Asus Zenfone 2, care tocmai se lansează în România, a ajuns la mine înainte de eveimentul oficial. Văzusem modelul în primăvară, la Barcelona, tot atunci am aflat că există mai multe variante diferite. În România au ajuns niște modele pe canalele gri înainte de lansarea oficială, dar erau versiunea cea mai accesibilă, nu modelul performant despre care vă scriu eu aici. Vă dau exemplu – modelul ieftin și modelul performant.

Asus Zenfone 2
Asus Zenfone 2

Pro și contra Zenfone 2

Mi-a plăcut foarte mult:

– design-ul adoptat și materialele folosite;
– dotările hardware foarte bune – e primul smartphone cu 4GB de RAM;
– camera foto excelentă;
– autonomie bună;
– are slot de Micro SD;
– o interfață simplă și ușor de înțeles;
– nivel de preț foarte bun;

Rămâne de discutat:
– dacă ai nevoie de dual-SIM;
– există modele concurente interesante la acest nivel de preț;

Variantele Zenfone 2

Eu am avut ocazia să văd anul trecut și primele modele Asus Zenfone, de aceea îmi dau seama cât de mare este actualizarea Zenfone 2. Pe de altă parte, am văzut o grămadă de alte modele Android, majoritatea terminalelor de top, dar și multe terminale Android ieftine. De-asta pot să-mi dau cu părerea și să poziționez Zenfone 2 ca foarte bun prin prima raportului calitate/preț. Trecem un pic prin detaliile tehnice pentru cei care nu cunosc modelele diferite și apoi vă spun cum mi se pare mie acest terminal.

Asus Zenfone 2 ZE551ML are un display de 5,5 inch Full HD, cu o densitate de 403 ppi. Un ecran excelent, luminos, fără nicio problemă. Procesorul este quad-core, Intel Atom Z3580 tactat la 2,3 GHz, care a ieșit foarte bine în testele de performanță. Cum spuneam am testat varianta cu 4GB de RAM, accelerator grafic PowerVR G6430, 32GB intern, slot de carduri Micro SD. Performanțele lui, detaliate mai jos, sunt de nivelul HTC One M9 sau LG G4, sub nicelul Galaxy S6, dar aproape de Note 4. Modelul de top are și el o variantă cu 2GB de RAM: Zenfone 2 ZE551ML cu doar 2GB de RAM și cu un procesor mai slab, Intel Atom Z3560. Evident, va fi mai ieftin.

Dar cei mai mulți s-au lăsat păcăliți de modele Zenfone 2 ZE500CL, care este varianta accesibilă, are tehnologie 4G, dar nu are 4GB de RAM. Procesorul este dual-core și are 2GB de RAM, dispaly-ul este de 5 inch 720p și așa mai departe. Este la jumătate de preț. Mai există și varianta Zenfone 2 ZE550ML, care e de 5.5 inch dar 720p, procesor quad-core, dar numai 2GB de RAM. Deci mare atenție la detalii.

Experiența cu Zenfone 2

Încă de la prima întâlnire cu terminalul mi s-a părut un model impresionant, iar testul a confirmat această impresie. Este un model care poate înlocui orice flagship, bate de departe orice brand local, iar eu l-aș alege înaintea unui brand chinezesc oricât de lăudat ar fi. De ce? Pentru că Asus a demonstrat de-a lungul ultimilor ani că are o mulțime de produse bine făcute, fiabile, poziționate la un preț corect. Nu un singur hit, nu două-trei produse, ci serii întregi. Pe fiecare segment unde activează au făcut produse din ce în ce mai bune, tot mai optimizate, unele care au ajuns să nu mai aibă un rival direct. Sunt convins că și pe smartphone vor fi un jucător de top.

Asus Zenfone 2 nu este doar foarte puternic hardware, este și un model care arată foarte bine. Am testat versiunea pe roșu, mi se pare excelent realizat și bine finisat.

În momentul de față am rămas pe varianta de 5.5 inch ca fiind cea mai potrivită pentru smartphone. Mă descurc la fel de bine cu 5 inch, dar terminalul de 5 nu are baterie suficientă și rămâi fără energie exact atunci când ai nevoie. Folosesc un terminal de 5.5 inch și abia trec ziua cu el. Totuși, niciun model de 6 inch nu m-a convins să trec la o dimensiune mai mare. Am testat și am încercat diverse variante. La 6 inch pare foarte mare, incomod de utilizat. La 5.5 inch mă descurc foarte bine, autonomia este bună. Zenfone 2 are baterie de 3000 mAh, iar sistemul de power saving este foarte bine realizat.

