Am testat OnePlus Nord 4, terminalul midrange care vine să ofere funcții premium la un preț mai decent. Reușește să păstreze tradiția: are hardware puternic, are camere foto bune, autonomie ok. Dar a crescut prețul față de anul trecut, ceea ce nu va fi tocmai apreciat de utilizatori. Vestea bună este că va aduce 4 generații de Android și șase ani de actualizări de securitate.

Pro și contra OnePlus Nord 4

Avantaje:

  • design premium interesant;
  • hardware puternic;
  • camere foto bune;
  • autonomie decentă;
  • protecție la apă și praf;

Dezavantaje:

  • preț mai mare;
  • a pierdut a treia cameră;
  • cameră selfie slabă;

Detalii tehnice OnePlus Nord 4

Ecran: 6.74 inch, Fluid AMOLED, 2772×1240 px, 120Hz, HDR10+, 2150 nits
Procesor: Snapdragon 7+ Gen 3
GPU: Adreno 732
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 512 GB UFS 3.1
Camere foto: 50 + 8 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 162.6 x 75 x 8 mm
Greutate: 199.5 g
Baterie: 5500 mAh, 100W
OS: Android 14, OxygenOS 14.1
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4, USB Type-C 2.0, NFC, IP65
Preț: 2.999 lei
La eMAG primiți și un card cadou de 250 de lei plus căștile Nord Buds 3 Pro.

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 4.7]

Impresii după testare

Mi-a plăcut de la început seria Nord. Primul model combina hardware și elemente de flagship, cu camere și dotări de midrange. Era oferit la circa 2.200 de lei, preț care s-a menținut o perioadă. Am recomandat de asemenea Nord 2, iar anul trecut am fost fan Nord 3, foarte bună combinația de hardware și performanța oferită la acest preț. Mai mult, a scăzut repede ca preț, a ajuns pe la 1850 de lei, iar acum este pe la 1750. Foarte atractiv.

OnePlus Nord 4 vine din start cu un preț mai mare. Pleacă de la 3.000 de lei, un pic peste predecesorii săi. Trebuie spus că aduce și elemente mai premium. Carcasa sa este acum metalică (aluminiu), ceea ce îi conferă deja o senzație de premium. Îl face un pic mai greu, dar nu semnificativ.

Ecranul este similar cu anul trecut. Au adăugat acum o luminozitate mai puternică. Vezi mai bine în lumina soarelui. Dar îi lipsește în continuare o protecție cu sticlă rezistentă. Are rating IP65, ceea ce este mai bine decât nimic, dar avem astăzi multe telefoane cu IP68.

Procesorul este excelent. Qualcomm a ascuns un procesor Snapdragon 8 sub denumirea de 7. Deși celelalte din seria 7 aduc nuclee ARM mai slabe, acesta chiar are nucleul principal ARM Cortex-X4, la fel ca 8 Gen 3. Este la 2,8 GHz, un pic mai jos ca frecvență, dar asta asigură doar că nu se încinge și rulează totul mai fluent. Apoi are patru nuclee CPU Cortex-A720 tactate la până la 2,6GHz și trei Cortex-A520 tactate la 1.9 GHz. La 8 Gen 3 frecvențele sunt puțin mai sus la fiecare.

Snapdragon 7+ Gen 3 folosește o soluție Adreno cu 45% mai rapidă decât cea folosită cu predecesorul Gen 2 și totodată cu 5% mai eficientă în privința consumului de energie. Una peste alta este o soluție foarte bună. Scorurile sunt aproape de terminale de top, experiența este foarte bună.

În România pare să fie doar în varianta de 16 GB de RAM și 512 GB de stocare, iarăși un avantaj pentru consumator. Desigur, poate că era mai ieftină varianta de bază, dar contează și experiența.

Problema care apare este dacă ne uităm la dispozitive concurente. Parcă e mai atractiv OnePlus 12R. Cei de la Realme au de asemenea un competitor foarte atractiv: Realme GT6. Se pot alege și modele flagship din generații anterioare. Greu de decis.

Teste benchmark

Am fost foarte curios cu testele benchmark, iar OnePlus Nord 4 s-a descurcat foarte bine. Scorul din Antutu este de 1,22 milioane de puncte, aproape de flagship-uri. Pe Geekbench are 1000 single-core și aproape 4.000 multi-core. Nu este tocmai un campion, dar nu stă deloc rău pentru dotările astea. Nu este nici ăsta dedicat jocurilor video, dar se descurcă onorabil la orice.

Autonomia a fost foarte bună. Peste 16 ore în mod normal, ceea ce înseamnă că trece ziua de lucru fără probleme. Vedeți mai jos alte teste pe care le-am realizat pe el.

Camere foto

Au renunțat la camera de macro după ani de zile. Era oricum un senzor inutil, nu folosești 2 megapixeli când poți face poza aia cu senzorul principal sau cu ultrawide. Dar arată cumva ciudat cu doar două camere și ar fi fost relevant să aibă cameră telefoto. Cea de selfie este și ea acolo pentru a bifa pe listă. Nu e vreun senzor special, doar 16 megapixeli. La fel și ultrawide, este acum un senzor de 8 megapixeli, în vremea în care companiile pun deja 50 sau 64 de megapixeli pe aceste camere.

Dar de asemenea, trebuie spus că nu se descurcă rău. Pozele ies curate, culori normale, nu are aberații cromatice prea mari.
Vedeți mai jos imagini realizate cu telefonul.

Accesorii

Nici OnePlus nu mai pune în cutie încărcătorul și alte lucruri. Este o cutiuță foarte mică, doar pentru a proteja telefonul. Aveți nevoie să cumpărați voi un încărcător de 100W. Vă trebuie ceva și pentru mașină și vă recomand să folosiți husă de protecție și folie rezistentă pe ecran.

Concluzii

OnePlus Nord 4 păstrează tradiția de a oferi hardware puternic la un preț bun. Procesorul este surprinzător, aproape un Snapdragon 8 Gen 3 ascuns sub numele de 7+ Gen 3. Nu are scoruri maxime în teste și nu va performa în jocuri, dar experiența este foarte bună cu siguranță. Camerele foto sunt ok, dar senzorii mici și lipsa telefoto contează. Au mai crescut prețul, dar asta este și din cauză că vine cu 16GB RAM și 512GB de stocare. Adică doar în varianta de top. Poate fi cumpărat de pe eMAG.

Galerie foto