Astăzi se lansează în România Xiaomi 12T și modelul Pro, pe care am avut ocazia să îl testez. Păreri pozitive: Xiaomi revin la bază. Oferă dotări bune, premium, la un preț bun. Xiaomi 12T Pro este primul lor telefon cu o cameră de 200 de megapixeli și aduce și procesorul Snapdragon 8+ Gen 1. Xiaomi 12T are procesor Mediatek Dimensity 8100 Ultra, iar camera este de 108 megapixeli. Dar este mult mai accesibil ca preț. Sunt și cadouri interesante în perioada 4-12 octombrie.
Modele vor primi 3 ani de actualizări de OS și patru în total de securitate.
Sumarul articolului:
Pro și contra Xiaomi 12T Pro
Avantaje:
- algoritmii foto și senzorul mare sunt peste competiție;
- prețul a fost menținut destul de jos;
- bateria ține bine și se încarcă rapid;
- performanțele hardware sunt peste medie;
Dezavantaje:
- nu are cameră de zoom;
- nu se încarcă wireless;
- sunt alternative puternice la acest preț;
Detalii tehnice Xiaomi 12T Pro
Ecran: 6.67 inch AMOLED, 2712×1220 pixeli, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+
Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 256 GB
Camere foto: 200 + 8 + 2 megapixeli
Selfie: 20 megapixeli
Dimensiuni: 163.1 x 75.9 x 8.6 mm
Greutate: 205 g
Baterie: 5000 mAh, 120W
OS: Android 12, MIUI 13
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, USB Type-C 2.0,
Preț: 3.799 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Despre Xiaomi 12T și oferte la lansare
Xiaomi 12T aduce același ecran și aceeași baterie, cu încărcare rapidă cu 120W. Procesorul este MediaTek Dimensity 8100 Ultra. Deocamdată Mediatek lansase o actualizare pentru 8100, care se chema Max, nici despre el nu sunt foarte multe detalii. Dar despre 8100 Ultra nu am găsit nici atât. Aștept să vină la test și 12T pentru a vedea. Oricum, Dimensity 8100 este un procesor lăudat, al doilea din gamă după flagship-ul 9000.
De asemenea, telefonul are cameră de 108 megapixeli în loc de senzorul de 200 de megapixeli al 12T Pro. Cred că este pentru cei care caută oferte la preț mai bun. Evident, pasionații de performanță și fotografie vor merge pe varianta Pro.
Prețul Xiaomi 12T (8GB RAM & 128GB stocare) va fi 2.799 lei. Iar prețul Xiaomi 12T Pro (8GB & 256 GB) la lansare este de 3.799 lei. Pentru comenzile plasate în perioada 4-12 octombrie 2022, utilizatorii care își vor achiziționa un Xiaomi 12T Pro vor primi cadou și un aspirator robot Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite. Cei care vor alege modelul Xiaomi 12T, vor primi cadou o pereche de căști Mi True Wireless Earphones 2 Pro. De asemenea, telefoanele beneficiază de reparația gratuită a ecranului în primele 6 luni de la achiziționare și de un abonament gratuit pentru 3 luni la YouTube Premium. Ofertele au anumite condiții.
Impresii după testare
Xiaomi 12T Pro seamănă destul de bine cu modelul anterior Xiaomi 12 Pro. Aduce un ecran nou, AMOLED, cu diagonală un pic mai mică, dar care nu are margini curbate (6.67 versus 6.73 inch). Pe de-o parte este mai bine, marginile plate îți permit să ții telefonul mai bine, stă mai bine pe suport. Dar pe de altă parte, se văd marginile, nu mai sunt atât de subțiri. Rezoluția a scăzut, nu mai este acu, 3200×1440 pixeli, ca la primul model. Ecranul nou are 2712×1220 pixeli. Peste FullHD, dar nu mult.
Pe spate, modulul foto seamănă, dar nu este identic. Senzorul nou de 200 de megapixeli este mai masiv și modulul foto principal de pe spate este ieșit în afară. Poziționarea e similară cu 12 Pro, dar arăta mai bine și mai echilibrat vechiul sistem. De asemenea, modelul din primăvară avea trei senzori de 50 de megapixeli, acum la senzorul principal se adaugă doar ultrawide de 8 megapixeli și cameră de macro de 2 megapixeli. Nu are zoom optic deloc. Poate face 2x zoom hibrid, crop din senzor, dar mai departe începe să se vadă pixelarea specifică.