Butoanele de volum sunt poziționate pe spate, oarecum similar LG, dar diferă în punctele esențiale. Pentru că Zenfone 2 are butonul de Power pe latura de sus, iar pe spate sunt doar cele de volum. Mufele sunt amplasate altfel, iar camera foto este altfel. Nici formatul nu este similar, iar per-total sunt terminale complet diferite.

Performanța Asus Zenfone 2

Am rulat majoritatea testelor benchmark cunoscute, telefonul scoate scoruri excelente. Din testele mele personale are performanța unui HTC One M9, deși am găsit că unii au obținut scoruri mai mari cu M9. Uneori testele diferă în funcție de model , sunt trimise la test sample-uri care diferă de versiunea finală și așa mai departe.

Scorul din Antutu se apropie de 50.000 de puncte, este singurul terminal care nu are Snapdragon sau Exynos și totuși este în top. Revin aici asupra teoriei mele cu Intel. Au intrat greu pe zona mobilă și mai ales pe zona low-entry, mid-range. Nu au un model de top încă. Dar forța Intel stă în miile de ingineri care lucrează în laborator. Nu și-au propus poate, dar dacă își propun să cucerească zona mobilă vor putea face un procesor mai puternic decât Qualcomm sau Samsung. E suficient un model care să iasă pe primul loc în top și fanii tehnologiei îl vor adopta. La fel se întâmălă cu Core i7 care a spulberat competiția și a adus vânzări bune și pentru Core i5. Cam peste doi ani, așa cred, Intel va fi o forță și pe zona mobilă. N-au de ce să nu o facă, din contră, Qualcomm a demonstrat că nu mai poate ține pasul, Nvidia a dispărut de tot cu Tegra lor, iar Samsung cu Exynos este lider acum. Momentan.

Interfață și aplicații speciale

Zenfone 2 vine cu Android 5.0 Lollipop și are o interfață dezvoltată in-house, care se numește Zen UI. Nu este deloc complicată, are un meniu foarte ușor de înțeles și utilizat și vine la pachet cu o serie de gesturi care îți permit controlul mai bun asupra smartphone-ului. De asemenea, este optimizată pentru husa inteligentă Asus pe care v-o prezint mai jos.

Am descoperit funcția Screen Pinning, adică puteți pune o aplicație să ruleze pe home page, deasupra tuturor. Se activează din Settings >> Security >> Screen Pinning. Mi-a plăcut modul de închidere, apeși de două ori pe eran într-o zonă fără iconițe de aplicații, atunci intră în modul sleep. De asemenea, Asus a realizat o aplicație de gestiune pentru start-up, astel încât să selectezi dacă vrei o aplicație să pornească imediat după ce deschizi telefonul.

Camera foto

Nu am avut foarte mult timp la dispoziție să testez camera foto, dar am obervat că este una din cele mai bune de anul acesta. Fotografiile au ieșit de calitate, fără distorsiuni, fără umbre sau altele. Pozele din galeria foto sunt deja modificate, micșorate pentru a le putea arăta pe blog. Dar vă faceți o idee privind camera foto integrată.

Accesorii smart Asus

Am testat alături de telefon două accesorii inteligente de la Asus: o husă smart care mi s-a părut foarte bună dacă alegi să cumperi modelul acesta, dar și o baterie externă foarte compactă, dar care este de foarte mare capacitate. Husa Asus asigură atât protecția terminalului în caz de căderi accidentale, sau lovituri pe ecran, dar este și un accesoriu inteligent – puteți vedea notificări și puteți controla informațiile fără să deschideți tot ecranul. Asta crește de asemenea autonomia telefonului.

Concluzii

Asus Zenfone 2 ZE551ML este un terminal puternic, bine dotat, bine făcut, cu un preț foarte bun pentru ceea ce oferă. Eu personal îl recomand oricui vrea un model de top la jumătate de preț comparat cu un flagship. Impresia generală a fost foarte bună și prețul este 1.699 lei.

Galerie foto