Am testat Asus Zenfone 3, mai exact modelul ZE520KL, cu ecran 5.2 inch. Este un smartphone cu design foarte bun, materiale premium, dotări de nivel mediu și un preț excelent. Pentru cei care vor un smartphone bun îl recomand cu căldură, nu mă așteptam să fie atât de bun. Au crescut față de generația Zenfone 2.
asus-zenfone-3-ze520kl-1

Pro și contra, pe scurt

Atuurile acestui model sunt clare:
– design foarte bun, deși apropiat de Galaxy A5;
– ecran foarte bun, luminos, cu culori puternice;
– cameră foto excelentă;
– hardware perfomant, deși nu este de top;
– autonomie bună;
– preț foarte bun (1649 lei modelul testat);

Ce i se poate reproșa:
– telefonul are spatele cu sticlă și este foarte alunecos – cei „îndemânatici” îl vor lovi rapid;
– cardul microSD folosește slotul unuia dintre SIM-uri;

Experiența cu Asus Zenfone 3 ZE520KL

Mi-a plăcut seria Zenfone de la primele modele, am urmărit evoluția și am apreciat pozitiv generația a doua, iar acum pot spune că Asus Zenfone 3 reprezintă una din cele mai bune alternative la smartphone-rile flagship foarte scumpe. Este un brand puternic și de încredere, iar realizarea terminalelor este bună, fără să adauge la preț foarte mult cum fac alți producători. Versiunea cea mai ieftină începe de pe la 1.400 de lei, iar modelul testat de mine este un pic mai scump, circa 1649 lei, o adevărată afacere pentru cei care nu vor să se laude cu cele mai scumpe modele de pe piață. Am văzut la lansare noile modele Zenfone 3, abia aștept să testez Zenfone 3 Deluxe care are dotările unui flagship, dar are și un preț mai mare – sub liderii industriei, dar mare, de la 2.900 de lei.

Zenfone 3 ZE520KL este modelul mid-range perfect, are dotări hardware bune, preț bun, dar nu este nici prea mare, dar nici prea mic. Ecranul de 5.2 inch este Full HD, există variantă de 5.5 inch (ZE552KL). Seria Zenfone 3 are modele de la 4.5 inch la 6.8 inch, acoperind cam toate dimensiunile. Desigur, cele mici au dotări mai modeste și prețuri mai accesibile. De-asta zic că ZE520KL este mid-range este mid-high de fapt. Procesorul este octa-core, Qualcomm Snapdragon 625 MSM8953, nucleele sunt la 2.0 GHz, grafică Adreno 506, are tehnologie 4G LTE Cat 6, dual-SIM (nano-SIM și microSIM), dual standby și dacă vrei să pui card de memorie trebuie să renunți la un SIM, dar poți pune carduri de pînă la 256GB. Versiunea de bază are 32GB / 3GB de RAM, dar există și variantă de 64 GB/4GB de RAM și atunci e relativ ok pentru dual-SIM. Eu am testat a doua variantă.

Camera foto de pe spate are un senzor de 16 megapixeli, folosește tehnologia de autofocus laser care venea anul trecut pe Zenfone 2 Laser. Are stabilizare optică integrată, ceea ce face fotografiile mult mai clare. Am făcut mai jos o serie de poze cu el, au ieșit chiar bine. Camera frontală pentru selfie este de 8 megapixeli, de asemenea foarte bună. Bateria integrată în modelul de 5.2 inch este de 2.650 mAh, destul de ok pentru o zi. Modelul cu ecran de 5.5 inch are baterie mai mare.

Are toate tehnologiile de care ai putea avea nevoie, scannerul de amprentă este foarte bun, rapid și precis. Aș mai menționa doar radio FM, care începe să lipsească pe multe modele smartphone de top.

Performanțe hardware

Am rulat pe Zenfone 3 o mulțime de teste benchmark obișnuite pentru Android. Antutu, care e cel mai cunoscut, GFX Bench, 3D Mark, Vellamo. Toate astea confirmă faptul că este un smartphone performant, la 1500 de lei poți avea performanță decentă. Compart cu rezultatele obținute de alte modele, Zenfone 3 concurează cu iPhone 5S, LG V10, LG G4. Adică cu telefoane care erau la lansare cu mult mai scumpe, unele mai sunt chiar și acum. În orice caz, performanța este bună.

Procesorul este octa-core la 2.0 GHz, dar are nucleele Cortex-A53, adică cele pentru eficiență. Sigur, duse la 2.0 și utilizate corect, ele oferă performanță. Scorul în Antutu este de 63.000 de puncte, fix la jumătatea clasamentului.

Camera foto Zenfone 3

Anul trecut pe Zenfone 2 cu 4GB de RAM, unul din cele mai căutate modele, problema era cu camera. Cred că au primit ceva plângeri cu camera foto pentru că ulterior au scos modele cu camere din ce în ce mai bune. Anul trecut am avut Laser și Selfie, iar anul ăsta camerele foto bune vin pe toate device-urile de top. Camera de 16 megapixeli, cu senzor Sony, de aceea rezultatele vor fi excelente de fiecare dată. Lentila este f/2.0 atât pe spate, cât și pentru camera frontală. Are mod de fotografiere HDR, low-light, portret beauty, știe să facă gif-uri, dar și să combine fotografiile la o rezoluție mai mare. Știe să filmeze 4K, să facă slow-motion sau Timelapse. Pe scurt, este o cameră foarte bună.

Click pe imagini pentru mărire – sunt modificate pentru a le putea urca pe blog. Dacă vreți originalele, dați un email pe adresa de la contact.

Protecție pentru Zenfone 3

Este un smartphone foarte alunecos și după ce dai o grămadă de bani pe el te trezești că îl pui pe birou și el alunecă pe jos. Sau îl poți scăpa din mână. Este păcat, cred că este mai simplu să protejezi un telefon decât să plângi după el. Sigur, folosind folie sau husă de protecție el nu mai este atât de subțire, dar nici vulnerabil nu este. Zenfone 3 ZE520KL are o husă smart, cu ecran rotund, care afișează notificările și informațiile esențiale fără să mai activezi tot ecranul, așa că economisești baterie și arată excelent. Dar mai sunt și alte modele la MobileDirect.ro.

Concluzii

Asus Zenfone 3 este cu o clasă peste generația doi și începe să fie o alternativă serioasă pentru telefoanele mid-range. Dacă m-ar pune cineva acum să aleg între modelele aflate la același nivel de preț cred că aș sta destul pe gânduri. La 1400 de lei, Zenfone 3 ZE520KL are puțini concurenți și multe atuuri. Design, putere și autonomie, fără să ai bătăi de cap.

P.S. dacă ai descoperit ceva în neregulă cu Asus Zenfone 3 ZE520KL sau unul din modelele similare, te rog să-mi lași un comentariu la acest articol.

Galerie foto