Nokia 808 Pureview, telefonul cu cameră foto de 41 de megapixeli și platformă Symbian, a ajuns și la mine pentru câteva zile. Anunțat la Mobile World, în primăvară la Barcelona, terminalul a fost prezentat în România acum o lună. Am profitat de ocazie să-l scot din oraș și să fac poze pe coclauri. Apoi am comparat pozele făcute cu telefonul cu unele realizate cu DSLR, iPhone 4S și Samsung Galaxy S3. Să vedem ce a ieșit.
Update: prețul este de 2.699,99 lei.

Nokia 808 Pureview
Nokia 808 Pureview

Nokia 808 Pureview

Am spus de la început că este ciudat să lansezi smartphone-ul cu cea mai avansată tehnologie foto pe platforma Symbian, la care tocmai ai renunțat și ai pasat-o altei companii, pentru că vrei să te concentrezi pe Windows Phone. Probabil se lucra de mai mult timp la telefon și era păcat să-l abandoneze. Este un concept interesant, dedicat celor foarte pasionați de fotografie. Zic asta pentru că nu este un snapshot-phone, ci trebuie să umbli prin setări ca să iasă pozele bine.

Tehnologia foto este bună, senzorul mare, lentilele Carl Zeiss. Dar asta nu duce automat la poze mai bune, cum nici fotografiile Xperia S, cu senzorul de 12 megapixeli n-au ieșit perfect. Nokia în schimb are focus pe zona de touchscreen unde pui degetul, ceea ce este un avantaj. În schimb, la calitatea imaginii nu bate iPhone 4S sau Samsung Galaxy S3 pentru instantanee. La fotografii macro sau portrete ai un avantaj – poți face mai mult zoom pe detalii – deci probbil poți printa afișe după ele – mai mari ca la celelalte telefoane. Pentru un fotograf pasionat care nu are DSLR-ul mereu la îndemână (există?) – Nokia 808 Pureview este soluția perfectă pentru face poze pentru 500px.com. Adică fotografii, nu snapshot-uri.

Pro și contra Nokia 808

Mi-a plăcut la telefonul Nokia 808 PureView:

– pozele macro și portret;
– interfața Symbian Belle;
– viața bateriei;
– opțiunile de fotografie creativă;

Nu mi-a plăcut la Nokia 808 Pureview:
– nu fotografiază RAW;
– are platforma Symbian (unlock și activarea camerei durează 5 secunde);
– prețul exagerat de mare;
– faptul că este destul de gros și greu;

Cum fotografiază Nokia 808?

Simplu, foarte bine. Dar cei 41 de megapixeli nu înseamă că pozele tale vor ieși bine din prima. Sau că vor ieși fără zgomot. Senzorul cu mulți megapixeli și de dimensiuni foarte mari permite captarea de lumină și obținerea unor detalii mai fine. Dar trebuie să ai lumină și să aranjezi un pic setările. Pozele pe automat sau cu setările standard ies ok și atât. Pot ieși cu zgomot, culorile nu sunt perfecte. Dacă vă doriți un telefon care să fotografieze snapshot – ăla este iPhone 4S.

Să vedem niște poze.

1) Peisaj – l-am făcut cu Auto, cu modul Peisaj și cu setări manuale. Nu contează prea tare, detaliile din zare rămân neclare. Click pe thumbs pentru mărirea imaginii. Sunt micsorate automat, au pierdut un pic din calitate.

Peisaj - Nokia Lumia 808
Peisaj – Nokia Lumia 808

Peisaj 2 Nokia 606 Pureview
Peisaj 2 Nokia 606 Pureview

Iarba - Nokia 808 Pureview
Iarba – Nokia 808 Pureview

Macro 1 - Nokia 808 Pureview
Macro 1 – Nokia 808 Pureview

macro 2 - Nokia 808 Pureview
Macro 2 – Nokia 808 Pureview

 

Repet, la macro și la portrete se vede puterea senzorului, chiar dacă am micșorat acum pozele.

Să vedem poze comparative cu iPhone 4S și apoi Galaxy S3.

Peisaj - iPhone 4S
Peisaj – iPhone 4S

Peisaj 2 - iPhone 4S
Peisaj 2 – iPhone 4S

Iarba - iPhone 4s
Iarba – iPhone 4s

Macro - iPhone 4S
Macro – iPhone 4S

Macro 2 - iPhone 4S
Macro 2 – iPhone 4S

Galaxy S3 se descurcă onorabil, dar mai arde pozele sau ies întunecate fără lumină.

Peisaj - Samsung Galaxy S3
Peisaj – Samsung Galaxy S3

Peisaj 2 - Samsung Galaxy S3
Peisaj 2 – Samsung Galaxy S3

Iarba - Samsung Galaxy S3
Iarba – Samsung Galaxy S3

Macro - Samsung Galaxy S3
Macro – Samsung Galaxy S3

Macro 2 - Samsung Galaxy S3
Macro 2 – Samsung Galaxy S3

Poate ați vrea să comparați și cu DSLR?

Peisaj - Nikon D5100
Peisaj – Nikon D5100

Faceți voi o comparație și vă dați seama.

Mare păcat că Nokia 808 Pureview nu captează informația RAW – ar fi fost un DSLR al camerelor foto din telefoane. Am să detaliez un pic meniul foto.

Meniuri foto

Rămân la părerea că funcțiile sunt relativ limitate pentru o cameră atât de puternică. Ai trei variante: Auto, moduri prestabilite și trei moduri Creative.

Meniuri foto Nokia 808 Pureview
Meniuri foto Nokia 808 Pureview

La modurile creative poți controla contrastul, sharpness și mai ai câteva setări în Preferences. La meniul camerei mai poți seta White Balance cu soare, înnorat, incandescent, fluorescent sau Auto. Și Exposure Compensation dacă simți nevoia. De asemenea poți alege între 3 – 5 – 8 megapixeli sau full megapixeli. La capacitate maixmă, pozele sunt cu 38 de megapixeli la format 4:3 sau 34 de megapixeli la 16:9. Nu folosește niciodată toți megapixelii. Cea mai mare poză are vreo 17MB comprimată și 96BM în programul de editare foto. Deci sunt mari. Încă o dată păcat că nu există RAW, ar fi fost perfect pentru fotografi.

Filmarea Full HD este ok, dar a ieșit foarte tremurat. Am senzația că nu folosesc stabilizare deloc la filmare.

Concluzii

Nokia 808 Pureview este un telefon ok, chiar mi-a plăcut noua interfață Symbian Belle, probabil te descurci cu majoritatea activităților – mail, browser, social networking. La partea foto stă foarte bine, dar nu pentru amatori. Prețul de 3.100 de lei mi se pare foarte mare pentru acest telefon. Aștept versiunea Windows Phone / Lumia – cu speranța să vedem îmbunătățiri pe partea de cameră foto și stabilizare.

Prețul la eMAG este de 2.699,99 lei.

Galerie foto – poze cu 808 Pureview

[nggallery id=411]

Poze făcute cu 808

[nggallery id=413]