Am fost ieri în sala în care Mark Zuckerberg și-a făcut intrarea pe scenă în timp ce noi eram conectați la VR. Azi, am fost alături de will.i.am la lansarea Aneeda, un asistent digital, deocamdată disponibil pe smartwatch-ul Dial, care te scapă de nevoia de a apăsa butoane vreodată. Pe Mark nu l-am văzut în backstage, pe will.i.am da. Vorbea cu Aneeda, îi răspundea, făcea chestii. Dar să vă povestesc ce și cum.
Mă scuzați că am fost emoționat și nu mi-am făcut selfie nici cu Willie, nici cu Mark.
Dacă Mark vorbit ieri despre revoluția VR și despre modul în care video 360 și ochelarii smart ne vor schimba viața: munca și colaborarea, divertismentul și timpul liber, astăzi am trăit o nouă revoluție. Dacă sunteți fani SF știți bine la ce mă refer. Matrix, Star Trek, Jocul lui Ender, toate devin realitate. Pînă la Star Wars mai e doar un pas. De fapt, mă gândeam, peste vreo 10.000 de ani – pe vremea când lua naștere Imperiul lui Asimov, se va studia la școală cum unul Mark, care a făcut o rețea socială pentru toată lumea, a intrat într-o sală cu 3.500 de oameni conectați la VR simultan. Și că, tot atunci, will.i.am a demonstrat faptul că n-ai nevoie de smartphone, tabletă sau laptop, nici măcar de un asistent uman, pentru a face orice. Inclusiv conversație. A vorbit cu Aneeda chiar și în slang și l-a înțeles ok.
Apropo de SF, intrarea lui Mark nu este comparabilă cu reclama Apple 1984 dintr-un singur motiv: acolo cel care intra în sală, o făcea pentru a-i elibera pe sărmanii asupriți. Aici, tocmai invers 🙂
Spectacolul lui will.i.am a fost total și am considerat, cum ar fi făcut-o oricare dintre noi, că este un spectacol. Dar nu a fost, pentru că backstage… În aceeași cameră cu el, cu Claudia Nemat de la DT și cu echipa de PR, sub 10 oameni în total, am văzut că Willie folosea real ceasul. S-a retras și vorbea cu Aneeda despre ce treabă avea de rezolvat. Sigur, asta nu înseamnă că tehnologia este perfectă, că va ști să recunoască orice voce și că va ști să găsească orice ai tu nevoie instant. Am auzit și când Aneeda a spus clar că are nevoie de o conexiune mai bună pentru a răspunde la întrebare . Ideea în sine nu e nouă, atâta timp cât există Siri sau Google Now și multe alte variante. Cortana și Xperia Agent mai nou. Dar ideea nouă este că poți interacționa cu tehnologia fără ecrane și fără butoane. Deschide o nouă direcție pentru dispozitivele smart. Poate chiar una în care nu vom mai avea nevoie tot timpul de ecran, așa cum avem azi. Ca Jane din Ender’s Game sau Viki în I, robot… și ca multe alte personaje SF. Ei bine, nu mai vorbim de SF, vorbim despre tehnologie reală, existentă.
Tot azi, la standul Telekom am văzut un Tricoder real. Un dispozitiv smart care recunoaște automat substanțele, prin atingere și transmițând datele în cloud, poate identifica roci, metale, preparate, substanțe chimice, lichide. Este din Star Trek direct.
Acum doi ani, vă scriam că will.i.am face un smartwatch. Astăzi am văzut acel ceas, botezat Dial, funcțional, purtat de oficialii Telekom și de artist de asemenea. Va fi lansat comercial în curând.
Nu mai ai nevoie de smartphone, dar Dial are nevoie de conexiune de date non-stop. Va avea probabil SIM de date mobile și abonament, nu am detalii pe tema asta, dar este clar că așa va fi. Pentru că au spus clar că nu ai nevoie de date. Procesorul părea să fie de la Qualcomm, am văzut niște bannere ale lor la eveniment, dar nu am mai multe detalii.
De fapt, restul tehnologiei a trecut într-un con de umbră. Nu mai este despre GHZ, RAM, GB și MBPS, ci despre utilitate, despre o viață mai comodă. Nu cu ochii în ecran tot timpul.
Una din explicațiile lui Willie suna așa: cum îi spui unei mașini autonome care merge cu viteză pe autostradă să încetinească? Deschizi telefonul, deblochezi ecranul și apoi tragi pe slider viteza în jos? Sau pur și simplu îi spui să meargă mai încet? Este logic. Acum, depinde de implementare, de limbile vorbite de fiecare, de soluțiile găsite pentru o interacțiune naturală.
Întrebat de ce a numit asistentul Aneeda, nu altfel, a dat o explicație la fel de simplă. Dacă vrei ceva, spui în engleză I need a … Asta înseamnă de fapt Aneeda și cam ăsta e rostul asistentului digital.
Realitate virtuală, asistenți digitali, mașini autonome, spre asta merge tehnologia acum. Iar după cum știm, tehnologia poate evolua exponențial atunci când există interes și bani să se meargă acolo. Da, poate că 3D nu a prins la public cum și-au dorit marile companii, dar pare că video 360 e viitorul acum.
Mark Zuckerberg, apropo găsiți discursul său aici, a spus așa: străbunicii , când au avut primul copil, au notat în caiet. Bunicii, când au avut primul copil, au făcut o fotografie alb-negru. Părinții au făcut color, iar ei, au făcut un film. Copiii noștri când vor ajunge acolo vor face cel puțin un video 360 dacă nu chiar mai mult 🙂
Înapoi în viitor, cum ar veni. Industria tech chiar avea nevoie de ceva nou după ani de optimizări minore, bazate pe specificații. O fi VR? O fi asistentul digital? Poate că nu, dar, cu siguranță pașii ăștia vor duce mai departe spre noi destinații.