Am testat Huawei P40 Lite, modelul mai accesibil lansat pe piața din România cu un preț foarte bun. Este un smartphone bine dotat și au apărut noi soluții pentru instalarea aplicațiilor.
Sumar:
- Specificații tehnice
- Pro și contra
- Păreri
- Teste hardware
- Camere foto
- Husa Huawei P40 Lite
- Concluzii
- Galerie foto
Sumarul articolului:
Specificații Huawei P40 Lite
Display: 6,4 inch, Full HD+
Procesor: HiSilicon Kirin 810 (2×2.27 GHz Cortex-A76 & 6×1.88 GHz Cortex-A55)
GPU: ARM Mali-G52 MP6
Memorie: 8 GB
Stocare: 128GB UFS 2.1
Camere foto: 48 + 8 + 2 + 2 megapixeli
Camera selfie: 16 megapixeli
OS: Android 10 / EMUI 10
Baterie: 4200mAh + SuperCharge 40W
Preț: 1.299 lei
Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul Huawei.
Pro și contra Huawei P40 Lite
Avantaje:
– dotări tehnice bune;
– design industrial modern;
– baterie mare și încărcare rapidă;
– camere foto bune;
– procesor bun inclusiv pentru jocuri;
– preț foarte bun;
Dezavantaje:
– o parte din aplicații rămân dificil de găsit;
Păreri Huawei P40 Lite
În fiecare an am căutat să prezint cele mai interesante modele smartphone prin raportul calitate/preț și aproape de fiecare dată terminalele P Lite au fost pe primele locuri în aceste clasamente. Nu face excepție nici P40 Lite, care impresionează prin aspect și dotări tehnice, la un nivel de preț foarte bun.
Modelul testat, cel de culoare verde (Crush Green) arată excepțional și dă clasă inclusiv terminalelor foarte scumpe. Dotările hardware sunt foarte bune, chiar și procesorul devine din ce în ce mai performant de la an la an. Dacă P9 Lite sau Huawei P10 Lite încă mai erau modele cu nuclee economice, deja la P30 Lite și P40 Lite vorbim de un procesor performant, capabil de jocuri video. Vedeți mai jos testele realizate cu el. Telefonul suportă și cea mai recentă tehnologie Huawei GPU Turbo, care adaugă reducerea latenței răspunsului tactil la lista lungă de îmbunătățiri centrate pe gaming, cum ar fi creșterea fps-urilor.
Camerele foto de pe spate sunt foarte bune, terminalul are un setup cu 4 camere foto, cea principală fiind de 48 de megapixeli. Este un senzor mare și dă rezultate foarte bune împreună cu sistemul de procesare Huawei și Inteligența Artificială. După cum știți, la acest capitol stau foarte bine, iar senzorul de 48 de megapixeli este unul performant și lăudat în teste. Camera ultra-wide este utilă, iar la acestea se adaugă o cameră macro de 2 megapixeli și senzorul de adâncime de câmp care s-a dovedit și el foarte util. Pe partea frontală are o cameră selfie de 16 megapixeli.
Bateria acestui model are 4.200 mAh, destul de mare, iar autonomia a ieșit bună, vedeți testele mai jos. De asemenea, are tehnologie de încărcare rapidă cu 40W, se poate încărca până la 70% în doar 30 de minute.
Mi-a plăcut că au pus și mufa clasică de căști (3.5 mm jack), dar și mufă de încărcare USB Type-C. Toate astea sunt disponbile la un nivel de preț destul de accesibil, la ora actuală prețul recomandat este 1.299 lei.
Aplicații și soluții noi
Știm contextul actual, iar Huawei nu are ce să facă din cauza interdicțiilor impuse de Trump. Dar în schimb au lucrat la aplicațiile prezente în Huawei App Gallery, precum și la alte soluții pentru a instala aplicațiile care nu sunt ușor de găsit.
Cea mai nouă soluție dezvoltată de comunitatea locală este MoreApps (http://download.moreapps.io/) și este disponibilă gratuit în App Gallery. Este o soluție inteligentă care vă ajută să navigați cu ușurință prin multitudinea de aplicații de top din întreaga lume pentru a le aduce în noul dispozitiv Android. Economisiți timp, descărcați aplicațiile de social media și le instalați în câteva minute.
MoreApps caută aplicațiile lipsă și vă ajută cu diferite link-uri de descărcare din diverse surse de încredere către aplicațiile preferate din fiecare țară. MoreApps oferă și o gamă largă de alte aplicații de pe care le puteți încerca. Și nu vă faceți griji, dacă nu găsiți nicio sursă de descărcare de încredere, aplicația vă oferă propuneri de aplicații similare sau alternative.
