Sony Cyber-shot DSC-QX10, mini-camera foto de atașat la un smartphone, mi-a lăsat o impresie foarte bună, deși pe-afară am citit multe păreri negative. Da, este scumpă și incomod de utilizat. Dar este mai comod de transportat decât orice cameră normală, iar rezultatele sunt comparabile. Adică ai multe avantaje și puține dezavantaje. Aș cumpăra așa ceva? Probabil că nu, dar eu nu sunt cumpărătorul tipic de gadgeturi. Concurează lentilele pentru smartphone? Da și nu, este comparabilă da, dar nu este doar o lentilă. Am să trec mai jos prin toate detaliile, cu obișnuitul “Pro și contra” la început.
Sony QX10 este o cameră foto doar că lipsită de ecran. În loc de display folosești ecranul smartphone-ului, chestie care a permis realizarea unei camere foto de dimensiuni relativ compacte. Are avantaje mari față de smartphone – senzor de dimensiuni mai mari, zoom optic integrat, stabilizare Steady-Shot și alte funcții și tehnologii foto speciale.
Pro și contra Sony QX10
Mi-a plăcut foarte mult:
– conectarea rapidă prin scanarea unui QR code;
– stă bine pe iPhone, îl ții ca pe orice aparat foto;
– face fotografii bune, 4,5-5MB, clare, culori Sony, foarte ok și la zoom mare;
– are zoom optic 10 foarte bun în călătorie;
– folosind Sony QX10 scapi de grija aparatului foto;
– integrează baterie și are autonomie mare;
– se poate ține pe mână cu o curea, strap sau cum îi zice;
– se poate conecta și la alte aplicații foto;
Care sunt problemele reale:
– este relativ scump, mai ales comparat cu alte accesorii foto (lentile, zoom-uri, tripod etc);
– de câte ori vrei să faci poze trebuie să conectezi aparatul la smartphone – să reconfirmi conexiunea și să deschizi aplicația care o recunoaște – incomod;
– imediat după capturarea unei imagini o salvează pe telefon, fapt care creează lag, dacă nu ești pe “burst” poți rata cadrul dorit;
– senzorul nu este foarte mare, ba chiar este de telefon (1/2.3″ – Z1, S4 zoom etc), iar asta se reflectă în calitate;
– aplicația oficială Play Memories e teribil de slabă și limitată;
– nefiind nici cameră, nici smartphone, este foarte ușor de uitat/pierdut;
Primele impresii în utilizare
Sony QX10 a fost o surpriză totală, eu prima oară am crezut că este doar un obiectiv dedicat celor care vor să facă poze mai bune cu terminalele Xperia. Dar s-a dovedit că nu este așa, este o cameră foto aproape completă, are senzorul său, procesor de imagine, lentilă. Merge cu aproape orice smartphone, dar cele cu NFC au avantajul că se conectează rapid la telefon. Faza cu adevărat interesantă este că permite realizarea unor fotografii de la distanță și vezi pe ecranul smartphone-ului exact ce vei fotografia.
Mi-a plăcut faptul că s-a conectat rapid și fără bătăile de cap pe care le aveam pînă acum cu setările unor accesorii. Mai ales cele Bluetooth fac astfel de probleme, dar aici nu a fost cazul. Conexiunea Wi-Fi este ok, transferul este rapid. Dar după ce faci o poză, el o transmite pe telefon imediat, iar acest lucru durează cam 5-10 secunde. Practic dacă vrei să surprinzi ceva trebuie să fotografiezi la rafală, dar asta înseamnă că după ce face cadrele vei aștepta și mai mult să le transfere. Mi s-a părut un pic mai bună experiența cu aplicația Camera 360 care are în actualizările recente un meniu dedicat QX10 și care oferă de asemenea mai multe opțiuni pentru fotografiere și filmare. Dacă pozele au fost ok, filmarea e cam tremurată și se aude zgomot, deci nu e tocmai punctul forte al acestui gadget.
Fotografia la lumină slabă are o calitate mai bună decât cea făcută direct cu telefonul. Cred că contează lentila Sony și procesorul de imagine. Nu am avut posibilitatea să compar direct pozele făcute cu QX10 și Z1, dar cred că diferența de lentilă se simte.
