Samsung Galaxy S7 Edge este cu siguranță cel mai bun smartphone Android testat de mine în 2016. Da, este adevărat că îl deosebești cu greu de S6 Edge Plus, dar are o serie întreagă de îmbunătățiri, prima care îmi vine în minte este rezistența la lichide. Puterea de procesare, autonomia mai bună, camera foto, toate recomandă noul model. Desigur, cu prețul pe măsura funcțiilor. Este cel mai bun smartphone Android, cel puțin pînă în acest moment 🙂

Samsung Galaxy S7 Edge (13)De data asta terminalul Samsung Galaxy S7 Edge a ajuns la mine direct de la Samsung România.

Pro și contra Samsung Galaxy S7 Edge

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul ușor optimizat, curbura ecranului e mai atenuată și telefonul stă mai bine în mână;
– este subțire și stă bine în buzunar, e foarte ușor;
– autonomia a crescut observabil;
– camera foto este foarte bună, inclusiv în lumină slabă;
– puterea de procesare este foarte mare;
– nu are lag în interfață, în aplicații sau jocuri video;
– nu se încinge ca modelele precedente, devine mai cald, dar nu frige;
– se poate schimba SIM-ul fără restart;

Rămâne de discutat:
– versiunea Exynos nu este cea mai performantă;
– prețul rămâne mare, 3.700 lei la 32GB;
– există lag în aplicațiile care necesită net, deși am 4G și WiFi puternic;
– USB 2.0 face transferul de fișiere prin cablu foarte greoi;
– redarea 4K se face tot sacadat, încă;

Samsung Galaxy S7 Edge - sub apa - underwater (13)
O mini-galerie cu ecranul excelent al terminalului, cu poze și filme 4K…

Despre seria Samsung Galaxy

Nici eu nu-mi dau seama cum au trecut atât de repede șase ani. Îmi aduc aminte de prima întâlnire cu Samsung Galaxy S, modelul care avea să schimbe soarta și parcursul companiei Samsung. Da, era făcut să concureze iPhone, da, poate este inspirat de iPhone, dar a fost un super-telefon în 2010. Pînă atunci Samsung erau un jucător de nișă pe telefoane mobile, vindeau mult modelele cu clapetă și terminale mai ieftine decât Nokia, dar nu aveau imaginea de mare jucător. În 2009 când oficialii Samsung ne spuneau că vor depăși Nokia delegația românească a izbucnit în râs… Dar Galaxy S a schimbat jocul, la fel cum iPhone a relansat Apple pe toate planurile. Și Samsung au nimerit-o un an mai târziu și cu Note, de unde și un adevărat boom al vânzărilor ulterior.

Cred că Samsung Galaxy S2 a fost cea mai mare actualizare față de generația anterioară, mai mult decât a reușit Apple la acea vreme să aducă 4S comparat cu 4. De-aia și Galaxy S2 a adus super-mega succes și vânzări record pentru Samsung. Și să nu uităm de Galaxy Nexus, care a contribuit la creșterea brandului. Deja la Galaxy S3 a început să se instaleze apatia, iar S4 a fost bun, dar nu atât de căutat. Galaxy S5 a relansat un pic jocurile, avea USB 3.0 și era rezistent la apă… Apoi S6 a fost simpatic ca design, dar nu avea card microSD și nici rezistență, nici noul USB, nimic. Mi-a plăcut anul trecut S6 Edge tocmai din cauza formatului, iar apoi Samsung Galaxy S6 Edge Plus. În ultimii ani seria Edge a salvat Samsung și decizia de aborda acest design curajos, care a prins mai tare decât LG Flex. Teoretic curbura de la Flex este cea naturală, în care te uiți la telefon ca la televizor. Dar în realitate, curbura de la Edge a fost dorită de utilizatori, datorită aspectului, nu datorită funcționalității. Anul acesta Samsung rezolvă iar aproape toate problemele, iar designul este foarte bun. Am testat Samsung Galaxy S7 Edge și cred că va avea mai mare succes și vânzări mai bune decât S7 simplu, care este mai mic și mai urâțel.

