Am testat Oppo Reno 3 Pro 5G, un smartphone premium, bun, bine făcut și bine dotat, disponibil la un preț destul de piperat. Totuși, este mult mai accesibil decât terminalele flagship din 2020 și este concurat mai mult de terminalele de top de anul trecut. De luat în calcul dacă doriți un terminal nou, dar nu foarte scump.

Am participat la o nouă serie Orange Smartphone Tester. Puteți cumpăra acest telefon direct din magazinul online al operatorului, de aici.

Pro și contra Oppo Reno 3 Pro 5G

Avantaje:

  • design modern, plăcut, premium;
  • dotări hardware peste medie;
  • performanță medie;
  • autonomie medie;
  • camera foto bună;

Dezavantaje:

  • rămâne destul de scump;
  • procesorul e limitat și autonomia putea fi mai mare;

Detalii tehnice Oppo Reno3 Pro 5G

Ecran: 6.5 inch, Full HD+, AMOLED, 90Hz , 500 nits
Procesor: Qualcomm Snapdragon 765G
GPU: Adreno 618
Memorie: 12GB RAM
Stocare: 256GB
Camera: 48 + 13 +8 + 2 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 159.4 x 72.4 x 7.7 mm
Greutate: 171 g
Baterie: 4.025 mAh + 30W
OS: Android 10 / Color OS 7
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, USB Type-C, NFC
Preț: 3.400 lei

Review Oppo Reno 3 Pro 5G

Este primul an în care am ocazia să testez produsele Oppo. Am scris despre acest brand de-a lungul anilor, țin minte când au inventat prima cameră rotativă, apoi au venit cu ideea camerei periscop. Văzusem la Mobile World unele modele, altele la IFA Berlin. Dar până acum nu avusesem ocazia să testez telefoanele lor. Primul testat în 2020 a fost Oppo Find X2, o surpriză plăcută, bine dotat, ca un adevărat flagship. Însă prețurile sunt relativ mari, deși trebuie să recunosc că toate marile branduri au produse mai scumpe anul acesta.

Noul model testat, Oppo Reno 3 Pro 5G, este mid-range spre zona premium. Mi-a plăcut încă de când l-am scos din cutie. Este bine realizat, premium, se simte plăcut în mână, stă comod și nu alunecă. Are dimensiunile perfecte, nu este prea mare sau prea greu. Eu aș fi preferat o baterie mai mare, dar să știți că este ok și cu 4.025 mAh, ține destul.

Are procesor bun, Qualcomm Snapragon 765G, un model inspirat de 865, dar are numai două nuclee de putere și șase economice, spre deosebire de modelul de top. Nu este extraordinar ca performanțe, iar cu autonomia s-a descurcat destul de greu. Aveam așteptări mai bune per-total de la el. Dar nu mă înțelegeți greșit, este un procesor bun și integrează modem 5G.

La capitolul RAM / stocare este în top cu 12 GB de RAM și 256GB de stocare internă, destul de rapidă, conform testelor realizate. Camerele foto sunt destul de bune, senzorul principal de 48 de megapixeli trece orice teste, fără să fie excepțional. Am făcut un test foto special rezultatele sunt bune. Mai ratează câteodată focusul, mai iese o poză mișcată, lucruri absolut normale. Să nu uităm că încă nu concrează cu Samsung sau Huawei pe partea de foto și video. Camera de zoom optic are doar 13 megapixeli și doar 2x, aș fi preferat minim 3x dacă nu 5x, bănuiesc că au lăsat funcția pentru modelele de top.  Camera ultra-wide este ok, de doar 8 megapixeli însă, iar ultimul senzor este alb-negru. Camera de selfie de 32 de megapixeli este relativ ok.

Bateria a ținut doar 13 ore cu ecranul aprins și procesorul turat. Mă așteptam la mai mult, alte modele flagship au ținut și 17 ore, dar să nu uităm că nu este focusul aici pe autonomie. În concluzie, un telefon bun, bine dotat, dar un cu un preț un pic cam mare. La 3.400 de lei găsiți modele flagship de anul trecut, mai performante și mai dotate.