Camera de 200 de megapixeli este utilă. Nu ies capodopere cum apeși pe buton. Dar poți face fotografii interesante. Algoritmii Xiaomi s-au îmbunătățit. Din păcate, acest model nu a preluat colaborarea cu Leica anunțată la seria Xiaomi 12S. Probabil ar fi fost mult mai scump. Dar se descurcă suficient de bine.
Mă bucur că încep să renunțe la prostia cu telefonul subțire și bateria mică. Au pus 5.000 mAh, ține chiar bine în anumite condiții. Vă povestesc la capitolul autonomie. De asemenea, apreciez tot mai mult încărcarea rapidă. Zece minute la priză și poți pleca cu el liniștit. Nu mai trebuie încărcat toată noaptea.
Procesorul nou, Snapdragon 8+ Gen 1, aduce un plus de performanță. La noi se va găsi doar varianta 8GB RAM și 256 GB de stocare internă. Se pare că tot au diverse probleme de stoc și nu vin alte versiuni.
Terminalul vine la preț bun și în primele zile (4-12 octombrie) primiți cadou un robot aspirator/mop, foarte util. Nu va înlocui vechiul aspirator, dar măcar anumite zone vor fi mereu curate, face totul singur.
La acest preț sunt însă disponibile multe foste flagship-uri. Chiar și fostul 12 Pro este acum sub 4.000 de lei. OnePlus 10 Pro este și el atractiv. Iar un Galaxy S22 Ultra este acum la diverse oferte în jurul a 4.400 de lei. Deci greu de ales.
Teste benchmark
Am făcut pe telefon majoritatea testelor hardware. Scorurile sunt foarte bune. Dar sunt niște precizări de făcut. Scos din cutie, telefonul are o autonomie mediocră, vedeți mai jos testul: 14 ore și 41 de minute. Trecut în modul Performanță, scoate scoruri mari la teste, dar mănâncă bateria pe pâine. Iar în modul de economisire baterie, cu ecran pe 60hz și luminozitate scăzută, scoate 18 ore și 48 de minute, un record pentru modelele flagship.
Scorul din Antutu este de top, pasionații de jocuri vor fi în extaz. Am scos 1.065.000 de puncte, peste ceea ce apărea online. La Geekbench are de asemenea scoruri foarte mari. Circa 1270 single-core și 4300 multi-core. Restul le găsiți mai jos, dar s-a descurcat bine la performanță.
Camere foto
Algoritmii utilizați de Xiaomi sunt foarte buni, de-asta ies pozele excelent. Senzorul principal este foarte bun, îl recomand. Samsung ISOCELL HP1 este primul senzor de imagine de 200 megapixeli din industrie. Unește pixelii alăturați pentru a capta lumină mai bine. Uniți câte patru, puteți face poze excelente la 50 de megapixeli (opțiunea Ultra HD din meniul camerei). În mod normal, unește câte 16 pixeli, scoțând pozele la 12.5 megapixeli. Iar dacă aveți un peisaj nemaipomenit de surprins, tot din meniul Ultra HD se poate selecta opțiunea de 200 de megapixeli.
Însă camera principală foarte bună e acompaniată de ultrawide de doar 8 megapixeli. Și camera inutilă de macro de 2 megapixeli. Păcat.
Accesorii mobile
- cablul care să suporte 100W – noua generație de telefoane suportă încărcare rapidă, dar nu toate cablurile o fac. Așa că dacă este să cumpărați accesorii mobile, alegeți și cablul USB Type-C potrivit.
- încărcător fast-charge Ugreen – puteți adopta un încărcător de 100W, care poate fi folosit și la laptopuri. Există multe mărci compatibile, dar vor fi și încărcătoare făcute de OnePlus, desigur. Apropo de discuția asta, problema ne duce la pasul următor.
- încărcător auto Baseus – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Este bine pentru că doar 10-15 minute la priză revigorează bateria suficient să nu îți mai faci griji. Cu încărcarea lentă trebuie ținut conectat mult timp, iar dacă folosești navigația, există șanse ca telefonul să se descarce mai rapid decât se încarcă. Am pățit asta. Iar produsele de încărcare în mașină nu sunt scumpe.
Concluzii
Xiaomi 12T Pro este o revenire la valorile de bază. Telefon premium, foarte bine dotat, dar lansat la preț bun. Oferta de la lansare este interesantă și cred că va prinde. Iar peste câteva luni, când se va ieftini, va fi o țintă pentru toți vânătorii de chilipiruri.