Samsung Galaxy S7 Edge - sub apa - underwater (32)

Experiența cu Galaxy S7 Edge

Telefonul are acel *factor wow* de cum îl scoți din cutie. Am nimerit și varianta Gold Platinum, strălucitor exact ca un produs fashion de lux. E drept că pe partea aurie rămân vizibile toate amprentele și trebuie să-l lustruiești continuu ca să arate foarte bine, dar ca alegere, cred că este o variantă potrivită pentru cei din companii și zona creativă, digitală, multimedia, fashion. Există și Silver pentru doritori, dar și Alb, eu personal însă aș alege o variantă pe negru, mai clasică, mai puțin strălucitoare. Însă eu nu sunt în targetul vizat 🙂

Cum spuneam, îmi place modul de realizare, marginile au fost ajustate să nu le mai simți „ascuțite”, iar telefonul stă bine în mână. Este comod de ținut și îl poți utiliza fără probleme cu o mână. Deși are aceeași dimensiune de ecran, mie mi s-a părut mai compact, mai comod de utilizat decât iPhone 6 Plus cu care am petrecut mult timp. De fapt, 2016 este primul an în care simt nevoia să renunț la iPhone și vreau să revin la Android, în ciuda amenințărilor informatice tot mai răspândite. Samsung oferă și sistemul de securizare Knox, deci mă simt ok cu el. Am trecut de la Android la iPhone după ce s-a lansat iPhone 6. Pînă atunci am utilizat Note 2, Note 3 și Galaxy S4, S5. Dar odată cu i6, seria nouă Apple a devenit foarte atractivă. Recunosc, aștept și iPhone 7, măcar să vedem care sunt noile funcții sau îmbunătățiri aduse. Dar sunt atras de S6 Edge Plus sau de S7 Edge, cred că unul dintre ele va deveni terminalul meu pe 2016. Sau poate LG G5, HTC 10, Huawei Mate 8. Încă nu am luat o decizie clară, dar sunt atras de Android.

Din punct de vedere tehnic este un terminal bun, s-au îmbunătățit cam toate aspectele, chiar dacă îl comparăm cu S6 Edge+ de anul anterior, este superior. Pe de altă parte, nu este cel mai puternic smartpone, cel puțin nu varianta ajunsă oficial în Europa. Anul ăsta Samsung face iar două versiuni, una cu Qualcomm Snapdragon 820 pentru Statele Unite, una cu Exynos pentru Europa și restul lumii. Scorurile sunt apropiate, dar Snapdragon 820 are scor mai mare. Vă prezint mai jos testele la care l-am supus pe S7, eu cred că acum LG G5 este cel mai performant din punct de vedere hardware, dar au o problemă de design, schimbând complet design-ul față de generația 4.

Autonomia s-a schimbat în bine, anul trecut la S6 Edge Plus chiar mă plângeam în review legat de autonomie. Acum nu mai este cazul. Eu l-am tot forjat în teste hardware și jocuri video, dar dupămasa tot ajung cu peste 20%, oricum fără să apelez la Power Saving sau ceva. Folosind terminalul rațional, sunt convins că ține mult și bine. Dau exemplu de astăzi: trezit de la 6-30, la 14-00 am 63% din baterie , chiar dacă mă mai joc câteva ore, tot trec de ora 18-00 cu autonomie 20%. Apoi cu Power Saving mai trec 2 ore, apoi pun Ultra Power Saving și mă ține pînă ajung acasă fără probleme. Oricum, cred că are 20-30% peste S6 Edge Plus, dacă nu chiar mai mult. E și combinația de ecran mai mic (5.5 inch vs 5.7 inch la Edge+), dar și baterie mai mare, 3600 mAh la S7 Edge, doar 3.000 Mah la S6 Edge Plus.

Rezistența la apă este un lucru bun, nu te mai ferești să scoți telefonul dacă plouă sau dacă ești la piscină sau pe malul mării. Dacă nu intră apă, nu va intra nici praf, cum intra în K Zoom de exemplu. Oricum, este un avantaj pentru utilizator. Să aveți atenție la reclamele care spun că poți face poze sau filmări sub apă. Garanția acoperă doar scufundarea pînă la 1.5 metri, timp de maxim 30 de minute. Nu în mare, în apă sărată, nu în piscine de 3 metri, nu stat 1 oră sub apă. Mare atenție, altfel vor fi iar discuții.

