Am testat Realme C75, un telefon de bază cu autonomie bună. Are în mare parte dotări de midrange, dar un nivel de preț foarte bun. Procesorul este un pic vechi, iar la bateria atât de mare ar fi trebuit să aibă o autonomie mai mare. Dar este ok și așa față de multe alte terminale. Camerele foto sunt ok la acest preț.
Sumarul articolului:
Pro și contra Realme C75
Avantaje:
- autonomie bună;
- camere foto decente;
- nivel de preț decent;
- rezistent la apă/praf;
Dezavantaje:
- performanță de nivel entry;
- design clasic fără nimic special;
Detalii tehnice Realme C75
Ecran: 6.72 inch, IPS LCD, 90Hz, 690 nits, 2400×1080 pixeli, ArmorShell glass
Procesor: Mediatek Helio G92 Max (12 nm)
GPU: Mali-G52 MC2
Memorie: 8 GB RAM + 16 GB virtual
Stocare: 256 GB
Camere foto: 50 megapixeli, 1/2.88 ”
Selfie: 8 megapixeli
Dimensiuni: 165.7 x 76.2 x 8 mm
Greutate: 196 g
Baterie: 6.000 mAh + 45W
OS: Android 14, Realme UI 5.0
Tehnologii: Bluetooth 5.0, Wi-Fi ac, microSD, IP68/IP69, MIL-STD-810H
Preț: 1.175 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Mai multe detalii găsiți și pe site-ul oficial.
Impresii după testare
Realme continuă să meargă aici pe o rețetă clasică folosită la multe modele: dotări cât mai bune, la un nivel de preț cât mai mic. Dacă prețul de la lansare este 1.175 de lei, cam atât face și terminalul. Adică are unele lucruri interesante, dar în general este un model ieftin.
De remarcat la el: are rating IP68/IP69 pentru rezistența la apă și praf. De asemenea a obținut un rating de rezistență de nivel militar, MIL-STD-810H. Desigur, asta nu îl face la fel de rezistent precum un Honor Magic7 Lite, dar este printre telefoanele ieftine și rezistente.
Mai mult, are o baterie de 6.000 mAh și se încarcă precum unele flagship-uri: atinge 45W de încărcare pe fir. Este peste competiție, mai ales la acest nivel de preț. Însă comparat cu alte modele mai vechi de la Realme, nu mai ține chiar atât de bine. Acum doi ani, Realme C55 părea că ține mai bine. Au avut și modele care țineau excelent cu baterie de 5.000 mAh. După Motorola, rămăseseră brandul cu cea mai bună autonomie. Dar nu și la acest model.
Probabil toate problemele, atât de performanță, cât și de autonomie, pleacă de la procesor. MediaTek Helio G92 Max dispune de un procesor octa-core cu două nuclee Arm mari, care funcționează la viteze de până la 2 GHz. Dacă țineți minte, v-am tot explicat, chiar și procesoarele midrange sau entry level pot fi bune, dacă au GHz. Peste 2,5GHz este ideal. Cele de 3,0GHz sunt de preferat. Gândiți-vă că liderul industriei la ora actuală are nuclee de putere la 4,47GHz. Dacă ne gândim la 2,0GHz, este o frecvență de nuclee economice. Se mișcă greu, are lag în orice, practic se târâie.
Mai mult, este un procesor realizat pe un proces de producție pe 12 nanometri. Acum, procesoarele moderne au atins 3 nanometri. Cele ieftine sunt pe 6 nanometri. Acest procesor, deși a fost anunțat în 2024, are tehnologia din 2017. Atunci producătorii treceau la 12 nanometri. Acest SoC include un accelerator grafic Mali-G52 MC2 din 2020, care nici el nu este foarte răsărit. Combinat cu 8GB de RAM și 256 GB de stocare lentă, se mișcă destul de slab. Dar nu trebuie uitat că vorbim despre un telefon ieftin, așa că nu e nimic ieșit din comun aici.
La acest nivel de preț se găsesc deja modele midrange de anul trecut. De exemplu Redmi Note 13 Pro 5G. Sau un model bun din 2023, respectiv Moto G84. Redmi are un procesor ceva mai rapid, Moto cam la fel. Dar există competiție și ai de unde alege.
Teste benchmark
Am încercat pe Realme C75 majoritatea testelor pe care le fac de obicei. Deși are procesor lent și baterie de 6.000 mAh, telefonul a ținut doar 15 ore și 30 de minute de utilizare. Mi se pare ok, dar slab pentru istoricul brandului. Aveau modele care au ținut 20 sau chiar 24 de ore din cutie, fără alte setări. Cu maxim de Power Saving, modelul ține puțin peste 17 ore, adică mai bine, dar în contextul nostru tot slab.
Pe partea de putere are și el mod de performanță. Altfel mai limitează din procesor când se încinge. Cu tot modul de performanță activat, scorul single-core a fost 440, iar multi-core 1.400. Cu mult sub potențialul unui midrange. În Antutu a ajuns abia la 281.000 de puncte. Ca performanțe Redmi Note 13 Pro este cu mult peste el.
Vedeți mai jos testele realizate.
Camere foto
Camera foto principală are 50 de megapixeli. Deși pare că are o a doua cameră foto, Realme nu comunică ce este cu acel senzor. Nici dacă e foto, nici dacă este pentru adâncime, nici dacă este de decor. Probabil ultima variantă. Camera principală este ok, ținând cont că este un senzor de 50 de megapixeli cu format 1/2,8 inch. Adică foarte mic, probabil ultrawide pe un telefon normal. Folosesc algoritmi AI și imaginile arată decent ținând cont de specificații. Senzorul de selfie este de 8 megapixeli, se descurcă ok.
Vedeți mai jos imagini realizate cu telefonul.
Concluzii
Realme C75 este un telefon de bază, ieftin, care se descurcă. Dar pentru a fi cu adevărat atractiv, trebuie așteptat să se mai ieftinească. Prețul de acum, de circa 1.175 lei, vă permite să cumpărați modele mai performante, care măcar se mișcă bine, poate au și opțiuni foto mai avansate. Totul este să fiți atenți la detalii.