Pentru a găsi mufa USB integrată, prin care se și încarcă, a trebuit să mă chinui puțin, este acoperită (*note to self: RTFM). De încăcat, s-a încărcat relativ repede și am făcut câteva sute de poze fără să aibă nevoie de reîncărcare. Dacă o ții montată mereu pe telefon – de exemplu într-o vacanță sau deplasare – e mai ușor de folosit. Dacă ești în oraș și trebuie să o montezi într-una și să o scoți când vorbești la telefon sau stai pe net, devine o problemă. E obositor. Pentru transport are un sac de protecție, trebuie desfăcut și ăla – apoi montată camera, conectată și abia apoi faci poza dorită. În acest sens cred că s-au plâns oamenii. Aparatul foto este ok, te ajută. Dar e incomod de utilizat.
Într-o zi, într-un moment în care suna telefonul, l-am pus în mașină, în portiera din stânga. Eram acolo cu ușa deschisă și s-a întâmplat. Apoi am vorbit la telefon, iar peste o oră am vrut să fac poze. Ia QX-ul de unde nu e – nu era în buzunar (unde l-am pus sigur!! sigur!!), nu era în geantă, nu era în portbagaj… După 30 de minute de groază în care eram sigur că l-am pierdut, am refăcut mental traseul și mi-am dat seama de încurcătură. Noroc că l-am găsit, totuși.
Ce aș îmbunătăți la el? L-aș face compatibil cu mai multe aplicații. Cu Instagram direct. Cu ce vor utilizatorii… Să zicem măcar primele 10 aplicații foto să fie compatibile. L-aș face să păstreze conexiunea, nu știu dacă se poate tehnic, dar se poate învăța din experiența head-set-urilor și sunt sigur că poate fi conectat mereu la smartphone.
Ca accesoriu smartphone ar trebui să fie… inobservabil. Subțire, să stea în buzunar. Senzor mai mare decât telefonul, lentilă mai bună. Cam atât. Probabil ar costa foarte mult 🙂
Specificațiile tehnice
Sony QX10 are un senzor CMOS Exmor R de 18,2 megapixeli, format 1/2.3″. Nu este cel mai mic format, dar nici cel mai bun (în acest moment QX100 pare mai interesant, dar să nu uităm că este mai voluminos). Sony exagerează cu megapixelii ca și ceilalți producători, în frunte cu Nokia și Samsung. Totuși, senzorii Sony sunt cei mai utilizați la ora actuală în industria foto și sunt foarte lăudați. Obiectivul Sony G (f/3.3-5.9) și zoom optic 10x poate fi comparat doar cu cel de la S4 Zoom, un terminal care mie nu mi-a plăcut. Stabilizatorul optic SteadyShot este bun, dar miști mâinile involuntar în lipsa unui grip bun, fără trepied, făcând pozele cu degetul pe ecran. Filmarea mi s-a părut tare tremurată.
Procesorul de imagine este BionZ de la Sony, de asemenea, unul foarte bun pentru ceea ce are de făcut. Am testat multe gadgeturi, dar calitatea imaginilor Sony rămâne una peste medie.
Aș mai spune că are cam 105 grame și dispune de un slot pentru carduri micro SD.
Concluzii
Sony Cyber-shot DSC-QX10 nu este un gadget perfect, dar nici un compromis oarecare. Este un concept nou și este bine că l-au făcut. O lentilă de iPhone se vinde și 100 de dolari, iar acest produs costă maxim 300. Nu este însă pentru toată lumea. Testați-l în magazinele specializate înainte de o eventuală achiziție. Îl găsiți aici la un preț sub 900 de lei (la data postării).
E facut de Sony, deci cu siguranta e de calitate. Ar fi genial daca l-ar face compatibil cu aplicatiile Social, de care ai pomenit tu si cu timpul poate l-ar putea face si ceva mai mic.
 
Mie char nu imi plac astfel de camere atasabile si chiar nu le vad rostul. Ce iPhone 5 face poze slabe? nu prea cred, s5 la fel, de xperia z nici nu mai vorbesc.
 
@iFlorin208: camera de smartphone are multe defecte, datorita faptului ca e cam mica. A scris Dan in inceputul articolului avantajele: “senzor de dimensiuni mai mari, zoom optic integrat, stabilizare Steady-Shot și alte funcții și tehnologii foto speciale.”