Camera foto este excelentă. Eu personal, mă temeam că trecerea la 12 megapixeli va avea un impact asupra imaginilor, că nu vor fi la fel de clare, că nu vor avea profunzime. Dar nu este așa, noul senzor foto este foarte bun, iar pixelii mai mari captează mai bine lumina, așa că ies poze mai bune pe întuneric. Am pus mai jos fotografii realizate cu el și revin cu un clip video.

Samsung Galaxy S7 Edge (8)

Teste de performanță

Am supus telefonul la o mulțime de teste, unele care se numără printre cele mai populare din ultimii doi ani. Antutu, 3DMark, GeekBench, GFxbench, Vellamo, PCMark. De asemenea, am încercat cu Aida64 și cu CPUZ să aflu mai multe despre procesor, mi se pare unul interesant. De exemplu, fără să faci nimic pe telefon nucleele stau (la relanti cum ar veni) la 442 MHz. Două nuclee apar „sleeping” dacă nu ai nevoie de ele, iar celelalte urcă pe măsură ce utilizezi ceva. Maximum atins pare să fie 2.600 MHz, sunt 4 nuclee de performanță. Cele de autonomie, Cortex-A53 ajung la 1.586 MHz doar. Samsung a dat ceva detalii despre Exynos 8890 Octa, dar încă nu avem chiar toate specificațiile, presupun că se tem să nu fie copiați. Utilizarea procesorului în perioada de stand-by stă între 3% și 12%, dar cum pornești aplicațiile „sare în sus”.

 

Cum spuneam, nu este cel mai performant model din 2016. Apare în teste pe primul loc acum, dar asta pentru că realizatorii testelor se joacă cu scorurile. Știm că Snapdragon 820 are 130-135.000 de puncte în Antutu. Eu am reușit să scot pe Antutu cu Exynos 125.000 în seara lansării, dar modelul avut la teste nu scoate peste 115.000. Nu știu cauzele, o fi limitări software, n-o fi versiunea finală am câteva teorii, dar nu pot să știu exact cauzele. Nu am făcut root ca să pot umbla la frecvențele procesorului să cresc artificial scorurile.

Cert este că S7 Edge este peste orice smartphone din 2015, cu excepția iPhone 6S, dar și acolo sunt discuții, terminalul Apple are o rezoluție mică, are alt OS, are alt tip de procesor și așa mai departe. Aplicația iOS poate că nu dă scorurile la fel precum cea de Android. Se poate discuta mult și bine pe tema asta.

Samsung Galaxy S7 Edge (21)

Trebuie spus și faptul că S7 Edge este în GFXBench sunt o groază de dispozitive cu scoruri mai mari ca performanțe grafice și în jocuri video. Avem Nvidia Shield TV, tableta Nvidia Shield, Xiaomi Mi5, Google Pixel C, iPhone 6S, Xperia Z5, iPad Pro, asta în funcție de testul realizat. E clar că tabletele și dispozitivele mai mari au un avantaj, dar Xiaomi Mi5 ? Telefonul Xiaomi are în Antutu 142.000 de puncte, fiind lider suprem, dar neconfirmat oficial.

Aș scrie trei rânduri despre sistemul de răcire. La evenimentul oficial de lansare, managerul diviziei mobile parcă a anunțat că are un nou sistem de răcire cu lichid, că e un gaz, care se evaporă, apoi se condensează, ceva SF. Recent, terminalul a fost demontat și testele au arătat că are un sistem de răcire bazat pe transferul de căldură printr-un „heatpipe” din cupru, o soluție folosită la computere, cuprul preia căldura de la procesor și o disipează în șasiul metalic al terminalului. Da, este cald la procesare intensă, dar nu mai frige ca unele terminale de top din 2015.

Camera foto + video

Am făcut două albume separate, unul cu poze de zi și unul cu poze de noapte. Am pus o filmare în 4K și o filmare de seară, test de fotografie și filmare sub apă.

