Am testat primul televizor LED 4K pe 2017, un Sony Bravia XE93, modelul de 55 de inch, cu Android TV. Japonezii au adoptat tehnologia OLED la concurență cu rivalii sud-coreeni, iar testele arată o calitate superioară a nivelului de negru. Totuși, imaginea perfectă mai are de așteptat.

Televizorul a ajuns la mine de la Sony, prin intermediul Smartpoint.

După cum știți, anul acesta Sony a lansat noile televizoare Bravia 4K HDR, respectiv seria A OLED și modelele X LED. Unul dintre modelele prezentate la evenimentul de la Budapesta a ajuns și la mine pentru review. La mine cel de 55 de inch nu încape în bibliotecă, maximum este 49 de inch, așa că a stat jos. Dar e perfect de privit de pe canapea 🙂

Televizorul Sony Bravia XE93 are nume de cod 55XE9305 și un preț pe măsura tehnologiilor oferite. Există și un model de 65 de inch în această serie. Noile modele oferă tehnologia HDR, care permite un contrast mai bun, un nivel de negru ridicat și o luminozitate mai ridicată, dar fără zone cu lumină prea puternică sau întuneric. HDR, o tehnologie venită din zona de foto, echilibrează imaginea pentru a obține cea mai bună calitate.

La ora actuală merită tot mai mult un televizor 4K pentru că avem tot mai mult conținut de calitate. În primul rând pe Youtube, pe Netflix sau Amazon, iar apoi pe console de jocuri precum PlayStation 4.

XE93 este cel mai accesibil model care oferă procesorul anului, X1 Extreme, construit special pentru conținut 4K HDR.

Tehnologia Slim Backlight Drive+ îmbunătățește calitatea negrului, panelul areo structură LED de tip quad și tehnologie de reglare și de amplificare a intensității, cu o luminozitate superioară și un contrast excepțional, furnizând de 10 ori mai mult contrast față de televizoarele LED convenționale. Am văzut și comparație cu un model OLED de la competiție, iar calitatea imaginii diferea puternic, în special negrul, într-o cameră fără lumină externă. Ne-am uitat să nu fie umblat la setări.

Cu o structură LED de tip quad și tehnologie de reglare și de amplificare a intensității, tehnologia oferă o luminozitate superioară și un contrast mai puternic, practic de 10 ori mai mult contrast XDR față de televizoarele LED convenționale. Televizorul XE93 include tehnologia Dolby Vision, formatul HDR dezvoltat de laboratoarele Dolby, pentru o experiență cinematografică.

Tehnologia X-tended Dynamic Range PRO îmbunătățește conținutul HDR și non-HDR prin amplificare și reglarea precisă a nivelurilor de iluminare din spate pentru fiecare zonă e ecranului cu un algoritm pentru iluminarea din spate. Nu lipsește nici Triluminous Display, îmbunătățit pentru acuratețea culorilor. Algoritmul 4K X-Reality PRO produce detalii unice folosind o bază de date pentru orice tip de conținut, cum ar fi transmisiuni TV, DVD, discuri Blu-ray, conținut video pe Internet și fotografii digitale.

Mi-a plăcut design-ul ultra-subțire, precum și tehnologia de ascundere a cablurilor cu capacele speciale. Este astfel ideal pentru montat pe perete sau pe diverse piese de mobilier. Dar țineți cont că are vreo 40 de kilograme, nu a fost foarte ușor de manevrat.

Este primul televizor cu Android TV care nu avea niciun fel de lag. Nici prin meniu, nici prin aplicații, nici prin schimbarea canalelor. Dar, televizorul Sony duce lipsă de o telecomandă mai bine gândită pentru utilizator.

Platforma Google permite accesarea Google Play, cu tot cu aplicații, filme, jocuri, muzică și altele. Meniul are un Content Bar care permite căutarea rapidă în timp ce vă uitați la transmisiunea TV. Nu mi-a plăcut faptul că nu există tastele Qwerty pe tastatură și trebuie să plimbi pe ecran, o experiență neplăcută. Sau în orice caz, e mai bine să folosești un smartphone compatibil și cu aplicația TV de la Sony pe post de telecomandă. Din fericire, se poate. Orice smartphone cu Android este binevenit. Nu am testat cu iPhone de data asta. Mi-a plăcut de altfel că am putut seta televizorul pe contul meu direct din telefon, fără alte probleme.

Calitatea imaginilor a fost incredibilă, am urmărit o grămadă de conținut de pe Youtube și din Google Play, se vede impecabil și fără nicio întrerupere. De data asta nu am avut ocazia să pun un joc video 4K, dar fac pariu că s-ar fi văzut excelent. O să fac experimentul cu altă ocazie.

Concluzii

Sony Bravia LED 4K XE93 55XE9305 este un televizor premium, destul de scump, dar poziționat sub vârfurile de gamă (seria A). Este practic cel mai ieftin model care are procesorul de top pentru imagine și Android TV, pentru o experiență completă. Dar este cel mai scump produs din seria XE. În general nu recomand produsele la acest nivel de preț, dar televizorul este o experiență aparte și merită o astfle de investiție. Chiar că cinematograf acasă, dar în plus ai și aplicațiile favorite de Android și jocuri video pe un ecran incredibil.

Galerie foto