Teste hardware

Procesorul Snapdragon 765G are un design deosebit, are un nucleu de top custom (Kryo 475 Prime) la 2.4 GHz și unul secundar Kryo 475 Gold la 2.2 GHz plus cele șase economice Kryo 475 Silver la 1.8 GHz. Spre comparație 865 are unul custom, trei de putere și patru economice, de unde rezultatele mult mai bune la capitolul performanțe. Procesorul integrează acceleratorul grafic Adreno 620, conceput pentru zona mid-range, este sub performanțele de la 865 (Adreno 650) și chiar de la 855 (Adreno 640).

Stocarea este prezentată oficial ca UFS 2.1, însă în testele de scriere/citire iese foarte bine, cu cifre comparabile cu telefoanele dotate cu UFS3.0. Vedeți mai jos și testele hardware, dar și cele de scriere/citire și autonomie realizate cu acest model.

Camerele foto

Cum spuneam mai sus, camera principală este bună, iar celelalte adăugate sunt opțiuni ok. Desigur, lipsește un senzor 3D ToF care ar fi ajutat. Camera alb-negru nu are o opțiune cu care să fie folosită, probabil are rolul de a ajuta la focus și înregistrarea corectă a imaginii. Senzorul de 48 de megapixeli este cel 1/2 inch, folosit la multe terminale mid-high end. Era interesant să aibă și celelalte opțiuni mai interesante, camerele de 8 megapixeli nu mai sunt de actualitate acum. Probabil un ultra-wide de 16 megapixeli și o cameră de zoom cu un senzor mai mare ar fi transformat acest telefon într-un hit. Dar probabil era mult mai scump. Camera de selfie de 32 de megapixeli este făcută mai mult pentru marketing, eu aș fi fost mai atent la rezultate, nu să aibă “mulți megapixeli”.

Vedeți mai jos ce-am putut să fac cu Oppo Reno 3 Pro, imaginile pe lumină bună ies perfecte, cele mai pe întuneric ies mai slăbuț. Dar după ce te obișnuiești cu telefonul vei face imagini din ce în ce mai bune.

Protecție pentru telefon

Dacă vă hotărâți să cumpărați un telefon de 3.400 de lei, sfatul meu este să apelați la huse și carcase de protecție. El are în cutie doar o husă transparentă din silicon, sunt bune și alea, dar nu o să reziste de exemplu cu cheia în buzunar. Sau cu monede de exemplu. Este el destul de rezistent, dar cu o husă flip cred că ar fi protejat mai bine. Din ce-am testat, am văzut și unele rezistente la căderi, folii care protejează ecranul de zgârieturi, cam tot ce-ai nevoie pentru a menține telefonul ferit. Din câte știu, la Orange există și o opțiune de asigurare, astfel încât dacă telefonul pățește ceva poate fi reparat și gratuit sau înlocuit în funcție de condițiile lor.

Concluzii

Oppo Reno 3 Pro 5G este unul dintre terminalele bune, care concurează modele flagship, dar fără a se ridica la nivelul lor. Nu are performanța cerută de acest nivel de preț la care este poziționat. Este bine făcut, bine dotat, arată excelent și se comportă bine în toate testele. Dar performanța este pe la jumătatea clasamentului, autonomia este mediocră, camerele foto sunt ok, nu excepționale. Deci are concurență foarte mare în partea telefoanelor foste flagship de anul trecut sau cu modele ieftine de anul acesta, gen Poco F2 Pro. Aș fi pus o baterie mai mare și camere mai dotate, poate un pic mai multă putere pentru procesor. Dacă vă place extraordinar acest model, recomandarea este să mai așteptați ieftinirea sau campaniile promoționale. Sau desigur, mergeți pe varianta cu rate la factură și atunci este mai ok.

Galerie foto