Toshiba Satellite Z30 A 12R mi-a lăsat o impresie pozitivă. După experiența mea neplăcută cu garanția Toshiba n-am mai testat sisteme de-ale lor o bună perioadă de timp. Ultrabook-ul este un gadget interesant, dar nejustificat de scump. Un laptop cu aceleași specificații este la jumătate de preț. Dar e drept, unii preferă design-ul ultrasubțire și sunt pregătiți să plătească extra pentru un model ușor și compact. Satellite Z30 este un model de nivel mediu – Core i5, 8GB de RAM, SSD de 128GB, grafică integrată. Dar are 1,2 kg și un design exterior interesant. Deci nu este un sistem pentru productivitate, ci este pentru mobilitate și pentru aspect …

Toshiba Satellite Z30 A 12R
Toshiba Satellite Z30 A 12R

Pro și contra Satellite Z30

Ce mi-a plăcut:
– design-ul general, tipic de ultrabook, dar totuși stilizat;
– faptul că e ușor, dar are autonomie bună;
– SDD + Windows 8.1 – cea mai rapidă combinație;

Ce probleme am observat:
– are mufele USB lipite una de alta și sigur nu le veți putea folosi la maxim;
– ecran de 13,3 inch cu rezoluție 1366 x 768 pixeli, unghiuri de vizualizare slabe;
– un preț de 4.000 de lei, nejustificat de nimic;
– placa grafică e Intel HD, fără supărare dar mai bine iei un laptop mai gros/greu, dar cu Nvidia;

Experiența în utilizare

Ca orice ultrabook, este un dispozitiv ușor, compact și plăcut la atingere. Pentru luat pe drum este perfect și stă bine în mână, nu alunecă, este ușor și subțire. Tastatura la Toshiba este bună, comodă, cu toate butoanele de care ai nevoie. Carcasa este din magneziu, ușor și rezistent. Să zicem că este un produs business, pentru cei din companii care vor să „dea bine” atunci când se întâlnesc cu partenerii de afaceri. Deși cu siguranță sunt alte modele mai potrivite pentru cei din business, nu este un model tocmai rău.

Orice aș spune despre acceleratorul grafic, un astfel de ultrabook este destul de puternic pentru orice tip de aplicație, chiar și pentru jocuri. Procesoarele Intel din a patra generație au multe îmbunătățiri, tehnologii precum TurboBoost 2.0, 3MB memorie cache, iar HD Graphics 4400 a evoluat într-un sens pozitiv, comparat cu modelele mai vechi. Poate utiliza pînă la 2GB de memorie pentru aplicații grafice.

Windows 8.1 pe 64 de biți este extrem de rapid, iar autonomia anunțată de ei de 12 ore e un pic trasă de păr. Însă trece cu bine cele 8 ore de muncă.

0005

Pe scurt despre laptop

În continuare consider că laptopul nu concurează cu tableta, cum spun mulți dintre specialiștii în domeniu. E drept, tableta poate ține loc de laptop, pe durată scurtă, incomod de utilizat, ineficient – dar este o unealtă foarte mobilă. Laptopul rămâne principalul device pentru productivitate, iar tastatura și mouse-ul sunt indispensabile pentru lucru. Poți citi, poți vedea filme, poți juca pe tabletă. Dar ca să lucrezi la modul serios, laptopul rămâne baza. Unii chiar au în continuare nevoie de desktop, datorită puterii de procesare, datorită monitoarelor mari, desktopul rămâne indispensabil pentru cei din companii. Dar pe drum, singurul înlocuitor pentru desktop rămîne laptopul. Depinde ce faci, pentru mine laptopul este suficient, dar înțeleg perfect nevoia unora pentru desktop. De asemenea, înțeleg modul de utilizare al tabletei și nu, ea nu înlocuiește un laptop. Bun, mergând mai departe, cred că viitorul laptopului este în sistemele hibride. Prefer ultrabook-ului un model laptop/tabletă bine făcut. Acum rămâne să găsim acel hibrid bine făcut. Ultrabook-ul oferă mobilitate și putere de lucru, autonomie, fără să cari o greutate mare. Dar la prețul său cred că un hibrid are mai multe șanse să mă convingă să îl cumpăr. Simpla idee că poți folosi două device-uri separat este atrăgătoare, în ciuda criticilor unora.

Toshiba Satellite Z30 este un model echilibrat, dar nu tocmai accesibil. Are dimensiunile perfecte – 13,3 inch rămâne dimensiunea ideală pentru portabilitate – modelele de 10-12 inch sunt mici, nu poți face pe ecran tot ce vrei, iar cele de 14-15-17 inch sunt foarte mari. Îmi place că e ușurel și are autonomie bună. Dar prețul rămâne o problemă.

Concluzii

Ultrabook-ul este pentru cei din companii care au nevoie de un sistem mobil puternic, ușor, care arată bine. Dacă nu ai Macbook Air, Vaio sau Zenbook, ultrabook-ul Toshiba poate fi o alegere ok. Păcat că nu au pus măcar opțional un display mai performant și o placă video discretă. Dar este ok și așa.

Galerie foto