Se pot pune serviciile Google, Youtube, WhatsApp sau Messenger și Google Play pe Huawei Mate 30 Pro. Dar pentru asta trebuie să faci restore din backup folosind un set de fișiere chinezești cu aplicații în chineză care pot să conțină orice: viruși, backdoors, malware, spyware și așa mai departe. Atâta timp cât nu există o soluție oficială, nu vă pot recomanda așa ceva.


Am testat Huawei Mate 30 Pro în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Găsiți telefonul în oferta Orange România.

Indiferent de ce vă spun alții , soluțiile pentru a aduce aplicații pe acest telefon implică riscuri majore pentru utilizator și utilizatorii își pun în pericol chiar și banii, cardurile, conturile personale. Fără a-ți asuma aceste riscuri, telefonul poate fi folosit pentru apeluri și navigat prin browser, o expriență care vă poate aminti de începuturile Windows Phone sau primele smartphone-uri când nu exista încă Android. Detaliez mai jos.

Pro și contra

Avantaje:

  • camera foto excelentă;
  • design premium, elegant;
  • procesor puternic;
  • autonomie decentă;

Dezavantaje:

  • lipsa serviciilor Google sau riscurile implicate de instalare;
  • prețul mare deși este un terminal incomplet;

Detalii tehnice

Display: 6.53 inch OLED, 2400x 1.176 pixeli, 409 ppi
Procesor: HiSilicon Kirin 990 (7 nm+)
Memorie: 8/12 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB + card NM
Camere foto: 40+40+8 + 3D ToF
Camera selfie: 32 megapixeli + 3D ToF
Dimensiuni: 158.1 x 73.1 x 8.8 mm
Greutate: 198 g
Baterie: 4.500 mAh
Preț: 3.889,61 lei la Orange

Servicii Google pe Huawei Mate 30 Pro

În acest moment, Huawei este pe lista neagră a Statelor Unite după ce l-au supărat pe Donald Trump și nu mai pot avea servicii Google. Există un singur tutorial online care funcționează, pe XDA-Developers, cel folosit și de George Buhnici. Dar este extrem de riscantă operațiunea, iar Google a transmis oficial că este un mare risc pe care și-l asumă tocmai utilizatorii, care ar trebui protejați.

Da, se pot încărca prin APK sau prin VMOS diverse aplicații. Huawei App Gallery are doar câteba aplicații utile, poate cele de banking, câteva de știri sau Cinemagia. Există foarte multe magazine de aplicații alternative la Google Play. APKPure, Aptoide, Amazon App Store, Mobogenie, Apk Mania și foarte multe altele. Există APK-uri chiar și pe Softpedia. Dar la fel sunt și APK-uri infectate, nu doar cele care vor trimite reclame foarte des, ci și cele care fură detaliile personale, conturi, carduri bancare și altele.

VMOS este o aplicație genială, dar limitată. Ea oferă pe telefon un Android 5.1.1 perfect funcțional, cu toate serviciile Google. Pe de altă parte, multe dintre aplicațiile moderne au renunțat la suportul pentru această versiune veche a sistemului de operare și ea este enervantă și pentru utilizator, se mișcă greu, dă erori. Este un pic mai sigur decât varianta de mai jos, dar tot riscant și tot cu probleme.

Pe de altă parte, sunt foarte multe aplicații care nu se pot pune astfel, unele strict necesare. Astăzi ai nevoie de Uber, Yango, Free Now. Nu merg. Ai nevoie de Whatsapp, ai nevoie de Messenger pentru comunicare și multe altele. Câte ceva se poate face și prin browser, dar extrem de puține. Desigur, este mai puțin riscant așa. Cu o aplicație antivirus bună, puteți utiliza telefonul așa.

Pentru a pune Google însă, trebuie să faci „restore din backup” folosind un set de aplicații chinezești care au apucat să meargă înainte de interdicția SUA și cineva a făcut backup cu ele mergând. Acel backup este făcut de un utilziator din China, probabil inginer al Huawei, dar nu se spune nicărieri cine este. Ar putea fi la fel de bine și un hacker care acum se distrează având acces la zeci de date personale ale utilizatorilor Mate 30 Pro. Este singura soluție completă, dar extrem de riscantă.

Pe scurt, se instalează pe telefon HiSuite din App Gallery și pe laptop/desktop HiSuite de pe site-ul oficial Huawei. Apoi trebuie să luați de pe XDA Developers acel backup făcut de un chinez, este un ZIP care se descarcă pe desktop și se extrag fișierele într-un folder. După ce conectați telefonul la laptop, confirmați cu un cod conexiunea, apoi apăsați meniul „Restore”. Trebuie selectate doar aplicațiile, nu și setările sistemului de operare, iar apoi imediat transferate pe telefon APK-urile Google Play și celelalte aflate în acel ZIP descărcat. Sunt vreo 6 aplicații și fără ele nu merge. Nu se pot pune Google Play și Google Mobile Services din alte surse decât din acel backup.

