar 885+ stă destul de bine. În Antutu de exemplu ROG Phone 2 a scos 485.000 de puncte, iPhone 11 455.000 de puncte, Note10+ 360.000, iar Mate 30 Pro 457.000 de puncte. Iar rezultatele sunt similare și în alte teste, le detaliem mai jos.
Pe lângă procesor, telefonul dispune de 12GB RAM, 512 GB de stoare internă, varianta premium, dar există și o variantă relativ accesibilă cu 8GB de RAM și 128GB de stocare, care este suficient pentru orice utilizator. Restul specificațiilor sunt similare, deci aveți performanță maximă. Telefonul beneficiază de aceleași ecosistem de accesorii de gaming precum Asus ROG Phone 1. Le listez pe scurt mai jos:
- TwinView Dock transformă telefonul ROG într-o consolă de jocuri mobilă cu două ecrane identice. Cel de al doilea ecran AMOLED, integrat în TwinView Dock, are diagonala de 6 inch și o rezoluție de 2160 x 1080 pixeli. Alături de acesta mai există alte două butoane fizice, motoare duale pentru răspuns haptic și o baterie suplimentară de 6000mAh.
- Mobile Desktop Dock se poate conecta la un monitor extern 4K UHD 60Hz, mouse și tastatură, așa telefonul ROG devine un adevărat desktop PC pentru gaming, cu intrare gigabit LAN și ieșire S/PDIF pentru sistemul de sunet.
- Controlerul Gamevice cu WiGig Dock, care utilizează Wi-Fi 60GHz pentru gaming pe ecranele mari. Avem astfel o consolă portabilă cu un inventar complet pentru gaming. Dispune de tehnologia Wi-Fi 11ad, două joystick-uri analog, D-pad, butoane stânga-dreapta, butoane A, B, X, Y și L2, R2.
- Professional Dock poate conecta smartphone-ul la televizor sau monitor pentru o experiență cinematică în jocuri;
- ROG Phone Case a fost proiectată pentru a oferi cel mai bun nivel de siguranță, protejând telefonul împotriva zgârieturilor, a loviturilor și a șocurilor.
La toate astea se adaugă faptul că ROG Phone 2 are cea mai mare baterie disponibilă astăzi pe un smartphone, respectiv 6.000 mAh, plus fast charging 30W. Ecranul a crescut la 6.59 inch, este AMOLED FHD+, cu rezoluție 2340×1080 pixeli, dar are o densitate bună, 391 ppi. Rata de refresh este de 120Hz, timpul de răspuns 1ms, iar ecranul are 108% DCI-P3 color gamut și suport 10-bit HDR. Este protejat de Corning Gorilla 6.
Modulul foto este similar cu cel de la Zenfone 6, doar că nu se mai mișcă. Camera principală de 48 de megapixelie are senzorul foto Sony atât de lăudat anul acesta. Pozele ies bune, iar imaginile de noapte excelente. Plus camera ultra-wide de 13 megapixeli care are rezultate decente. Din fericire, nu este un modul rotativ ca la Zenfone 6, iar modelul are și o cameră foto pentru selfie de 24 de megapixeli.
Anul acesta senzorul de amprentă este sub display, așa că pe spate nu mai există alte butoane. Este singurul smartphone la ora actuală care are două porturi USB Type-C, în caz că aveți nevoie și de accesorii de gaming, dar și de încărcare simultan.
Performanțe și autonomie
Procesorul este cel mai puternic la ora actuală, Snapdragon 855 Plus. Practic, nucleul de mare putere al procesorului (Kryo 485 Gold) este dus la 2.96 Ghz față de „numai” 2,84Ghz pentru modelul 855 normal. Celelalte nuclee 485 Gold sunt tot la 2,42 GHz, iar cele patru nuclee economice Kryo 485 Silver sunt tot la 1.8 GHz. Diferențele nu sunt foarte mari, dar în unele aplicații intensive se va vedea diferența. Cum ar fi tocmai jocurile video. Și procesorul grafic este un pic tunat, vorbim de Adreno 640 la 672 MHz, față de cel ținut la 585 MHz pe un Snapdragon 855 normal. Deci diferențe de performanță există, iar testele hardware de mai jos confirmă asta.
Stocarea este UFS 3.0, cea mai rapidă de acum, iar testele de citire/scriere arată că este cam cel mai performant dispozitiv testat la ora actuală. De aici probabil și diferențele de scor din testele de mai jos, unde bate toți competitorii.
Autonomia în teste a fost de 15 ore 30 cu ecranul mereu aprins, deci în utilizare normală putem miza pe 31 de ore cel puțin. În gaming rezistă 7 ore jumătate, deci veți avea nevoie și de accesoriul extern cu baterie pentru perioadele mai lungi.
Camera foto
Senzorul principal de 48 de megapixeli are dimensiunea de 1/2 inch, iar din fabrică vine setat să facă poze de 12 megapixeli. Se poate schimba din setări, desigur. Lentila este de 26mm și are apertura f/1.8. Pixelii sunt de 0.8 microni, dar standard face pozele cu cei patru reuniți, de unde și rezoluția de 12 megapixeli. Pozele la 48 mpx sunt foarte detaliate, puteți face zoom în fotografie. Camera ultra-wide are senzorul de 13 mpx cu o lentilă de 11 mm și unghi de 125 de grade, cu f/2.4. Au ieșit imagini foarte bune și pare o cameră foarte utilă pentru călătorii.
Camera suportă multe tehnologii utile, senzorul este Quad Bayer, practic unește pixelii apropiați pentru a face imagini la 12 megapixeli de bună calitate. Are HDR+, ceea ce permite realizarea de cadre foarte bune în condiții de lumină slabă. Detectarea scenelor cu AI permite o optimizare suplimentară a imaginilor. Are mod special pentru fotografie de noapte, un mod portret foarte bun și interesant, dar și modul Pro în care controlați toate setările camerei.
Camera selfie este de 24 de megapixeli, cu apertura F/2.2, pixelii de 0.9 nanometri. Filmează full HD la 30 de cadre pe secundă. Camera de pe spate filmează 4K la 60 fps, un atuu față de alte telefoane. Poate filma și FHD la 60 fps, iar modul slow-motion este HD (1280×720 px) la 480 fps.
Concluzii
Asus ROG Phone 2 nu este doar cel mai bun telefon de gaming din 2019, ci unul dintre cele mai interesante terminale smartphone de anul acesta. Per-total, chiar se bate cu marile flagship-uri de la vârful clasamentului, are procesorul super-puternic, are stocare și memorie, are ecran bun, cea mai mare baterie și camere foto excelente. Iar versiunea cu 8GB de RAM și 128GB intern este un best-buy la ora actuală. Îl puteți compara cu orice alt model disponibil la preț apropiat, doar OnePlus 7 Pro este pe-aproape, dar mai slab ca dotări. OP 7T Pro este mai scump. Telefoanele Samsung, Apple, Huawei, sunt deja mai scumpe. Iar versiunea de top cu 512GB de stocare, vă scapă de grija de a mai folosi HDD-uri externe pe viitor, doar îl conectați la PC și transferați arhivele pe telefon. Oricum, este un smartphone competitiv, dotat și care merită ales.
Excelent review-ul, multumesc pentru postare!