Sony Xperia 1 IV mi-a lăsat o impresie mai mult decât pozitivă. Este bine dotat, bine făcut și arată excelent. Însă rămân o serie de probleme legate de camerele foto pe care nu le-am putut trece cu vederea nici în 2022. Cert este că a patra generație este mai aproape de perfecțiune decât Xperia 1 III. Însă duce mai departe și chestiile neplăcute de la Xperia 1 II sau chiar primul Xperia 1. Să le luăm pe rând.

Pro și contra Sony Xperia 1 IV

Avantaje:

 • ecran luminos cu imagine foarte bună;
 • camere foto avansate cu multe tehnologii foto și video;
 • procesor puternic;
 • opțiuni pentru creatori: card microSD și mufă de căști;
 • rezistență la apă și praf IP68;

Dezavantaje:

 • preț foarte mare;
 • formatul 21:9 rămâne incomod;
 • senzori de 12 megapixeli și lipsa opțiunilor clare foto/video;

Detalii tehnice Sony Xperia 1 IV

Ecran: 6.5 inch OLED 21:9 4K HDR10
Procesor: Snapdragon 8 Gen 1
GPU: Adreno 730
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 GB + microSD
Camera: 12 + 12 + 12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 165 x 71 x 82 mm
Greutate: 185 gr
Baterie: 5.000 mAh + 30W
OS: Android 12
Tehnologii: IP65 / 68, USB-C, NFC
Preț: 6.599 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 15 Media: 4.7]

Impresii după testare

Sunt un fan vechi al terminalelor Sony Xperia. Le-am urmărit evoluția de-a lungul anilor și îmi place cum evoluează. Dar păstrează și încăpățânarea dintotdeauna. Formatul 21:9 prea îngust, greu de citit și incomod rămâne. Camerele de 12 megapixeli sunt tot acolo. Meniurile aplicațiilor foto/video nu sunt deloc prietenoase cu cei începători. Un exemplu banal: ca să filmezi în format 16:9 trebuie să utilizezi aplicația Photography Pro și nu Video Pro. Pe aplicația specială pentru video poți filma doar 21:9. Dar dacă vreau să filmez 32:9 pentru că sunt utilizator “pro”? Nu pot.

Legat de camere, sunt bune, imaginile ies clare, cu culori naturale. Însă oricât ai fi de pasionat de camerele foto Sony nu poți să nu observi că rivalii au camere de 108 megapixeli. Că se joacă combinând pixelii în super-pixeli uriași pentru a capta mai multă lumină. Au zoom optic de tip periscop. Au senzori de 1 inch ca dimensiune. Au stabilizare de tip gimball pentru filmări. Multe tehnologii pentru utilizatori profesioniști, dar pe care Xperia 1 IV nu le oferă. Cel mai mare senzor foto are doar 1/1.7 inch. Destul de modest. Ceilalți doi senzori sunt și mai mici, de 1/2.5 și de 1/3.5 inch. Există acum lansat oficial un smartphone Nubia care are trei camere de 64 de megapixeli fiecare. Xiaomi au modelul cu trei camere de 50 de megapixeli. Până și în cazul Apple se aude că vor trece la 48 de megapixeli.

Poate că la anul, la a cincea ediție Xperia 1, vom vedea senzori mai buni. Pentru mine, ecranul îngust este un mare obstacol. Nu mai văd așa bine aproape, literele sunt și mai mici, iconițele aplicațiilor sunt mai înghesuite. Da, poate că telefonul stă mai bine în mână sau buzunar. Dar prefer varianta mai mare. Mă bucur că, în fine, bateria este de 5.000 mAh. Deci avea loc totuși în corpul destul de îngust.

