Am testat Oppo A98 5G, un telefon midrange de bază, dotat, arătos, dar care este plasat la un nivel de preț cam ridicat pentru ce oferă. Mi-a plăcut că păstrează mufa de căști 3.5 mm jack, dar și slotul de carduri microSD. Am fost însă surprins de faptul că nu are husă de protecție în cutie.


Pro și contra Oppo A98 5G

Avantaje:

  • cameră foto principală bună;
  • baterie mare cu încărcare rapidă;
  • design general plăcut;
  • stocare cu performanțe bune;
  • slot microSD și mufă de căști;

Dezavantaje:

Detalii tehnice Oppo A98 5G

Ecran: 6.72 inch, IPS LCD, 2400×1080 px, 120Hz, 680 nits max
Procesor: Snapdragon 695
GPU: Adreno 619
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 256 GB UFS 2.2 + microSD
Camere foto: 64 + 2+ 2 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 165.6 x 76.1 x 8.2 mm
Greutate: 195 gr
Baterie: 5.000 mAh, 67W
OS: Android 13, ColorOS 13.1
Tehnologii: USB Type-C 2.0, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1, dual SIM, 3.5 mm jack
Preț: 1.600 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 9 Media: 4]

Impresii după testare

Modelul nu este rău, putem spune că este un midrange de bază cu toate tehnologiile de care ai nevoie. Desigur, prima observație este legată de ecran. Are un LCD de 6.72 inch, cu rată de refresh 120Hz. Avantajul LCD este că este ferit de fenomenul burn-in care apare la celelalte tehnologii. Dezavantajul este că nu este foarte luminos, sub 700 de nits maximum. Iar acest lucru te afectează în special vara.

Procesorul este decent. Dacă te uiți strict la nivelul midrange există câteva modele ceva mai bune, dar cam toate sunt ceva mai scumpe. PE de altă parte nu este un model vechi și nu este nici prea lent. Este cam ultimul nivel pe care telefonul va fi acceptabil. Fără lag sau alte probleme, rulează orice aplicație. Se descurcă chiar și în o parte din jocuri.

Camera foto principală este bună. Senzorul de 64 de megapixeli se descurcă destul de bine în orice situație. Au o tehnologie foto destul de bună, deși Oppo în general fac singuri acești algoritmi. Camera selfie este de 32 de megapixeli, totul ok.

Bateria de 5.000 mAh, iar încărcarea rapidă este de 67W, destul de bine pentru midrange. Compania oferă în cutie și încărcător și cablu.

De-aici încolo, urmează criticile 🙂 Majoritatea rivalilor oferă deja ecrane AMOLED sau OLED la acest preț. Sunt tehnologii cu culori mai frumoase, contrast mai puternic, dar și eficiență energetică. Luminozitatea crescută vă ajută în soare direct.

Cei doi senzori foto de 2 megapixeli era mai util să fie eliminați de tot. Se putea pune măcar un ToF 3D pentru imagini mai bune. Sau altceva. În plus, există modele interesante de la competiție.

La acest nivel de preț avem acum și Galaxy A54 sau Sony Xperia 10V. Telefoane cu dotări similare, dar preț mai bun sunt Redmi Note 12 Pro sau chiar Realme 11 Pro. Un model anterior, Redmi Note 11 Pro 5G are fix aceleași dotări, doar că ecran Super AMOLED de 1200 nits, plus rating IP53 pentru rezistență la apă și praf. Iar prețul său este acum spre 1000 de lei.

Teste benchmark

Telefonul a obținut scoruri decente la teste, în limitele acestui nivel de preț. Pentru Geekbench este chiar decent, aproape 900 de puncte single-core și 2000 de puncte multi-core. La Antutu este sub 500.000 de puncte. Testul de autonomie nu a mers aproape deloc, era imediat închis când scade sub 20%, iar rezultatele finale nu se înregistrau. A mers testul odată dar nu cred că rezultatul de 9 ore este corect, cred că a fost viciat.

Camere foto

Accesorii

La orice achiziție, mică sau mare, vă recomand să cumpărați și accesoriile corespunzătoare. Telefonul nu are husă în cutie, așa că mai bine luați ceva online. Am găsit o sticlă securizată, care stă perfect pe ecran. Iar pentru modulul foto există de asemenea sticlă de protecție. Astfel, după ce vă plictisiți de telefon, va avea un ecran fără zgârieturi și modulul foto va arăta ca nou. Astfel se poate vinde sau obțineți mai mulți bani oricum pentru el.

Concluzii

Oppo A98 5G este un telefon bun, dotat și arătos. Dar este plasat acum la nivelul de preț unde există modele mai competitive de la alte branduri. Desigur, pentru fanii mărcii Oppo este o alegere foarte ok. Ca puncte minus: un ecran LCD, care nu este foarte luminos. Senzorii foto suplimentari sunt de 2 megapixeli. Dar în rest stau destul de bine. Păcat că nu are protecție la apă și praf (IP68 sau echivalent).

Galerie foto