Am testat și Sony Xperia 1 V, un flagship puternic și dotat, care aduce puține optimizări față de ediția de anul trecut. Da, rămâne o alternativă pentru marile flagship-uri de anul acesta. Are procesor de top, ecran bun, baterie mare și protecție IP65/68 la praf și apă. Dar la camerele foto au fost iar zgârciți. Doar senzorul principal trece la 48 de megapixeli, care nu pot fi folosiți simultan. Adică face imagini tot cu 12 megapixeli. Pe scurt, procesorul este singura noutate, în rest cam același telefon ca anul trecut.
Sumarul articolului:
Pro și contra Sony Xperia 1 V
Avantaje:
- procesor puternic și optimizat;
- autonomia a ieșit peste medie;
- camere foto ok fără a pune în evidență principalele tehnologii Sony;
- protecție Victus 2 și rezistență la apă/praf;
- păstrează slotul de card și mufa 3.5 mm jack;
Dezavantaje:
- ;
- nu folosește senzorii Sony de top;
- ecran 21:9 destul de îngust;
Detalii tehnice Xperia 1 V
Ecran: 6.5 inch, OLED, 3840×1644 px, 120Hz, HDR BT.2020, Gorilla Glass Victus 2
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)
GPU: Adreno 740
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB
Camere foto: 48 + 12 + 12 megapixeli (zoom optic 3.5x-5.2x)
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 165 x 71 x 8.3 mm
Greutate: 187 g
Baterie: 5000 mAh, 30W și încărcare wireless
OS: Android 13
Tehnologii: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.2, 3.5mm jack, NFC, IP65/IP68
Preț:
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Sunt printre fanii Sony și am folosit în trecut telefoanele Xperia pe post de telefon principal. Însă nu am cum să nu fiu în continuare dezamăgit de faptul că, la fel ca Apple sau Samsung, actualizările față de anul trecut sunt minore. Da, avem un senzor foto nou, dar este de 52 de megapixeli și folosește efectiv 48 de megapixeli. Nu este vreunul din senzorii de top Sony. Celelalte camere rămân de 12 megapixeli ca anii trecuți. Da, avem procesorul nou, iar telefonul este cu 1 mm diferit față de generația Xperia 1 IV, fix cât să nu poți folosi husele vechi.
La nivel de procesor stau bine, se mișcă peste așteptări. La performanțe bate Samsung S23 Ultra, atât în teste de gaming precum Geekbench sau Antutu, dar și la cel de scriere/citire pentru stocare, Androbench. Cu alte cuvinte orice aplicație se va mișca mai bine. Iar interfața curată parcă arată mai bine.
Ecranul este bun, dar pare să fie fix același care era și pe Xperia 1 III. Nu am văzut nici măcar efortul de a crește luminozitatea sau ceva de gen. Este un display bun, dar formatul îngust face greu de vizualizat conținutul. Doar filmele care vin nativ 21:9 se văd ok.
Bateria este mare și este gestionată bine. Dar încărcarea este cu 30W, această tehnologie este acum pe telefoane midrange și ieftine. Toate modelele de top au încărcare mai rapidă, poate doar cu excepția iPhone. Samsung a fost criticat că oferă doar 45W la modelul de top. Eu am folosit cu succes 80W și acum trec direct pe 120W, viteză maximă și pot încărca și laptopul dacă am nevoie.
Telefonul este realizat din materiale premium. Ecranul e protejat de Gorilla Glass Victus 2, iar pe spate este Victus. Șasiul este din aluminiu foarte rezistent. Senzorul de amprentă este pe lateral, cea mai bună amplasare. Păstrează cardul de memorie microSD și de asemenea mufă de căști de 3.5 mm jack. Telefonul este și protejat la apă și praf cu rating IP 65/68.
Noutatea pe partea de foto este senzorul de 52 de megapixeli. Dar Sony face unii din cei mai buni senzori foto din lume pentru telefoane. Unul este de 1 inch, alții mai mici, dar mai performanți. Xiaomi 13 Ultra a folosit un senzor de 1 inch Sony și alți trei senzori de 50 de megapixeli Sony și costă cam la fel. Da, Sony a lansat un model Xperia Pro și probabil acesta va fi actualizat cu senzori mai buni. Dar este păcat că nu s-au ocupat și de flagship-ul tradițional.
La 6.600 de lei, avem S23 Ultra cu opțiuni interesante de foto, ecran, baterie. Evident, există iPhone 14 Pro Max și el cu bune și cu rele. Dar sunt alternative reale, pe care le preferă cei mai mulți utilizatori.
Teste benchmark
Procesorul Snapdragon 8 Gen 2 se descurcă excelent în teste, peste majoritatea competitorilor. Atât în cele de gaming, de performanță, cât și în testele de autonomie. Gestionarea energetică este bună, peste competiția de acest nivel. A ținut peste 16 ore fără nicio setare specială. Cu Power Saving activat cred că ține mult și bine. Dar bateria este cu încărcare de doar 30W. Slab pentru un flagship.
Scorurile Antutu sau Geekbench sunt foarte bune, peste majoritatea competitorilor, doar Asus Zenfone 10 a fost peste. Vedeți mai jos din testele realizate.
Camere foto Sony Xperia 1 V
Camerele foto sunt bune, păcat că au actualizat doar principalul senzor. Camera de zoom rămâne una foarte bună, cu zoom variabil de la 3.5x până la 5x. Rămâne însă în urma celor de la Samsung care ajung cu periscopul la 10x. Este bine că au ultrawide bun, și este un plus faptul că nu pun senzori inutili de 2 megapixeli pentru macro sau adâncime de câmp. Totuși, aveam așteptări mai mari de la Sony pe partea de fotografie și procesare a imaginii.
Vedeți mai jos imagini să vă faceți o idee.
Accesorii
Un telefon care ajunge la 1.300 de euro are nevoie de protecție maximă. Cu siguranță are nevoie de folie pe ecran, iar pentru spate aș zice o husă specială anti-șoc. Nu doar cele transparente de silicon, nu sunt de ajuns. Evident, veți avea nevoie de încărcător de 30W.
Probabil trebuie ceva și pentru mașină, niște cabluri USB suplimentare. Iar unii utilizatori apreciază chiar suportul auto pentru telefon. Eu doar conectez la sistemul mașinii și văd totul pe display-ul din bord. Nu mai am nevoie și de suport pentru telefon.
Concluzii
Sony Xperia 1 V este un flagship de nivelul 2023, fără discuții. Are performanțe bune, are un ecran superb, are camere foto cu tehnologie Sony și Zeiss. Baterie mare care ține destul de bine, iar totul într-un corp protejat de apă și praf. Dar după părerea mea rămâne limitat în competiția directă cu S23 Ultra, iPhone 14 Pro Max sau Xiaomi 13 Ultra, care toate costă cam la fel.
Dacă vă place, puteți cumpăra telefonul .