Sony Xperia 1 VI mi-a lăsat o impresie pozitivă. Pentru prima dată fac niște pași în direcția corectă. Întâi, au un format mai omenesc. Apoi, au pus un nou zoom mai performant: de la 3.5x la 7.1x. Bateria ține peste așteptări, o surpriză plăcută. Performanțele sunt peste competiție la nivel de hardware. Rămâne aceeași problemă: doar un senzor de cameră foto este mai actual, restul rămân aceiași senzori vechi. Ecranul nou este FHD+, renunțând la tradiția 4K. Iar prețul se menține la nivel super-premium.
Sumarul articolului:
Pro și contra Sony Xperia 1 VI
Avantaje:
- design mai bun, format mai util;
- materiale premium;
- dotări hardware bune;
- camere foto bune;
Dezavantaje:
- prețul este ușor peste medie;
- rivalii oferă încărcare mai rapidă;
Detalii tehnice Sony Xperia 1 VI
Ecran: 6.5 inch, LTPO OLED, 2340×1080 px, 120Hz, Gorilla Glass Victus 2
Procesor: Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm)
GPU: Adreno 750
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 48+12+12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 162 x 74 x 8.2 mm
Greutate: 192 g
Baterie: 5000 mAh + 30W, 15W wireless
OS: Android 14
Tehnologii: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC, USB Type-C 3.2, IP65/IP68
Preț: 6.549,99 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Sony Xperia 1 VI face pași importanți înainte. Dar pe de altă parte evită iar o optimizare reală a camerelor foto față de Xperia 1 V. Sony produce unii dintre cei mai buni senzori foto și are algoritmii cei mai buni, cu care companiile chineze domină clasamentele foto. Dar Sony nu folosește senzorii săi performanți pe modelele Xperia. Aici rămâne cea mai mare problemă.
De asemenea, Sony nu reușește să facă din Sony Pictures, PlayStation sau Sony Music o aplicație sau un serviciu de streaming care să vină pe telefoane Sony și să le confere un atu la vânzare. Gigantul divertismentului ezită să concureze mai bine Apple, deși deseori iau indicii și linii trasate de Apple.
Dar să trecem la părțile pozitive. Pentru prima dată Xperia are un ecran normal. Au ales un panou LTPO OLED de 6.5 inch, dar cu formatul clasic de 19.5:9, spre deosebire de formatul cinematic de 21:9 adoptat la primele cinci modele. Și anul trecut ecranul era foarte îngust și lung, ca o telecomandă. Deși unii clienți îl lăudau și spuneau că este compact, conținutul nu se vede perfect pe el. Nu poți citi corect, nu poți scrie pe tastatură corect. Așa că este o decizie binevenită.
Pe de altă parte, noul ecran este FHD+, mai exact 2340×1080 pixeli. În condițiile în care Samsung păstrează rezoluția înaltă pe S4 Ultra. Iar Apple a dus rezoluția la 2796×1290 pixeli. Rivalii chinezi adoptă în general ecrane cu 1.2K (zisă și 1.5K, fiind mai aproape de o rezoluție 2K). Ecranul ajută la obținerea unei autonomii peste medie. Dar reprezintă și renunțarea la ecranul 4K de pe modelele precedente. Ar trebui să marcheze și o ieftinire a telefonului, care din păcate nu are loc.
Pe partea de hardware, Xperia 1 VI dă clasă rivalilor. Mai ales celor de la Samsung, bate la distanță terminalele sud-coreene. Atât în testul Antutu, cât și în Geekbench, iar mie personal nu mi s-a părut că se încinge.
Autonomia a fost peste așteptări. Fără nicio setare specială trece de 20 de ore și cu Power Saving 27 de ore. Cam cel mai bun flagship la acest capitol. Vestea proastă este că Sony ia modelul Samsung/Apple aici. Adică încărcarea rămâne de 30W, ca la telefoanele ieftine. Iar pe wireless se încarcă cu doar 15W, mai lent decât melcul.
Altă problemă ar fi că ai ce alege de la rivali la acest nivel de preț. Atât iPhone 15 Pro Max, cât și Galaxy S24 Ultra sunt disponibile la diverse oferte la prețuri similare, făcând astfel alegerea foarte dificilă. Plus telefoanele companiilor chineze, care deseori oferă senzori foto mai performanți, baterii mai mari, încărcare mai rapidă.
Teste benchmark
Am rulat principalele teste, ca de obicei, iar apoi am fost foarte impresionat de rezultate. A scos în Antutu 1,75 milioane de puncte, aproape de telefoane de gaming precum ROG Phone 8 Pro. Și în Geekbench vezi cu ochiul liber diferența față de telefoanele Samsung de exemplu. Acum sigur, e greu de comparat cu iPhone, dar stă foarte bine.
Autonomia a ieșit mult peste rivali. Doar fac aceleași teste, în aceleași condiții. Au introdus un sistem smart de gestionare pentru energie care a dat rezultate peste orice oferă Samsung sau Xiaomi.
Vedeți mai jos mai multe teste realizate.
Camere foto Sony Xperia 1 VI
Sunt în continuare nemulțumit de faptul că Sony nu își folosește senzorii mai buni. Sunt producătorul cu cei mai râvniți senzori pentru telefoane. Au și senzori mai vechi care s-ar califica drept excepționali pentru un flagship. Modele de 64 sau 50 de megapixeli. Au un senzor de 1 inch fenomenal, fără rival. Dar ei nu folosesc așa ceva pe Xperia.
Deși este un telefon foto, cu focus pe camere, au folosit modelele mai slabe. Senzorul principal este de 1/1.35″, mai mic decât al competitorilor, cu pixelii de 1,12 µm. Nu zic că e rău sau că nu se descurcă. Imaginile ies bine, algoritmii de procesare sunt buni, optica este Zeiss. Se descurcă. Spun doar cum ar putea fi, având senzorii principali Sony.
Camera de zoom optic este fără rival. Da, aici trebuie spus, au bătut și Samsung și Sony și Xiaomi. Camera telefoto are un zoom optic continuu care merge de la 3,5x la 7,1x. Exact ca un obiectiv de cameră foto normal. Această cameră poate face și Macro de la o apropiere de 4 centimetri. Dar este un senzor de 12 megapixeli, 1/3.5 inch, adică foarte mic. Asta însemnă și că nu se descurcă pe partea de lumină scăzută.
Camera ultrawide este ok, cum te aștepți să fie. Tot senzor de 12, tot mic. Camera de selfie la fel.
Vedeți mai jos mai multe imagini realizate cu telefonul.
Accesorii
Nici Sony nu mai pune în cutie huse sau încărcătoare. Puteți găsi însă online destul de rapid un încărcător de 30W, viteza maximă oferită de acest model. Cred că merge și unul wireless sau pentru mașină. Mi s-a părut că Sony nu are în cutie nici măcar un cablu USB, așa că trebuie cumpărat și ăla. Merită folie de protecție, mai ales dacă rezistă la zgârieturi.
Concluzii
Sony Xperia 1 VI rămâne un flagship foto bun. O alternativă la marile modele Samsung sau Apple. Face pași mari înainte, adoptă un format popular, are autonomia mare, performanțe hardware peste rivali. Dar face și unele greșeli Sony devenite clasice. Camerele foto nu sunt actualizate și nu folosesc senzorii lor mai buni. Ecranul este doar FHD+. Trebuie să cumperi încărcător, cablu, husă. Chestii de detaliu, dar care cu siguranță fac vânzări mari pentru alte branduri.
Îl puteți comanda direct de pe eMAG
.