Din păcate, Snapdragon 8 Gen 1 consumă rapid energia. Unii spun că noul Snapdragon 8 Plus Gen 1 va reduce mai mult consumul, dar rămâne de văzut. Poate anul viitor Qualcomm va reuși un procesor cu consum energetic mai redus. Mă bucur că Xperia 1 IV a păstrat slotul de carduri de memorie și mufa de 3.5 mm jack, sunt esențiale pentru creatorii digitali care folosesc telefoane. Însă și prețul final este foarte mare. La ora actuală costă mai mult decât un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Teste benchmark

Am rulat pe telefon majoritatea testelor, să ne facem o idee cât de performant este. Am testat varianta cu 12GB RAM și 256 GB de stocare internă. Scorurile arată că performanțele sunt limitate pentru a proteja bateria. În Geekbench 5 a obținut 1.142 de puncte single-core și 3.307 multi-core, foarte aproape de scorurile Snapdragon 888. Scorul Antutu este de numai 733.463 puncte. Exact ca telefoanele de anul trecut. Cifrele normale ar fi 1.300 / 3600 la Geekbench și spre 950.000 la Antutu.

La baterie, nicio surpriză, a ținut doar 15 ore și un sfert. Este în linie cu celelalte terminale flagship. Cam toate cu procesor puternic și ecran de mare rezoluție au avut scoruri similare.

Camere foto

Telefonul stă foarte bine la filmare și fotografie. Puteți vedea mai multe în review-ul video de mai sus. O parte din imaginile realizate le puteți vedea mai jos. Dar sunt micșorate și comprimate pentru a le urca pe blog.

Camera principală se descurcă foarte bine. Cea ultra-wide deformează un pic, dar cam așa fac toate. Camera de zoom este interesantă, pentru prima dată poți schimba zoom-ul ca la o cameră foto reală. Însă el merge de la 3.5x până la 5.2x optic. Apoi intri în zona de zoom digital și nu mai ies atât de clare imaginile. Ar fi mers un sistem care să meargă de la 2x la 10x, pentru a concura mai bine cu rivalii din industrie. Dar bănuiesc că ar ocupa prea mult loc.

Accesorii mobile

 • încărcător fast-charge Ugreen – noul OP10 Pro suportă încărcare rapidă de 80W. Totuși, puteți adopta un încărcător de 100W, care poate fi folosit și la laptopuri. Există multe mărci compatibile, dar vor fi și încărcătoare făcute de OnePlus, desigur. Apropo de discuția asta, problema ne duce la pasul următor.
 • încărcător auto Baseus – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Este bine pentru că doar 10-15 minute la priză revigorează bateria suficient să nu îți mai faci griji. Cu încărcarea lentă trebuie ținut conectat mult timp, iar dacă folosești navigația, există șanse ca telefonul să se descarce mai rapid decât se încarcă. Am pățit asta. Iar produsele de încărcare în mașină nu sunt scumpe.
 • cablul care să suporte 100W – noua generație de telefoane suportă încărcare rapidă, dar nu toate cablurile o fac. Așa că dacă este să cumpărați accesorii mobile, alegeți și cablul USB Type-C potrivit.
 • încărcător auto de 45W – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Este bine pentru că doar 10-15 minute la priză revigorează bateria suficient să nu îți mai faci griji. Cu încărcarea lentă trebuie ținut conectat mult timp, iar dacă folosești navigația, există șanse ca telefonul să se descarce mai rapid decât se încarcă. Am pățit asta. Iar produsele de încărcare în mașină nu sunt scumpe.

Concluzii

Sony Xperia 1 IV este un flagship foarte puternic. Bine dotat, cu multă tehnologie foto/video, cu ecran bun, baterie mare și cam tot ce trebuie. Este ideal pentru cei care se pricep la fotografie/filmare și vor un terminal pe care să poată face aproximativ ceea ce fac pe camera Sony Alpha. Este bun pentru a fi folosit pe trepied, pentru filmări. Dar are și unele probleme de care este greu să scapi. Formatul mi se pare prea îngust și incomod, poate ar trebui ecranul mai mare. Dar este și o chestie de preferințe aici. Prețul iar, mi se pare foarte mare.

Galerie foto