Poze de zi:

Poze de noapte, nu prea mi-au ieșit…

Gear VR + Galaxy S7 Edge

Am avut norocul să fiu printre cei care au descoperit Gear VR în evenimentul cu Mark Zuckerberg, așa că acum am head-set-ul Gear VR acasă. Dacă aveți întrebări despre Gear VR, le aștept cu plăcere. Prima ar fi: merită banii? Păi, teoretic, la 99 de euro sau gratuit la pachet cu S7 sigur că merită. Practic, este complicat. Ce să faci practic cu el? Există acum fotografii la 360 de grade, filme la 360 de grade și jocuri video. Pui telefonul în suportul din ochelar – vedeți cum în pozele mai jos. Pui ochelarii pe cap și poți juca sau poți vizita virtual locuri interesante. Gear VR are un mic lag doar la pornirea aplicațiilor, apoi totul este ok. Te obișnuiești rapid cu comenzile, deși touch-pad-ul nu este cea mai bună variantă. Aș preferea un controller, cred că se găsesc pe net unele cu Bluetooth. Joci mai bine cu mâinile decât cu touchpadul integrat în ochelar. Grafica e bună și sunt jocuri și filme interesante, unele cam scumpe, altele ok. Dar cea mai mare problemă rămâne faptul că te poți lovi în casă. Dacă nu ești atent dai peste scaune, peste ușă, peste alte obiecte, fie unele contondente sau care pot cădea și să se spargă. Trebuie să fiți atenți unde și cum jucați sau vizionați materialele. Cum spuneam la articolele despre VR, creierul e ușor de păcălit, chiar te crezi în mijlocul acțiunii, simți că se întâmplă ceva, te ferești de lovituri sau altele asemenea. Cred că VR va prinde la gameri. Mai cred că Samsung a păstrat mufa USB 2.0 pentru Galaxy S7 doar din cauză că era nevoie de ea la Gear VR. Altfel, ar fi adus tehnologia mai nouă.
Mai repet o dată, dacă aveți întrebări despre Gear VR sunt aici.

 

Accesorii

Cred că vă repet asta la fiecare review cu un smartphone de top: dacă luați un terminal scump, cumpărați huse, carcase, folii de protecție, încărcătoare speciale, accesorii. Intrați pe MobileDirect.ro și găsiți acolo pentru S7 și S7 Edge orice vă trebuie. Am testat o husă specială pentru Edge, care îl protejează bine, scrie pe ea că demagnetizează cardurile, așa că trebuie folosită cu atenție. Dar pentru a feri terminalul de zgârieturi este foarte ok. De asemenea, la căderi este un pic mai bine protejat. S7 Edge stă bine la capitolul rezistență, fiind rezistent la apă, piesele sunt bine lipite în interior și protejate cu un strat special. Deci ar trebui măcar teoretic să reziste mai bine la căderi. Folie pe ecran? Nu știu ce să zic, eu nu aș pune, prefer husa flipcover sau smart cover. Am testat și una transparentă, care te lasă să vezi informațiile de pe ecranul always-on. Am pus și o protecție din pastic transparent, dar cu ea stau cu stress că va cădea pe ecran și e poate lovi. Nu sunt sigur dacă protejează perfect ecranul, așa că am lăsat-o deoparte.

Concluzii

Samsung Galaxy S7 Edge este cel mai spectaculos terminal pe care l-am testat în 2016. Sigur, aștept noul LG G5, aștept Mate 8 sau chiar noul HTC 10. Dar deocamdată este cel mai bun terminal testat de mine. Merită actualizarea? Înainte am avut 6 Plus și apoi 6S, aș renunța la iPhone pentru S7, nu mi se pare o trecere dificilă. Sunt câteva aspecte pe care le-am trecut în lista de la Pro și Contra care m-ar face să mă gândesc mai mult privind schimbarea. Dacă ar fi să aleg fără restricții de buget, aș merge pe 6S Plus de 64GB. Totuși, S7 Edge arată mai bine și are slot de carduri microSD. Are avantajele lui. Dacă aș fi fan Samsung, aș alege din prima S7 Edge, este cel mai bun. Dacă aș fi fan Android, la fel. Nu ai cu ce să-l compari la ora actuală. Dacă v-am convins deja, îl puteți cumpăra de aici.

Galerie foto