Despre Galaxy S și schimbarea de paradigmă

Seria Samsung Galaxy S a fost lansată în anul 2010, în ideea de a produce un flagship global care să concureze cu cele mai bune terminale de pe piață, în speță cu iPhone. Și așa a fost, timp de ani de zile Samsung a dominat piața de terminale flagship cu Android.

În mod tradițional Samsung punea pe Galaxy S cele mai bune tehnologii din anul în curs. Cel mai bun procesor, cele mai bune camere foto, cele mai noi tehnologii de încărcare, cele mai bune ecrane realizate de Samsung Display.

Însă, în ultimii ani, compania sud-coreeană a scăzut foarte mult standardul pentru terminalele flagship de bază, modelul simplu Galaxy S și modelul Galaxy S Plus. Deși inițial toate trei modelele erau relativ identice având același procesor, ecran, camere foto și diferind doar prin dimensiuni și baterie, paradigma s-a schimbat.

De exemplu, acum doi ani, aveam un S10 flagship și un Galaxy S10 Plus foarte bun. Modelul 10+ era vârful de gamă dinaintea Ultra, nu vreun telefon cu specificații slabe. Apoi tradiția s-a rupt cumva.

ads

Anul trecut Galaxy S20 simplu a fost un model mai degrabă midrange decât flagship. Cu ecran mai slab, cu spate din plastic cu camere mai slabe și o baterie mică. Însă 2020 a adus un Galaxy s20 Plus cu dotări similare cu Ultra, ecran foarte bun, procesor bun și baterie mare, dar cu diferențe la camere de foto. Ei bine situația se complică în 2021.

Deși S21 simplu rămâne la un nivel destul de basic, Galaxy S21 Plus are și el ecranul mai prost și camerele foto mai slabe. La care se adaugă foarte multe probleme. Procesorul se încinge și merge din ce în ce mai lent. Bateria ține bine, dar dacă se încinge se consumă mai rapid, iar încărcarea “Fast Charge” este foarte lentă. Nu are card Micro SD, nu are mufa de căști nu mai are încărcător și căști în cutie. Dar păstrează prețul destul de mare al modelelor Plus.

Samsung Galaxy S21+ (SM-G996BDS)

Păreri despre Galaxy S21+

Nu mă înțelegeți greșit, nu este un model rău. Dar Samsung a făcut multe compromisuri și menținerea unui preț foarte ridicat pare o eroare strategică. Ar trebui poziționat ca flagship-killer și pus la un preț normal, gen 700 de euro. Părerea mea.

Da, are un design excepțional. Era bun design-ul și la seria anterioară. Era de admirat și arăta foarte bine. Acum l-au rafinat și arată mult mai bine. Culorile sunt mult mai bune. Galaxy S21+ nu este din plastic precum S21 simplu, ci are spatele dintr-o sticlă ranforsată (noul Gorilla Glass Victus). Nu prea se pun amprentele pe spate, nu este tocmai lucios, ci mai degrabă mat. Oricum, arată bine. Marginile sunt metalice, șasiul din aluminiu.

Ecranul este decent. Doar rezoluția FHD+ este un minus. Anul trecut aveau Dynamic AMOLED 2x cu rezoluție 3200×440 pixeli. Desigur, la rezoluția maximă cu rată de refresh 120Hz bateria se duce mâncând pământul. Dar nu era un motiv să schimbi display-ul cu unul mai slab. Acum S21+ are 2400×1080 pixeli, precum modelele mid-range de la Samsung. Păcat. Într-adevăr, are rata de refresh 120Hz, are tehnologie HDR10+, plus o luminozitate excelentă 1300 nits (peak). Singurul motiv de downgrade este pentru a crește autonomia. Dar pentru unii va fi un mare minus.

Procesorul este puternic. Dacă scoți telefonul afară, la 0 grade, se simte toată puterea noului procesor. Scorurile din teste sunt mari, totul merge perfect. Dacă faci însă testele într-o cameră normală, situația se schimbă dramatic. Cum trece de 40 de grade Celsius, performanța scade, procesorul este limitat. Și se încinde de îndată ce îl pui la treabă. Foarte rapid se încinge, dar trebuie să recunosc că și răcirea este mai rapidă decât la alte modele. Dacă oprești tot în 30 de secunde revine la normal.

Camera foto este excelentă. Însă modulul principal de 64 de megapixeli este pus pe camera de zoom. Iar camera de zoom nu poate fi folosită clar la 64 de megapixeli. Nici nu are o lentilă de zoom clară. Dacă lentila principală este de 26 mm, cea de zoom este de 29 mm. Adică 1,1X zoom optic. Adică nimic. Când apeși pe buton sare direct la 3X, unde este un crop, un zoom digital, care pierde din calitate oricât ar nega responsabilii de marketing. Nu este optic. Pierde din calitate.

Autonomia maximă, cu Power Saving, luminozitate scăzută, locație, Bluetooth și Wireless închise, abia atinge 14,5 ore. Destul de puțin, oarecum similar cu Ultra de anul trecut. Dacă e folosit mai intens, în epoca Social Media, se va duce mai tare bateria. Pe filmare 8K a rezistat maxim 3,5 ore, apoi se golește bateria complet și se închide. Dar la filmarea 8K nu s-a încins chiar atât de tare precum la teste benchmark.