După ce tot procesul s-a încheiat, folosiți acele APK-uri să instalați tot și reporniți telefonul. Teoretic, dacă pașii au fost urmați, Google Play va merge și totul va fi ok. Dar nu știm dacă această metodă este sigură sau datele sunt copiate / interceptate de cineva.

Review Huawei Mate 30 Pro

Telefonul impresionează la prima vedere, arată ca un dispozitiv premium, este plăcut în mână, are un design super și cred că ar fi avut mega-succes dacă avea și aplicațiile necesare. Din păcate chiar și cu Google Play instalat din acel backup, testele de performanță au ieșit relativ slab, iar discuțiile online spun că le lipsește și un driver care ar fi făcut totul să meargă mai bine.

Nu mă îndoiesc că procesorul Kirin 990 este foarte bun, însă toate aplicațiile de tip benchmark au raportat scoruri mici, chiar sub Snapdragon 855, care ar fi trebuit să aibă scoruri mai mici. La ora lansării Kirin 990 părea că va depăși chiar și Snapdragon 855+, dar acum nu ies scorurile la fel. Veți vedea mai jos ce teste am făcut.

Fără nicio îndoială, atuul principal al acestui telefon este camera foto. Continuă o lungă serie de succese pe partea foto, design-ul și aranjamentul este mai bun decât la P30 Pro, senzorii sunt diferiți. Vedeți mai jos tot ce poate camera foto de la Mate 30 Pro. Cea frontală este decentă, nu mi se pare cea mai bună soluție, dar este ok.

Autonomia a crescut, este bună pentru un smartphone de top, dar nu este peste media terminalelor de top deși bateria este mai mare. Probabil trebuie utilizate mai des funcțiile AI pentru optimizarea consumului și soluțiile de reducere a consumului de energie. Luminozitate scăzută, Bluetooth și locație închise, precum și altele pentru a spori autonomia.

Telefonul vine la pachet cu o husă din plastic transparent care s-a dovedit utilă, îl ferește mai ales de zgârieturi prin buzunar, când aveți și cheile sau monede. Desigur, ar fi bine să protejați și ecranul cu ceva.

Prețul la Orange este destul de bun, unele magazine după perioada de precomenzi, au crescut prețul de la 3.800 la circa 4.800 de lei, la altele variază des în funcție de promoții. La Orange este acum 3.889,61 lei.

Teste

Am făcut pe Mate 30 Pro cam toate testele benchmark posibile, dar există diferențe mari între varianta standard și varianta după restore din backup-ul chinezesc. Fără aplicații Google toate testele sunt slabe, cu excepția celui de scriere/citire unde este mult peste competitori. Scorurile pentru procesor și GPU sunt limitate. După ce faci restore din backup și are toate serviciile Google, atunci scorurile ies destul de bune, comparabile cu alte flagship-uri.


Camera

Evident, camera foto este principalul atuu al acestui telefon și va rămâne motivul pentru care oamenii aleg să cumpere Mate 30 Pro în ciuda tuturor problemelor. Au utilizat la acest model doi senzori de 40 de megapixeli, cel normal și pentru camera ultra-wide, iar senzorii noi sunt Sony IMX650 pe noua tehnologie RYYB. Camera de zoom oferă tot 3x optic și are un senzor de 8 megapixeli exact ca la modelele anterioare. La acest sistem se adaugă senzorul ToF 3D care asigură că fiecare cadru este analizat perfect pentru face focus corect. Și nu prea dă greș deloc.

Rezultatele sunt foarte bune, am avut o perioadă camera setată pe Vivid, o să vedeți imagini prea colorate, dar spre final sunt și cele cu setările normale. Captează foarte bine detaliile și sunt deseori foarte utile camera ultra-wide și zoom-ul optic. Pe partea frontală camera de selfie este și ea susținută de un senzor ToF 3D, ceea ce asigură imagini de o calitate foarte bună. De notat că aceste poze sunt micșorate și comprimate pentru a putea fi urcate pe blog. Cine vrea originalele mă poate contacta pe mail, Facebook sau Instagram.

Concluzii

Huawei Mate 30 Pro este un flagship de top, dar din cauza contextului politic este lipsit de serviciile Google și o mulțime de aplicații care nu merg fără acestea. Ei se străduiesc să aducă cât mai multe în Huawei App Gallery, dar sunt departe. Se poate rezolva problema cu sisemul virtual VMOS, dar este un Android vechi și nu merg toate. Singura variantă care merge este restaurarea telefonului din backp-up-ul unui chinez, practic nu știi în mâinile cui îți pui datele. Se poate face, dar cu riscuri maxime.

Altfel, este un telefon bun, bine făcut, premium, probabil cea mai bună cameră foto pe un telefon. Dar nu merită cumpărat acum.

Galerie foto