Asus Zenfone Selfie – sau mai exact Zenfone 2 Selfie ZD551KL – este cel mai interesant telefon al momentului pentru cei care își fac constant poze selfie sau fac video-blogging pe Youtube sau alte platforme. Camera frontală este de 13 megapixeli și are o lentilă cu deschidere mare care asigură o calitate foarte bună a imaginilor. Are performanțe medii și un preț foarte bun: 1.299,99 lei fără alte promoții.
Design-ul și o parte dintre dotări sunt comune cu Asus Zenfone 2, dar există și mici diferențe.
Sumarul articolului:
Pro și contra Asus Zenfone Selfie
Mi-a plăcut foarte mult:
– calitatea foto bună + autofocus laser;
– interfața este simplă și intuitivă;
– comod de ținut în mână;
– autonomie bună;
– dual-SIM;
– preț bun;
Rămâne de discutat:
– performanța este de nivel mediu;
– există concurenți serioși la acest nivel de preț;
Experiența cu Zenfone Selfie
Pentru că am testat deja Zenfone 2, noua variantă nu mi s-a părut cu mult diferită. Este remarcabilă camera foto frontală, la celelalte modele doar pe spate este o cameră foarte bună, dar la Zenfone Selfie ai frontal o cameră cu senzor mare și lentilă bună pentru imagini și clipuri de o calitate excelentă. Dacă faceți astfel de instantanee împreună cu cei dragi sau dacă faceți video-blogging – sau vă filmați în diverse ipostaze – atunci este unul dintre cele mai bine dotate terminale de pe piață. Mi-a plăcut cum ies pozele, are ceva probleme la lumină slabă, dar față de multe mode modele smartphone stă excelent. Eu am cameră frontală de 2mpx…
În rest, are dotările un smartphone obișnuit. Ecranul de 5.5 inch este Full HD, un IPS cu 403 ppi densitate, foarte bun. Acoperit cu Gorilla Glass 4 și protejat împotriva amprentelor (anti-fingerprint coating). Procesorul este Snapdragon 615, un octa-core cu focus pe autonomie, nu pe performanță. V-am pus mai jos câteva teste de performanță, este la jumătatea clasamentului, departe de lideri, dar nu foarte jos. Experiența de utilizare este bună, platforma Android este ok, iar interfața este simplă și intuitivă, puteți schimba rapid temele și nu veți întâlni lag sau alte probleme. Versiunea testată avea 32GB intern și 3GB de RAM, dar să știți că există o variantă indisponibilă oficial în România cu 16GB și 2GB de RAM, pe care nu v-o recomand. Are și slot de carduri de memorie, pînă la 64GB.
Bateria interată este de 3.000 mAh, litiu-polimer, mi s-a părut că oferă o autonomie bună, dar nu am testat cum ambele SIM-uri (este dual-stand-by). Mi-a plăcut faptul că nu l-au făcut foarte ascuțit pe margini sau alunecos, este comod de ținut în mână, stă foarte bine când vrei să faci fotografii. Cu toate acestea nu are un buton dedicat de cameră foto.
Performanțe hardware
Cum vă spuneam mai sus, procesorul nu este unul de mare putere, este economic. Are toate nucleele Cortex A53 la 1.5GHz. După cum poate știți cei de la ARM au A57 pentru performanțe și A53 un design pentru consum redus de energie, așa că ne dăm seama rapid de ce nu este în topul performanțelor. Totuși, 35.000 de puncte în Antutu îl situează fix la jumătatea clasamentului, cele mai puternice terminale ale anului având circa 70.000 de puncte. Am mai rulat câteva alte teste benchmark, cu rezultate similare. 3DMark pentru grafică 3D nu a reușit să încheie procesare, blocându-se de fiecare dată.
Camera foto / video
Este una dintre cele mai bun camere foto, ambele camere au senzor de 13 megapixeli, cu f/2.0 pe spate și f/2.2 pe față, autofocus laser pe spate și obișnuit pe frontală. Camera frontală oferă un unghi mai larg de vizualizare și ai evident avantajul de a te admira pe ecran, astfel încât să poți realiza exact fotografiile dorite. Ambele camere au bliț dual în caz că este lumină slabă și aveți nevoie să utilizați așa ceva.
Mie camera foto mi s-a părut ok, fără probleme foarte mari. Te descurci cu ea în orice situație, iar pozele selfie au ieșit chiar foarte bine. Este practic cel mai bun device la ora actuală pentru fotografii autoportret sau pentru selfie-uri cu familia sau prietenii, iar pentru filmare poți folosi un trepied și ai rezolvat.
Mai jos câteva din fotografiile realizate, să notați că sunt micșorate de mine.
1) Poze selfie:
2) Poze cu camera de pe spate:
Speficicații tehnice
Dimensiuni: 156.5 x 77.2 x 10.8 mm
Greutate: 170 g (6.00 oz)
SIM: Dual SIM (dual stand-by)
Ecran: IPS 5.5 inch, 1080 x 1920 pixels (~403 ppi)
OS: Android OS, v5.0 , Asus ZenUI
Procesor: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615
GPU: Adreno 405
Memorie: 16/32 GB + microSD
RAM: 2/3 GB RAM
Camera foto: 13 megapixeli, frontala de 13 megapixeli
WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct
Bluetooth: v4.0, A2DP, EDR, NFC
USB: microUSB v2.0
Senzori: accelerometru, giroscop, proximitate, busolă
Baterie: 3000 mAh
Concluzii
Asus Zenfone Selfie este un smartphone bine dotat pentru acest nivel de preț, cu performanțe medii, dar cu atuuri pe partea de fotografie și care vă ajută să aveți amintiri frumoase alături de cei dragi și să faceți video-blogging mai bine. Există aplicații Android care permit realizarea de fotografii simultan cu ambele camere, așa că puteți arăta prietenilor ce locuri minunate ați vizitat. Pentru cei care nu doresc doar telefoanele foarte scumpe, acest gen de terminal este o alegere foarte bună. Nu este nici foarte scump, are performanțe decente și camerele foto constituie un avantaj.
Salut,
Bateria este schimbabila cu una mai puternica?
Multumesc
 
Nu am auzit sa se poata face asta. Exista Zenfone Max cu o baterie de 4.000 mAh. O sa public review zilele urmatoare.