App Gallery are deja foarte multe aplicații românești, printre care Banca Transilvania, BCR, Pago, urmând ca în viitorul apropiat să fie incluse și aplicațiile de banking ING, BRD și Raiffeisen Bank. App Gallery conține aplicații din zona de știri și divertisment, precum Cinemagia, Știrile PRO TV, Digi 24, Biziday, Antena Play, Orange TV Go sau Telekom TV. Totodată, există și o varietate de aplicații integrate dedicate shopping-ului, precum Elefant sau Okazii.ro, cât și aplicații utilitare, printre care eJobs, BitDefender, Star Taxi sau 7Cloud. Recent, în App Gallery, a fost adăugată și aplicația Vodafone. În total, App Gallery conține peste 300 de aplicații românești și peste 20.000 de aplicații la nivel global.
În această perioadă, Huawei App Gallery acordă o atenție sporită și zonei de educație, astfel că platforma oferă consumatorilor aplicații locale care au devenit cunoscute și utilizate și la nivel global. De exemplu, există Brainly sau Kahoot, dar și multe aplicații de învățare a limbilor străine precum Learn English, French, German sau Japanese, dezvoltate de Meta Language Pro.
Huawei oferă suport tehnic pentru cumpărătorii Huawei P40 Lite și telefonic, contactând gratuit TelVerde Huawei 0800 400 896 sau prin canalele online de Live Chat și Email, care pot fi accesate de pe site-ul oficial Huawei.
Teste hardware și autonomie
Am realizat pe smartphone principalele teste benchmark și teste de autonomie. Procesorul s-a dovedit foarte bun pentru zona mid-range. Kirin 810 este produs pe 7 nanometri, ca și procesorul de top, dar are numai două nuclee de mare putere ARM Cortex-A76 la 2.27GHz, plus șase nuclee economice ARM Cortex-A55 la 1.88 GHz. Totuși, în testele de putere stă bine, atinge 300.000 de puncte în Antutu, este o performanță cu mult peste rezultatele pe care la aveau în trecut modelele Lite.
Autonomia a fost de 18 ore și 26 de minute, cea mai mare obținută de un terminal în testele realizate de mine. De obicei 15-16 ore este maximul atins, iar majoritatea telefoanelor rezistă mai puține ore. Menționez că am rulat testul cu setările normale, nu am activat Power Saving sau altceva, s-a adaptat folosind tehnologia AI probabil. Peste 18 ore de utilizare intensă cu ecranul aprins înseamnă că în mod normal ar trebui să treceți de două zile de utilizare fără încărcare, un rezultat respectabil.
Vedeți mai jos rezulatele testelor realizate.
Camera foto P40 Lite
Camera foto de pe spate este una foarte bună și folosește și ea tehnologia AI pentru a realiza imagini de calitate mai bună. Modulul de 48 de megapixeli are un format 1/2 inch, este unul dintre senzorii cei mai mari disponbili la ora actuală pe telefon. Are o lentilă wide de 26mm, iar apertura este F/2.0, pixelii sunt de 0.8 nanometri, dar se pot combina câte patru pentru a realiza capturi la o calitate mai mare, chiar și în condiții de luminozitate scăzută.
Am testat și camera ultra-wide, care are un senzor de 8 megapixeli (F/2.4). Vedeți mai jos câteva imagini realizate cu acest telefon. Din păcate, fără să ies din casă în situația actuală. Imaginile sunt micșorate pentru a le putea încărca pe blog, dar vă dați seama de calitatea lor.
Husa Huawei P40 Lite și accesorii
Chiar dacă este un telefon relativ iefin, vă recomand să protejați Huawei P40 Lite cu huse, folii de protecție și alte asemenea accesorii. Fără o astfel de protecție riscați să zgâriați terminalul, iar dacă vă cade pe gresie sau beton pot rămâne urme neplăcute. Spatele din plastic lucios prinde toate amprentele mâinii. Este suficientă și o simplă husă de silicon transparent, dar vă recomand în special huse care acoperă și partea cu ecranul, pentru siguranță mai mare. Găsiți toate modelele de huse pe Mobile Direct.
Dacă reușiți să păstrați telefonul în bune condiții, fără urme și semne pe el, atunci pe viitor îl veți putea vinde mai ușor când apare noul model și vreți să treceți la el.
Concluzii
Huawei P40 Lite este un telefon foarte bine dotat prin raportul calitate / preț. Aveți un procesor foarte performant, GPU puternic, capabil de cele mai intense jocuri video cu tehnologia GPU Turbo. Terminalul are destul RAM și stocare internă, bateria este mare și ține foarte mult. Are design modern, un ecran mare și cu margini subțiri și de asemenea un nivel de preț foarte competitiv. Acum știm cu toții contextul, unele aplicații se vor găsi greu. Huawei face eforturi constante să aducă pe terminal toate aplicațiile de care aveți nevoie.